Fredag klokken 11.00 var det duket for Olsokhøytidsmessen under Olavsfestdagene, hvor Olav den helliges død i 1030 blir minnet. Nidarosdomen var fylt tiden randen av mennesker i alle aldre.

- Må ikke gi opp håpet

- For mer enn tusen år siden ble Olav den hellige døpt i Rouen i Normandie. Det ble en viktig dag for han, og hans vei videre. Like plassen hvor han ble døpt, ble en prest krenket på det dypeste og fratatt livet. Vi ber om fred, trygghet og rettferdighet, og at vi ikke gir opp håpet.

Byfuglien pekte også på kontraster mellom fattig og rik, med eksempel fra observasjoner hun har gjort av travle mennesker på vei til jobb.

- Noen er midt i livet og haster av gårde på vei til jobb med et kaffebeger i hånda. Andre med et slikt beger sitter med bøyd nakke og nedkjørt blikk håper på en liten slant. Eller i det minste et vennlig ord eller et smil.

Hvem er størst?

- Hvem skal regnes som den største? spør hun videre, og påpeker at det handler om å være en tjener, selv om man er en leder, en linje som kan trekkes til Lukas kapittel 22: «At den største skal være som den yngste, at lederen skal være som en tjener. For hvem er størst, den som er gjest ved bordet, eller den som tjener? »

- Det gjelder å se at alle er like høyt elsket til tross for forskjellene, forteller hun.

Kjørte fra Gjøvik til Trondheim

Bjørn Erik og Kari Fjerdingen var til stede under messen. De hadde tatt turen fra Gjøvik for å overvære denne spesielle dagen, i tillegg til å besøke familie i Trøndelag.

- Vi har vært på denne messen før, og det er et kjempefint arrangement, forklarer Bjørn Erik.

Han synes det er viktig å få med seg selveste høytidsmessen, og at det er en stor begivenhet.

- Det betyr mye for oss. Det er det helligste stedet i Norge, vi er på en måte pilegrimer, sier han.

Energien har forandret seg

Fjerdingen synes det er viktig at begrepet Mammon kommer fram i lyset under Olavsfestdagene.

- Det dominerer livet til altfor mange. Det er som Mor Teresa sa: de fattige klager aldri, det er de rike som klager. Det er viktig å ha det i bakhodet, og at vi er takknemlige for det vi har.

Han synes at energien i verden har forandret seg med tiden.

- Det er ikke lenger «make love, not war». Det er bare å slå opp i nyhetene så er det terroroverskrifter over alt. Det har blitt en mangel på respekt for andre mennesker, forteller han.

Kari og Bjørn Erik Fjerdingen tok turen fra Gjøvik til Trondheim for å bli med på messen. Foto: Morten Antonsen