Grammyvinnende band til Jødisk Kulturfestival

Festivalleder Rita Abrahamsen ønsker å formidle jødisk kultur til alle i Trondheim.

Blant verdens beste: The Klezmatics beskrives av New York Time Out som «ikke bare det beste bandet innen klemzer-sjangeren, men også blant klodens beste band på en god kveld».  Foto: TIM ROSKE, Ap

Saken oppdateres.

Det er sjette året på rad at Jødisk Kulturfestival Trondheim arrangeres. I år er temaet Amerika, og finner sted i Trondheim fra 2. - 4. september. Det vil blant annet være visning av filmer med amerikansk-jødiske regissører eller produsenter slik som Woody Allen og Steven Spielberg, konserter, foredrag, matarrangementer og kunstutstillinger.

- Mellom én og to millioner jøder emigrerte fra Europa til Amerika mellom 1880 og 1930. Selv om andre verdenskrig ikke utspilte seg på amerikansk jord, møtte de en del fordommer. Kulturen har hatt mulighet til å utvikle seg på en annerledes måte der, forteller Abrahamsen.

LES OGSÅ: Rekordbesøk for Jødisk Kulturfestival

Håper på jamming

Med en stadig økende publikumsskare og budsjett, fikk festivalen mulighet til å booke det Grammyvinnende klemzerbandet «The Klezmatics» fra New York. Konserten er i samarbeid med den verdensomspennende festivalen Transform i Trondheim. Det er første gang gruppen opptrer i Norge, og festivallederen er stolt over å få dem hit.

- De spiller variert med utgangspunkt i jødisk folkemusikk og er et stort navn, forteller hun.

Den globale kulturplattformen New York Time Out skriver blant annet at «The Klezmatics er ikke bare det beste bandet innen klemzer-sjangeren, men på en god kveld kan de rangeres blant klodens beste band».

I tillegg kommer Baba Israel, en amerikansk slam-poet, teatermann og rapartist.

- Vi håper på litt jamming etter Klezmatics' og Babas konsert, da sistnevnte faktisk har rappet sammen med gruppa før, sier hun.

LES OGSÅ: - Festivalen engasjerte, folk ble berørt

Viktig med kunnskap

Nytt av året er to barne- og familiekonserter, den ene på lørdag med Deborah Strauss og Jeff Warschauersom som blir oversatt til norsk, og trondheimsbaserte Chag Sameach Ensemble på søndagen.

I tillegg vil det også være en del foredrag, noe som tidligere år har vært svært populært. For eksempel er det foredrag om den jødiske immigrasjonen til Amerika, jødisk humor, påvirkning av jødiske kunstnere i den amerikanske og vestlige kulturen på 60- og 70-tallet og om Nerbyen, Trondheims jødiske bydel.

- Det er noe med denne kunnskapen som er viktig slik at vi kan trekke i samme retning. Det å gi folk felles opplevelser slik at de har felles referanserammer de kan skape dialog ut fra, i stedet for å belære hverandre. Jeg er opptatt av at vi skal oppleve noe sammen, derfor er det viktig å gi vårt publikum gode og interessante opplevelser.

Med alt som skjer ute i verden, ulikheter og konflikter, tror hun at å snakke sammen er et steg i riktig retning.

- Dess mer vi vet om hverandre, dess mindre truende blir vi overfor hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Et mektig løft

Bratt læringskurve

Selv om festivalen er relativt ung, har den greid å etablere seg på kort tid. Ifølge festivallederen har de hatt en bratt læringskurve. Abrahamsen har bakgrunn fra teater som regissør, og sier at denne erfaringen har kommet godt med.

- Jeg hadde aldri drevet en festival før, men skjønner hvordan slike ting skal legges opp og hvordan det skal organiseres.

Festivalen har også opplevd en solid økning i publikumstilstrømningen.

- Fra det første året frem til i fjor har det mangedoblet seg. Ordet om festivalen har spredt seg, den har blitt mer kjent, og er blitt ikke lenger sett på som noe fremmed.

Hun poengterer at festivalen er for alle, uansett bakgrunn.

- Det er på ingen måter kun forbeholdt jøder, men er for alle i Trondheim og Norge. Vi ønsker å formidle en blomstrende jødiske kultur, så her er alle hjertelig velkomne, forteller Abrahamsen.

LES OGSÅ: - Usmakelig å gjøre folkemord til suvenirer

Kunnskap er viktig: Rita Abrahamsen, arrangør av Jødisk Kulturfestival Trondheim, ønsker at kunnskap skal kunne bringe mennesker nærmere hverandre: - Dess mer vi vet om hverandre, dess mindre truende blir vi overfor hverandre, sier hun. 
        
            (Foto: Kjell A.Olsen)

Kunnskap er viktig: Rita Abrahamsen, arrangør av Jødisk Kulturfestival Trondheim, ønsker at kunnskap skal kunne bringe mennesker nærmere hverandre: - Dess mer vi vet om hverandre, dess mindre truende blir vi overfor hverandre, sier hun.  Foto: Kjell A.Olsen

På forsiden nå