– Mer festival og mindre fyllefest

Åge, Anders Jektvik, tributebandet Bootleg Beatles og Boney M står blant annet på programmet når den tiende utgaven av Frøyafestivalen arrangeres i helgen.

Åge Aleksandersen & Sambandet har med seg danskene Hanne Boel og Nanna samt datteren Line Sofie Aleksandersen på den tre timer lange konserten på Frøyafestivalen fredag. 

Saken oppdateres.

Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug har 25 års fartstid med festivaler i Danmark hvor festivalkulturen lenge har vært mer familievennlig enn her hjemme. Kombinasjonen øl, musikk, barn og voksne går helt fint i nabolandet. Etter ti år som sjef for Frøyafestivalen erfarer han at også trønderne er blitt mer kultiverte i så måte.

– Folk kommer tidligere på festivalen enn da vi startet for ti år siden. Eksempelvis starter både Åge og Bootleg Beatles å spille presis klokka 19, og da kommer folk til det tidspunktet. Publikum får muligheten til å oppleve hele festivalen med mat og musikk. Det blir med andre ord mer festival enn en fest etter forspillet hjemme, sier Stenhaug som også har stått bak andre musikkfestivaler i Trøndelag.

Kun øl og vin

Kun salg av øl og vin på festivalområdet – og ikke sprit – bidrar også til mindre fyll, påpeker festivalsjefen.

– Vi ønsker ikke at et knippe publikummere som har fått i seg for mye alkohol skal ødelegge for resten, en tendens vi tidligere har opplevd i Tydal og Stjørdal. Frøyafestivalen er en familiefestival for flere generasjoner.

Transformasjonen til kultiverte festivalgjengere har tatt tid, men for tre år siden fikk arrangøren en a-ha-opplevelse.

– Plumbo skulle spille klokka 18, og da sto det 2000 mennesker utenfor porten, minnes Hallbjørn Stenhaug.

– Fantastisk næringsliv

Frøyafestivalen på Sistranda feirer tiårsjubileum i år og er den eneste musikkfestivalen i Sør-Trøndelag utenfor Trondheim som har overlevd «festivaldøden» som rammet norske festivaler for noen år siden. Men den hadde neppe hatt livets rett uten bistand fra det lokale næringslivet på Frøya.

– Næringslivet her gjør en fantastisk innsats, og Salmar er selve lokomotivet blant sponsorene. Uten den massive støtten hadde det ikke vært mulig å lage en festival på dette nivået. I tillegg får vi offentlig støtte, og fylkeskommunen har økt tilskuddet i år med 50 prosent, sier festivalsjefen.

Tidligere Disneyland after dark

Fredag bærer programmet preg av «trøndersodd med lune, danske smørrebrød attåt»: Anders Jektvik åpner festivalen, etterfulgt av Åge Aleksandersen & Sambandet med gjestene Hanne Boel, Nanna Lüders Jensen (Nannas gjennombrudd kom med sangen Buster i 1984 fra filmen «Busters verden»), samt Line Sofie Aleksandersen. Etterpå står jentebandet Gasoline, som spiller Gasoline-låter, og Dag Ingebrigtsen på scenen. Lørdag har en mer internasjonal profil med det britiske tributebandet Bootleg Beatles, det danske rockebandet DAD (tidligere Disneyland after dark) og 70-tallsyndlingen Boney M.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå