Folkets blondine

Folkets lyse ølfavoritt på Bryggerifestivalen i år ble Austmann Bryggeris «Hoppy Blonde».

- 'Artigst' med folket som jury: Austmann Bryggeri vant konkurransen om beste øl. F.v. Kim Roger Halvorsen, Brit Melting og Torstein Høe. 

Saken oppdateres.

Men blondinen fikk sterk konkurranse fra Klostergårdens «Wit» og Trondhjem Mikrobryggeris «Endelig».

Det kokte på Bryggerifestivalen under Trøndersk Matfestival på Torget hvor sultne og tørste trøndere var samlet for å se hvem som stakk av med folkets lyse favoritt innen trøndersk øl. Dette var et samarbeid mellom Oi!, NTNU, Trøndersk Matfestival og Adresseavisen.

LES OGSÅ: Brygger opp til festival med boknafisk og mjød

- «Utpå» fra Austmann er min sommerfavoritt, forteller en av de oppmøtte, Camilla Stenseng Sanden, som for øyeblikket nyter en bringebærøl fra Trondhjem Mikrobryggeri sammen med to venninner rett før vinneren av «Folkets øl» skal kåres. Med mat og øl i munnen nikker de tre venninnene til hverandre når vi spør om de er glade i øl.

Jevnt i toppen

Brit Melting, leder av Oi! Trøndersk Mat & Drikke, forteller at det var tre soleklare favoritter som skilte seg ut fra resten, men at de tre favorittene var jevne, selv om vinneren var verdig seieren.

- Det var close race på toppen, sier Melting.

- Det er dette vi har jobbet for, forteller Kim Roger Halvorsen fra Austmann Bryggeri. Halvorsen jobber med flasking, pakking, «keg'ing» og lager hos Austmann. Halvorsen tror at det er sitrusen og «noen bra humler» som har gjort susen hos folkets smaksløker.

Regionsjef hos Austmann, Torstein Høe istemmer Halvorsen.

LES OGSÅ: Gjærer te til Matfestivalen

- Folket viktigere enn «prippen jury»

- Det er 'artigere' med en folkepris enn en prippen jurypris, sier Høe. Men legger til at de setter pris på fagjuryer også, og at det ligger mye prestisje i det.

- Men folket er den ultimate dommen.

Halvorsen og Høe forteller at da bryggerne Beau Schiner og Ulrik Bjerkeli skulle laget en sommerøl for Austmann, sa de på forhånd: «Vi skal lage den ultimate beste sommerølen i år».

Og det ble det. Det første partiet med «Hoppy Blonde» kom i ølkranene i vinter med en prosent på 5,6. Men nå er den å finne i butikkhyllene som 4,7 prosent.

173 personer deltok i folkejuryen som mente at det var svært jevnt i toppen. Juryens beskrivelse av vinneren var at den smakte sitrus, granbar, einer og ananas. Mikrobryggeriets «Endelig» fikk kommentarer om fin syrlighet, balansert malt og humle og lettdrikkelig, mens den andre andreplassen «Wit» fra Klostergården ble beskrevet som rund, med godteripreg, hvetepreg og søtaktig blomstersmak.

LES OGSÅ: Trøndelag troner på lokalmattoppen

Til medlemmene av folkejuryen som stemte på en kode: Koden til vinneren «Hoppy Blonde» var 704, «Klostergården Wit» 263 og «Endelig» 359.

F.v. Camilla Stenseng Sanden, Janita Nomstad og Helle-Marita Fonn nyter bringebærøl sammen med en matbit under Trøndersk Matfestival. 

F.v. Camilla Stenseng Sanden, Janita Nomstad og Helle-Marita Fonn nyter bringebærøl sammen med en matbit under Trøndersk Matfestival. 

Mye jubel i godt øl: F.v. Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat & Drikke overrekker folkets ølpris til Jørn Gunnarson Anderssen for Klostergårdens «Wit», Jørn Grønbech for Trondhjem mikrobryggeri as' «Endelig» og Torstein Høe for Austmann Bryggeris «Hoppy Blonde» under Bryggerifestivalen. 

Mye jubel i godt øl: F.v. Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat & Drikke overrekker folkets ølpris til Jørn Gunnarson Anderssen for Klostergårdens «Wit», Jørn Grønbech for Trondhjem mikrobryggeri as' «Endelig» og Torstein Høe for Austmann Bryggeris «Hoppy Blonde» under Bryggerifestivalen. 

På forsiden nå