Hiorthøy viser smakebiter fra sin spillefilmdebut

En sniktitt på multikunstner Kim Hiorthøys spillefilm «The rules of everything» er blant godbitene på Filmfest Vatn.

«The Rules of evertything» blir Kim Hiorthøys debut som spillefilm-regissør. Her sammen med Ingrid Olava og Tindra Hillestad Pack som begge deltar i filmen.  Foto: YNGVE SÆTHER

Saken oppdateres.

Til helga er det fjerde gang at den intime filmfestivalen Filmfest Vatn finner sted på Åsen i Nord-Trøndelag.

Arrangørene Vidar Dahl og Inger Johanne Todal Morset lover et rikholdig filmprogram med lange og korte filmer, overraskelser og spesialvisninger, spennende gjester og konserter i gamle bunkere og sirkustelt på idylliske Vatn gård.

- Vi mener vi har et solid program som topper fjoråret, med mange førpremierer og film fra hele verden, sier Vidar Dahl.

Han er spesielt stolt over å få besøk av norsk films nye stortalent Henrik Martin Dahlsbakken. To av hans filmer står på programmet, og hans siste «Cave» står for den offisielle åpningen av festivalen.

Suksessfull filmfotograf

Den trønderske filmfotografen Sturla Branth Grøvlen vant Sølvbjørnen for beste foto i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin i fjor. Han kommer til festivalen for å snakke om sitt arbeid og for å vise filmen «Stabukker».

- «Stabukker» er en perle av en film altfor få har sett. Den passer fint her ute på landet. Filmene Branth Grøvlen har gjort er veldig forskjellige, det blir spennende å høre han fortelle om suksessen han har hatt, sier Dahl.

I tillegg får festivalen besøk av multikunstneren Kim Hiorthøy som kommer for å presentere smakebiter fra sin kommende debut som spillefilmregissør, «The rules of everything».

- Hiorthøy kommer rett fra Berlin for å presentere filmen som begynner å bli rimelig ferdig. Det blir veldig spennende. Offisiell premiere er i høst eller i vinter, sier Dahl.

ANMELDT: Fabulerende, morsom meta-lek som ikke tar av i samme grad som fjorårets «You»

Kroatisk norsk samarbeid

Som tidligere år byr festivalen på et bransjerelatert seminarprogram. Henrik Martin Dahlsbakken, Paul Tunge og Mariken Halle er blant gjestene på seminaret «Film uten penger», som foruten filmvisning vil se nærmere på hvordan filmskaperne jobber fram sine filmprosjekter kunstnerisk og økonomisk.

- Dahlsbakken er den nye norske filmkometen med en produktivitet som mangler sidestykke i norsk film. Han har laget og lager fortsatt film utenfor systemet, uten den tradisjonelle støtten fra Norsk filminstitutt (NFI). Det lages mange filmer på null- og lavbudsjett, og mange av dem er veldig bra, sier Dahl.

I seminaret «Filmhistorier på tvers av grenser» kommer roman- og manusforfatter Gjermund Gisvold og den kroatiske regissøren Nevio Marasovic for å snakke om sitt samarbeid, som så langt har resultert i en tre spillefilmmanus. En av filmene hadde nettopp premiere på Montreal Internasjonale Filmfestival der den vant prisen for beste skuespiller.

LES OGSÅ: Pøser ut filmmanus i Kroatia

I forbindelse med visningen av Gammaglimts film «Blac-hearts» kommer produsent Christian Falch for å snakke om hvordan «Å jobbe internasjonalt med film». Sammen med Line Halvorsen fra Midtnorsk Filmsenter/Mid Nordic Film Export skal han gi publikum et innblikk i arbeidet med internasjonal finansiering og distribusjon av film.

Gjensyn med anarkist-avis

Laurie Andersons «Heart Of A Dog», som skal vises som hundekino i Oslo i september, er også blant filmene som vises.

Årets konserter er det G.O.D.S., Biru Baby og Svartlamon Damekor som står for.

Som i fjor blir det også egen festivalavis gjennom helga, levert av Folk & Røvere-redaksjonen, en radikal/anarkistisk landsdekkende månedsavis som ble produsert på Uffa i Trondheim fra 1986 til 1994.

LES OGSÅ: Film om kultmusiker ble snakkis i Åsen

Fjorårets festival hadde mellom 500 og 600 besøkende målt i gjestedøgn. Målet i år er å komme opp i 900 gjestedøgn.

- Jeg tror det blir en festhelg, rett og slett. Man skal lete lenge etter så mye variert og bra i slike omgivelser på én helg. Det er noe med totalpakken her ute, litt utenfor allfarvei. Det er noe med å komme hit og oppleve stemningen, lokker Vidar Dahl.

For fjerde gang arrangerer Inger Johanne Todal Morset og Vidar Dahl filmfestival på på Vatn gård i Åsen. 

For fjerde gang arrangerer Inger Johanne Todal Morset og Vidar Dahl filmfestival på på Vatn gård i Åsen. 

Eiendommen ble opprinnelig brukt som våpenlager under den kalde krigen. Flere av filmene under festivalen vises i de gamle bunkerne. 

Eiendommen ble opprinnelig brukt som våpenlager under den kalde krigen. Flere av filmene under festivalen vises i de gamle bunkerne. 

På forsiden nå