- Rosenborg er ikke i Champions League.

- Men vi var nesten?

- Vi heier på Real Madrid og Barcelona, de pleier å være i Champions League.

Slik lød en av samtalene Adresseavisen hadde med to av våre nye trondhjemmere, Awadh Bhraslam (20) og Younis Mohamad (21) fra Sudan. Awadh har bodd i Trondheim i en uke, og vet ikke stort om byen. Han har vært på konsert med Marcus og Martinus tidligere denne uka, og syns det var ganske moro. Før har han bodd i Volda.

Younis har bodd i Trondheim i fire måneder, før det bodde han på Tingvoll. Han er allerede blitt glad i byen, han synes de aller fleste er vennlige her. Sammen med Awadh og Younis, står Mustafa Khalic. Han er 23 år og bor på Sunndalsøra, men besøker kompisene sine fra samme land denne kvelden.

«Velkommen» ble tatt alvorlig

For denne kvelden skal nye trondhjemmere med bakgrunn fra blant annet Syria, Afghanistan, Somalia, Sudan og flere land få seg en skikkelig fest i Borggården. Bakgrunnen for festkvelden er at kommunearbeider Thomas Ngari Wanjohi kom til Trondheim for 35 år siden, og ingen sa «velkommen!» til han. Det gjorde han noe med. Da Petter Myhr fra Olavsfestdagene kom innom Dialogsenteret hvor han jobber som rådgiver, fortalte han nettopp dette, og ble tatt alvorlig.

Dermed ble det velkomstfest for folk som har flyktet fra sine hjemland og fått oppholdstillatelse i Trondheim det siste året. Petter Myhr bekrefter at dette er en av de viktigste hendelsene under hele festivalen.

Karpe Diem: Rått og ekstremt lite homogent publikum

Magdi i Karpe Diem forteller Adresseavisen i en tekstmelding etter konserten torsdag at Trondheim er en av få byer utenfor Oslo som Karpe Diem har et ordentlig forhold til.

- Det er akkurat 15 år siden vi spilte her for første gang, og siden da har det blitt både større og råere for hver gang vi har kommet tilbake. Det er vi ekstremt takknemlige for. Konserten i Borggården var intet unntak. Rått og ekstremt lite homogent publikum.

Lite homogent er det i Borggården denne kvelden også, da Thomas, Awadh, Younis, Mustafa og 5000 andre, mange fra flere steder av verden som nettopp har fått oppholdstillatelse, kan ta seg en fest sammen med Nico & Vinz, dansere og sangere i den syriske gruppa Noureddine Khourchid & Wirling Dervishes og musikeren Tedros Ermias fra Eritrea. Ordfører Rita Ottervik og kunstner Håkon Gullvåg er også tilstede.

- Jeg har alltid følt meg velkommen i Trondheim, sier Thomas.

– Men ingen sa «velkommen». Før bodde jeg i Oslo. Jeg synes trondhjemmerne er litt mer lukket enn folk i Oslo, men når man blir kjent så er de veldig greie.

Thomas er lærer og rådgiver for Awadh og Younis.

- Dere må komme dere på Rosenborg-kamp, dere skjønner, trondhjemmere er veldig patriotiske og veldig glad i fotballaget sitt. Og at det aller beste med Trondheim er at det er en utdanningsby. Også er det lurest å sykle, Trondheim er en sykkelby, forteller han elevene sine.

Awadh og Younis har begge førerbevis fra Sudan, men det er ikke gyldig her. Så begge har anskaffet seg sykkel. Begge må gå på språkopplæring en stund før de kan utdanne seg.

«Spille på Rosenborg og jobbe som frisør»

Men hva er planene fremover nå, da?

- Jeg skal spille på Rosenborg, sikkert. Også skal jeg bli frisør. Jeg klipper håret til kompisene mine nå. Bare se, smiler Younis. Han har spilt litt fotball før på asylmottaket han var på Tingvoll.

- Det blir sikkert Rosenborg på meg også. Men jeg tenker å bli pilot, forteller Awadh. Han vet at det betyr at han må gå en del skole.

Guttene begynner å bli utålmodige etter masete spørsmål fra lokalavisa de aldri har hørt om. De lover å kjøpe avisa. De leser norsk, og Awadh skriver i tillegg nynorsk, etter å ha bodd i Volda en stund. De snakker til og med norsk med hverandre i stedet for arabisk, det har de fått streng beskjed om av rådgiveren sin. I tillegg sier Thomas at de alltid må huske å være tilgjengelige, ta kontakt med folk, være åpne og behjelpelige.

Borggården begynner å fylle seg opp, det strømmer på med både nye og gamle trondhjemmere, og akkurat i det festen skal sparkes i gang og Thomas skal på scenen og tale, forsvinner det grå skydekket som har hengt over byen de siste timene. Og det blir sol. «Velkommen til Trondhjæm», sies det på kav trøndersk og mindre kav trøndersk i Borggården.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Shemsa Rousso Eve og Thomas Ngari Wanjohi jobber begge som rådgivere for nye ankomne på Trondheim Dialogsenter Foto: Leikny Havik Skjærseth