Her er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Mye hårvekst: Vibeke Idsøes «Løvekvinnen» får premiere på norsk kino denne helga. 

Saken oppdateres.

Den største filmen som har premiere denne uka, målt i sannsynlig publikumsbesøk, er uten tvil animasjonsfilmen «Oppdrag Dory», som er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var gansek fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer».

Kaffebonde i trøbbel

En langt smalere, men enda bedre film, for voksne, er den søramerikanske prisvinnerfilmen «Ixcanul». Den svært løfterike debutfilmen fra Guatemala, handler om ei 17-årig indianerjente som foreldrene prøver gifte bort, mens hun dras mer mot en jevnaldrende gutt enn det gode partiet foreldrene har lovt henne bort til. En enkel, sterk og medrivende historie, hvor miljøskildring av kaffebønder under en vulkan gir filmen en unik karakter.

Vulgær bryllupsmoro

Uromantiske romantiske amerikanske bryllupskomedier er en relativt ny sjanger. «Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. Løst basert på en sann historie er filmen grei underholdning av mennene som skrev «Bad Neighbours»-filmene.

Ujevn løvekvinne

Høstens første store norske film, «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er svært god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden. «Velment med pene bilder om å være annerledes, uforløst som film og drama», het det i vår anmeldelse.

Les hele anmeldelsen av «Løvekvinnen»

Middels amerikansk

Av de nest nyeste filmene har den svarte amerikanske komedien «War Dogs» en utrolig historie, til ujevn film. Om to doprøykende venner i 20-åra i Florida som ble millionærer på våpenhandel med det amerikanske forsvaret, basert på en sann historie. Omtrent like ujevn er tredje film ut i nysatsingen på «Star Trek».«Star Trek Beyond» er laget av mannen bak flere av «Fast & Furious»-filmen. Den glimter til i humor og action, men helheten holder ikke helt.

Strålende Colin Farrell

Dokumentarfilmen med den eggende tittelen «The Swedish Theory Of Love» serverer kritisk, men svært selektivt blikk på noen av bivirkningene av svensk politikk på felt som familieliv, likestilling og selvstendighet siden 70-tallet. En av de beste og mest originale filmene på kino er fortsatt «The Lobster», et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, som mannen som ved filmens start sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn.

Effektiv haiskrekk

Om du er disponert for skrekkfilm med hai, er det verdt å få med seg«The Shallows» av Hollywoods dyktige spanske b-filmskaper Jaume Collet-Serra. Det meste av filmen er konsentrert rundt Blake Lively som surfer ved ei strand og en morderisk hai. Filmen får ganske mye haigufs ut av stram ramme. «Måten filmen formidler kampen i vannet på, er bølgerullende sjangerfilm på solid nivå », het det i vår anmeldelse.

Middels familiefilm

Eventyrfilm av Steven Spielberg etter barnebok av Roald Dahl låter som spennende mestermøte. «SVK» lever ikke helt opp til det. «Glatt og disneysk, for lite eventyrlig som film », het det i vår anmeldelse av filmen hvor musikken til John Williams og den britiske skuespilleren Mark Rylance imponerer mest, sistnevnte i versjonen som ikke er dubbet. Oppfølgerfilmen «Istid: På kollisjonskurs», er, mer «varmt og velkjent» enn overveldende god ifølge vår anmelder.

Viggo i skogen

«Suicide Squad» byr på en spektakulær samling superskurker fra D. C. Comics-universet, rocka lydspor og en historie hvor skurkene lar seg presse til å bekjempe en enda ondere skurk og onde makter. «Filmen prøver hardt å være kul og brutal, men mangler stil til å bli mer enn en ujevn samling med gode, middels og ujevne scener, satt sammen som en lang, påkostet trailer», het det i vår anmeldelse.

«Captain Fantastic» har Viggo Mortensen som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Filmen fungerer enda bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama. «Under Kirsebærtrærne» av Naomi Kawase er en vakker, stillferdig japansk film om kunsten å lage det perfekte bønnesyltetøy til å ha på pannekaker.

Grei underholdning

I kategorien oppfølgere og nyinnspillinger er komedien «Ghostbusters» et ok valg. Filmen en nyinnspilling av suksesskomedien fra 1984. Ifølge vår anmelder er filmen «like unødvendig som den er underholdende». Den nye Jason Bourne-filmen er kanskje vel så unødvendig som underholdende, men for venner av agentfranchisen er «Jason Bourne» sannsynligvis ok actionunderholdning, selv om den ikke er «helt på nivå med de beste Jason Bourne-filmene», som det het i vår anmeldelse.

Popkorn på tv

Hvis ingenting av dette frister eller du har sett det mest relevante og savner 80-tallets popkornfilmer med overnaturlige trekk, som «Nærkontakt av tredje grad» eller «E.T», så er sommerens store tv-serie-snakkis «Stranger Things» på Netflix «en herlig hyllest til 80-tall, Steven Spielberg og Stephen King », ifølge vår anmeldelse.

Godt fra Guatemala: «Ixcanul» har sanket priser på en rekke internasjonale festivaler. 

Godt fra Guatemala: «Ixcanul» har sanket priser på en rekke internasjonale festivaler. 

Sleipe kvinner: Aubrey Plaza og Anna Kendrick kaprer bryllupsdate på Hawaii ved å late som om de er lærer og økonom. 

Sleipe kvinner: Aubrey Plaza og Anna Kendrick kaprer bryllupsdate på Hawaii ved å late som om de er lærer og økonom. 

På forsiden nå