På Thon hotell i Trondheim gjør skuespillerne i barne- og ungdomsfilmen «Trio – Jakten på Olavsskrinet» seg klare i sminkerommet. Filmteamet spiller inn scener i Trondheim denne uken. Gjengen filmet i domen tirsdag kveld, der filmens ungdommer lette etter et kart som viser vei til Olav den helliges skrin.

- Å få lov til å filme i kirken gir så mye til filmen, og vi får helt unike bilder, sier produsent Rune Trondsen.

Det er Naomi Hasselberg Thorsrud (14) enig i. Hun spiller en av hovedrollene som karakteren «Nora».

- Vi har spilt ganske mange ganger i kirker, men denne er den fineste til nå. Vi skulle spille på orgelet, så det var veldig spennende, sier Thorsrud om Nidarosdomens Wagnerorgel.

Ungdomssilmen lages som oppfølger til «Trio»-serien som har rullet på NRK Super i tre sesonger. De tre ungdommene løser gåter og jakter skatter på skjermen, og dermed har kirker ofte vært naturlige omgivelser. Thorsrud blir sminket av sminkør for å bli klar til neste Trondheims-scene, denne gangen på Bybrua. Der møter «Nora» skurken, og de begynner å slåss.

- «Nora» er ganske tøff, blir fort litt irritert og skal alltid vite best. Hun slår ikke bare for å slå, men for rettferdighet, sier Thorsrud om den forestående slåsscenen.

- Norge mer enn et lyskryss på Majorstua

- Da vi skulle toppe «Trio»-serien med en spillefilm, fant vi en av de beste mytene i norsk historie, sier produsent Rune Trondsen med henvisning til myten om Olav den helliges skrin.

Ungdommene i filmen leter etter skrinet, som etter sigende ble fraktet med skip til København for å støpes til mynt. Men de lærde strides om hvorvidt hele skrinet faktisk tok veien ut av landet.

- Vi følger den sanne historien frem til skipet når Agdenes, og dikter etter det. Jeg skal ikke si noe om hvor skrinet befinner seg i filmen, sier Trondsen.

Han kan likevel røpe at gjengen skal videre på innspilling i Lofoten og Tyskland, før filmen premierer i februar neste år. Totalbudsjettet er på 21 millioner kroner, og da har Norsk filminstitutt, Filmfond Nord og Filminvest bidratt. Filminvest finansierer filmproduksjoner i Trøndelag og Innlandet. Trondsen mener den regionale støtten er viktig for at de som produserer film til et yngre publikum, kommer seg ut av hovedstaden.

- Vi vil gjerne at barna skal se at Norge er noe annet enn et lyskryss på Majorstua i Oslo, sier han.

MER OM FILM I TRØNDELAG: Trøndersk kystlandskap kunne vært aktuelt for amerikansk science fiction-film.

Reidar Sørensen som gissel og bestefar

På vei bort til Bybrua møter Adresseavisen Reidar Sørensen, som innehar rollen som bestefar. Han har nyklippet hår fra sminkerommet og bare godord å si om filminnspillingen.

- Det har vært artig å følge ungdommenes utvikling som skuespillere fra seriestarten til filminnspilling nå, sier Sørensen.

Han kan røpe at han er tatt til gissel av filmens skurker. På Bybrua instruerer regissør Eva Dahr og kampinstruktør Geir Nubbestad skuespillerne til slåsscenen.

- Min oppgave er å hjelpe til sånn at sparket i skrittet foregår på en mest mulig human måte, sier Nubbestad med glimt i øyet.

- Olav synes vi må ha noen utfordringer

Regissør Dahr forteller at det er flott å filme i historiske omgivelser, men at hun håper avsperringen av brua aksepteres av de forbipasserende.

- Turistene har jo tid til å titte, men det er nok verre for dem som skal på jobb, for eksempel. Det er gøy med action på brua, men det blir litt oppstyr, sier hun.

Grå skyer truer med regn over filmsettet. Dahr forteller at hun følger med på værmeldingene hele tiden.

- Men dette er bare en liten skur, det er bare for å tirre litt.

- Han sitter vel der oppe, Olav, og synes vi må ha noen utfordringer nå som vi spiller inn i byen hans, stemmer produsent Trondsen i.

- Vi må jo piskes litt, svarer Dahr og ler.

Tre, to, én – action

Etter et par gjennomganger er filmteamet klare for tagning. Rundt filmteamet yrer det av turister med selfiestenger og kameraer, og når scenen skal spilles inn må alle vekk fra brua.

- Everybody please leave the bridge. Thank you. Vi sperrer av så godt vi kan. Jeg kommer til å rope «action» og ikke «vær så god», for det er så mange utenlandske mennesker her. Tre, to, én – action, sier innspillingsleder Arne Okkenhaug til forbipasserende og kolleger.

Skuespillerne starter scenen, men blir avbrutt av skuelystne som står i veien. Turistene blir bedt om å vente et par minutter.

- Er det klart nå? Tre, to, én – action!

En blankpolert svart bil ruller opp på brua, og skurkene som har tatt Reidar «Besten» Sørensen som gissel, klyver ut. Naomi «Nora» Hasselberg Thorsrud forsvarer kartet til Olavsskrinet med et velrettet ballespark, og løper ut av scenen gjennom Lykkens portal. Scenen er i boks idet de første regndråpene faller over byen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Skuespillerne øver på balleskaprscene på Bybrua onsdag formiddag. Foto: Frank Lervik
- Det har vært artig å følge ungdommenes utvikling som skuespillere, sier skuespiller Reidar Sørensen. Han og Naomi Hasselberg Thorsrud spiller sammen i «Trio – Jakten på Olavsskrinet». Foto: Frank Lervik
Regissør Eva Dahr gir en siste instruks til skuespillerne Reidar Sørensen og Naomi Hasselberg Thorsrud. Foto: Frank Lervik
- Å få lov til å filme i kirken gir så mye til filmen, sier produsent Rune Trondsen (bakerst) om Nidarosdomen. Naomi Hasselberg Thorsrud (t.h.) og Reidar Sørensen har to av rollene. Foto: Frank Lervik
Naomi Hasselberg Thorsrud fra Oslo sminkes før tagning på Bybrua. På filminnspilling i Trondheim har hun både spilt på Wagnerorgelet i Nidarosdomen og hatt slåsskamp på Bybrua. Foto: Frank Lervik