En gruppe unge næringslivsfolk har kjøpt 1.000 eksemplarer av Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage», som skal distribueres til landets biblioteker, skriver Finansavisen.

Biblioteksjef i Trondheim, Berit-Skillingsås Nygard, forteller at selv om boken er kontroversiell, så er den innenfor bibliotekets samfunnsmandat og setter i gang en debatt.

–Vi har allerede boka og det er tydelig at dette er litteratur mange leser og er interesserte i, men å ta imot så veldig mange eksemplarer blir nok ikke aktuelt. Det er helt klart at dette er en viktig bok og da er det en bok bibliotekene skal tilby, sier biblioteksjefen.

– Vi har snakket om det en stund, men det var terroraksjonen i Nice som gjorde at vi nå tar dette initiativet, sier en representant for gruppen som har kjøpt bøkene. Ingen av medlemmene, som skal være høyt utdannede menn og kvinner i alderen 25 til 40 år, vil ha navnene sine på trykk. De frykter konsekvenser for seg selv, sine familier og eventuelt visumnekt.

– Vi har alle reist mye, og flere av oss reiser ofte til muslimske land, hvor vi har sett hvor dysfunksjonelle disse samfunnene er, sier representanten.

Demokratisk problem

– Det er litt skremmende at de ikke ønsker å stå frem. Man kan se på det som et demokratisk problem og jeg oppfordrer dem til å offentliggjøre hvem de er, uttaler Berit-Skillingsås Nygard.

Hun legger til at bibliotekene tar imot alle typer bøker, og at det er over 50 år siden det var vanlig praksis å gjøre en politisk og religiøs vurdering av litteratur.

–Jeg har ikke lest den selv og det er nok ikke helt min type litteratur. Men blir det ekstra fokus på denne typen litteratur og vi inviterer til debatt, blir det naturlig for meg å lese den, forteller biblioteksjefen.

Stor etterspørsel

Hovedbilbioteket i Trondheim kan informere om at de har elleve eksemplarer av «Islam. Den 11. landeplage». For øyeblikket er alle utlånt og det er for tiden 41 personer på venteliste. Pågangen har vært såppass stor at biblioteket har satt ned utlånsperioden fra en måned til 14 dager. Totalt har boken vært utlånt 66 ganger

Etterspørselen er så stor at folk må vente i måneder for å låne boken på biblioteker som selv har kjøpt inn bøkene, fordi Storhaug var for sen til å søke støtte fra Kulturrådets innkjøpsordning. Blant andre opplyser Deichmanske at de har 222 personer på venteliste for sine 24 eksemplarer av boken.

I januar kjøpte en norsk investor 4.000 eksemplarer for å dele ut til politikere og journalister.

Boken, som kom i fjor høst, er nå trykt i til sammen 48.000 eksemplarer.

Les også: Næringslivsgruppe kjøper Storhaug-bøker til biblioteker

Denne gangen mener også Per Sandberg at Hege Storhaug går for langt

VG ba om bråk og ble bønnhørt

Donald Trumps europeiske slekt

Biblioteksjef i Trondheim, Berit Skillingsås Nygård Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen