Grensesprengende er et ord som kan brukes positivt om en festival som Olavsfestdagene, selv om noen også mener at festivalen burde operere innenfor strammere grenser. For eksempel i bruk av kirkerommet. I dag er det mulig å oppleve Patti Smith (Vår frue kirke kl. 16 og 20.30) i byens nest mest kjente kirke og akrobatikk og kirkemusikk i Nidarosdomen.

«How Like An Angel»(Nidarosdomen kl. 18.30) er årets storsatsing i Domen, med en blanding av australsk nysirkus ved Cirka og det britiske vokalensemblet I Fagiolini, som neppe ligner mye på noe som har vært framført i nasjonalhelligdommen tidligere. Med publikum stående mellom kirkemusikk og akrobatikk, for en internasjonal suksessforestilling som med dette får sin Skandinavia-premiere. Forestillingen vises også fredag og lørdag.

Dokumentarfilmen «This Changes Everything»(Prinsen kl. 17) er en slags filmvariant av Naomi Kleins debattbok med samme tittel. Den tar seg for seg klimakrise og behov for bærekraftig utvikling på kloden. Avi Lewis' film kan sees som en slags forlengelse av Al Gores «An Inconvenient Truth» fra 2006. Den er nok litt preget av at regissøren er forfatter Kleins ektemann.

Bak den litt generelle tittelen Velkomstfest (Borggården kl. 20) stiller noen av de mest interessante og løfterike artistene på årets festival. Konserten er ment som en velkomstfest for nye byborgere i Trondheim, med musikk, taler, gratis mat og mye mer. Blant artistene som skal opptre er de norske stjerneskuddene Nico & Vinz, men også de fabelaktige ørkenrockerne Tinariwen fra Mali med deres første opptreden i Trondheim.