- Stiklestad har et stort potensial

Kulturminister Linda Hofstad Helleland åpner onsdag kveld Spelet om Heilag Olav. Hun mener at kulturarenaen Stiklestad kan spille en viktig rolle som talerstol i årene som kommer.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ved vestfrontplassen på Nidarosdomen i juni. Onsdag åpner hun Spelet om Heilag Olav. 

Saken oppdateres.

Spelet om Heilag Olav har premiere på Stiklestad onsdag og vil bli offisielt åpnet av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). I en kronikk i onsdagens Adresseavisen skriver hun at Kulturdepartementet vil legge til rette for en bred offentlig samtale omkring tros- og livssynspolitikk og at en arena som Stiklestad er et godt sted for slike samtaler, og det av flere grunner.

LES OGSÅ: - Bruker dyreblod og kongens lik for å få folk til å tenke

Tusen år med kristendom

- Når vi nå nærmer oss tusenårsmarkeringen for kristningen av Norge i 2030, skjer det i en brytningstid. Den 1. januar 2017 skal vi skille kirke og stat. Dette betyr ikke at vi skal skille kirken fra folket. Vi har nye tusen år foran oss og vi må legge noen føringer for hvilke verdier vi skal gå videre med, sier kulturministeren over telefon fra sikkerhetskontrollen på Gardermoen, på vei mot både tirsdagens Bruce Springsteen-konsert og dagens spelåpning

LES OGSÅ: Når folk er redde vinner høyrekreftenes argumentasjon

I kronikken, som har tittelen "Stiklestad på vei mot 2030", tar Helleland til orde for en mer aktivt oppsøkende tros- og livssynspolitikk. Hun tror at møter som Talerstolen Stiklestad vil komme til å spille en viktig rolle i årene fremover.

- At mennesker samles og diskuterer på samme arena, ansikt til ansikt, tror jeg er viktig. Som taler når man frem på en helt annen måte og ikke minst til et helt annet publikum. På kultursentre som Stiklestad og kulturevenement som spel er det barn og voksne til stede og folk med svært forskjellig bakgrunn.

Mer fellesskap, mindre polarisering

Den siste tidens urolighet skaper ifølge Helleland behov for fellesskap. At man, som årets Olsokprofil Sidsel Wold også uttrykte overfor Adresseavisen på mandag, er nødt til å tenke Norge inn i et større verdensbilde er hun klar på: – Det går en rød tråd fra urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika, over Middelhavet og helt frem til vår dørstokk her oppe i nord. Stiklestadspelet tar oss tilbake til en annen brytningstid i norsk historie, både kulturelt, politisk og religiøst.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke gi penger til Islamsk Råd

Debatten omkring religion blir ifølge Helleland altfor ofte preget av en uheldig polarisering. – Vi trenger ikke en hissig konfronterende debatt, men en innstilling som faktisk tar inn over seg at nye mennesker med en annen både religiøs og kulturell bakgrunn enn vår egen, møtes som personer vi skal leve side om side med, sier Helland. På spørsmål om hvor grensen går for hvem som eksempelvis skal kunne ytre seg fra talerstolen på Stiklestad mener hun at ikke er hennes oppgave.

- Hvem som skal kunne benytte seg av talerstoler som den svært viktige arenaen som Stiklestad er, er det ikke opp til en kulturminister å uttale seg om, avslutter hun.

På forsiden nå