Hygget seg: Festivalartist Ola Kvernberg hygget seg sammen med Joshua Redman på scenen i Alexandraparken. Foto: Vegard Eggen

Svært mange av Moldes 26 000 innbyggere fylte gatene og utallige tilreisende var på plass da Moldejazz åpnet mandag. Alle hyllet jazzfestivalen, som har satt Molde på det internasjonale kartet gjennom 55 år.

Jazzfestivalen har en rekke høydepunkter å by på de neste dagene.

Statsråd Jan Tore Sanner (H), som sto for selve åpningen, frydet seg både over begivenheten og over at flere kommuner i regionen nå slår seg sammen.

- Da anledningen bød seg til å komme hit, kunne jeg ikke la den gå fra meg, sa Sanner til Adresseavisen etter at han hadde gått foran i den tradisjonelle gateparaden. I motsetning til en del av hans forgjengere fra toppnivået i norsk politikk, viste Sanner seg som en dreven og uanstrengt danser.

Jazzmiljøet i Trondheim er godt representert under årets festival.

Måtte bare danse

- Jeg hadde bestemt meg på forhånd for at jeg ikke skulle danse, men jeg klarte ikke å la være, sa kommunal- og moderniseringsministeren, som svingte seg med den ene jenta etter den andre mens orkestret Jazzlogen spilte tradisjonelle jazzlåter.

Etter at han har opplev mye motgang under arbeidet med kommunereformen, var Sanner i medvind i Molde. Kontrasten var stor fra det han opplevde i Nice. Han kom til Molde rett fra ferie i den franske byen som ble rammet av en tragedie sist torsdag.

Sanner dro rett fra åpningen til møte med en rekke lokalpolitikere for å feire at flere mindre kommuner i området slår seg sammen til tre store.

Karpe Diem kommer også til Moldejazz

Visjonære grunnleggere

Sanners partifelle, ordfører Torgeir Dahl, var opptatt av andre temaer. Han trakk linjene tilbake til de visjonære grunnleggerne av festivalen i 1961 og sa at festivalen har påvirket minst to generasjoner moldensere.

- Festivalen har latt oss møte fremmede kulturer og med det som er annerledes. Det har gjort noe med oss. Vi er blitt mer åpne og nysgjerrige på impulser utenfra, og det har inspirert oss. Det viser seg i måten vi tar imot flyktninger på, og det har ført til større nyskaping i næringslivet sa Dahl.

Verdifullt mangfold

Han understreket at mangfoldet som festivalen har ført med seg, er en stor verdi for Molde. Ordføreren lot være å nevne at festivalen i mange av sine tidlige år ble møtt med stor motstand i byen, nettopp fordi musikken, musikerne og mange tilreisende publikummere var fremmedelementer.

Også Jan Tore Sanner roste festivalen, blant annet fordi den representerer mye av det en moderniseringsminister ønsker seg. De har stadig fornyet og forbedret seg og er i Sanners øyne en av de aller viktigste musikk- og kulturarenaene i Norge.

Smekkfull park

Alexandraparken var smekkfull av publikummere under åpningen. Festivalsjef Hans Olav Solli fortalte om svært godt forhåndssalg av billetter. 12 av de mange konsertene denne uka var utsolgt allerede mandag formiddag.

Publikum i Alexandraparken fikk oppleve flere av artistene som skal i aksjon i dagene framover. Festivalartist Ola Kvernberg spilte duo sammen med den amerikanske saksofonisten Joshua Redman, og Kristoffer Eikrem ga en forsmak på konserten han skulle holde sammen med Jimmy Halperin et par timer senere.

I medvind: Statsråd Jan Tore Sanner gledet seg over både Moldejazz og kommunesammenslåing og viste seg som en dreven danser sammen med Jeanette Holsbøvåg. Foto: Vegard Eggen