- En unik mulighet til å gi Tourettes syndrom et ansikt

At Adrian Lund (26) har Tourettes syndrom hindrer ham ikke i å delta i «71 grader nord».

Adrian Lund har Tourettes syndrom og er en av 13 deltakere i årets utgave av «71 grader nord» på TV Norge. Å delta i serien har gitt ham en enorm mestringsfølelse, forteller han. 

Saken oppdateres.

- Det har vært en drøm lenge. Jaget etter mestringsfølelsen på den litt ekstreme måten. Jeg ville på eventyr, samtidig er det en helt unik mulighet til å gi Tourettes syndrom (TS) et ansikt, sier Adrian Lund.

26-åringen er en av 13 deltakere i denne sesongen av realityserien «71 grader nord». Innspillingen fant sted tidlig i vår, og fra og med mandag vises den første av 15 episoder på TV Norge.

Bare det å bli plukket ut som én av 2400 søkere var en enorm følelse, forteller Adrian.

- Det nåløyet er lite. Jeg vil vise at det faktisk går an, selv om jeg har en diagnose som hemmer meg litt. Det handler om hvordan du angriper det, og å bevege seg utenfor sin egen komfortsone. Hvis man tenker man har klart litt før, og at man kan klare litt mer denne gangen – da går det helt fint, sier han med et smil.

Da en eldre kvinne hysjet på Adrian Lund (26) på bussen, skrev han et innlegg på Facebook om hvordan det er å leve med Tourettes syndrom.

Utfordrende å bo tett

Adrian er opprinnelig fra Melbu i Vesterålen, men flyttet i 2014 til Trondheim sammen med kjæresten.

Vi treffer ham på Bakklandet en tidlig formiddag denne uka. Han har aldri lagt skjul på at han har TS. Ikke at det ville ha vært mulig, heller. I løpet av intervjuet kommer det jevnlig høye rop og grimaser. I det ene øyeblikket slår han armen rett ut, i det neste viser han fingeren helt oppe i ansiktet til fotografen.

Det er disse gjentatte ufrivillige bevegelsene og lydene – såkalte tics – som kjennetegner den arvelige, nevrobiologiske tilstanden.

Lektorstudent Sigrid Lovise Grinde fra Trondheim fikk utfordret høydeskrekken da hun deltok i 71 grader nord.

I forkant av innspillingen var Adrian redd alle kameraene ville trigge ekstra mange utbrudd. Det viste seg å være omvendt.

- Jeg ble veldig trygg sammen med crewet og deltakerne. Man blir så isolert fra resten av verden. Utfordringa var heller å leve så tett på så mange; man får ikke den alenetiden man trenger og får litt nok av hverandre, ler han.

Aldri vondt ment

Likevel var det noen episoder, som da kamera-crewet kom seilende forbi på ski under den første etappen, og Adrian automatisk slo ut med den ene armen.

- Jeg sneiet luggen til kameramannen, og det var like før jeg slo ham rett ut i skauen, haha. Hvis jeg plutselig så et kamera som stakk fram bak et tre, kom ofte den, sier Adrian og viser fingeren igjen.

- Ticsene kommer gjerne når de minst bør komme, og særlig når jeg er sliten eller utålmodig. Samtidig vet jeg ikke hvordan det er å være sliten uten tics, for jeg har hatt det livet. Jeg har vendt meg til å leve med det.

- Hvordan reagerte de andre deltakerne?

- Det var stor takhøyde hele veien. Produsenten informerte tidlig alle i crewet: «Han roper litt, viser litt finger, men det er aldri vondt ment», sa han. Det er greit at folk er forberedt. Det gjenspeiler den åpenheten og selvironien jeg selv har rundt dette, som gjør at folk blir trygg på det, ettersom jeg er trygg på meg selv. Folk skvetter litt de første ti minuttene, så blir det normalt.

Syklet Norge på langs

Adrian sier de andre deltakerne spenner fra en rappkjefta nordlending og en følsom latino, til en sossete Oslo-gutt og en ordentlig glad-bergenser. Den yngste er 19 år, den eldste 67.

For å forberede seg gikk han med ekstra tung sekk i påska, og hadde i tillegg et par turer i Bymarka. Men helt på bar bakke startet han ikke: I 2012 syklet han Norge på langs, en tur som ofte er utgangspunktet for hans motivasjonsforedrag. Da kan han stå på scenen i opp til 90 minutter uten et eneste tics.

Inntil videre har han permisjon fra audiograf-studiet, men han fortsetter i jobben på Rema 1000 på Bakklandet. Drømmen er å kunne leve av å holde foredrag.

Utenfor komfortsonen

- Jeg var hos TV Norge og holdt foredrag denne uka, det var helt rått. Jeg får den samme mestringsfølelsen som da jeg deltok i «71 grader nord». For 10 år siden ville jeg neppe blitt med i programmet, eller ha vært i stand til å nyte det å stå på en scene foran 200 mennesker. Det som en gang var langt utenfor min komfortsone, er nå det jeg jakter på. Det håper jeg kan inspirere andre. Det er ikke så vanskelig å ta tak i egne liv og drømmer som en skulle tro. Av og til må man bare hoppe ut i det, uten å konsekvensanalysere og utrede alt først.

Barn med Tourettes syndrom kan ofte oppleves som bråkebøtter og urokråker. Et prosjekt for å øke kompetansen om syndromet, har bidratt til større forståelse og inkludering av barna i trondheimsskolen. Les mer her.

Adrian fikk veldig mange positive tilbakemeldinger etter at han i fjor høst sto frem i Adresseavisen og fortalte om hvordan det var å leve med TS. Blant annet fra foreldre som selv har barn med tilstanden.

- «71 grader nord» har ofte over en halv million seere. Jeg har lyst til å utnytte den oppmerksomheten til å få folk til å ta tak i egne liv. Kanskje ikke så drastisk som å bli med i «71 grader nord», men ut fra sine forutsetninger.

Følg Adresseavisen på  Facebook, Instagram  og Twitter.

I forkant av innspillingen var Adrian redd alle kameraene ville trigge ekstra mange tics. Det viste seg å være omvendt. 

I forkant av innspillingen var Adrian redd alle kameraene ville trigge ekstra mange tics. Det viste seg å være omvendt. 

- Det er ikke så vanskelig å ta tak i egne liv og drømmer som en skulle tro, sier Adrian. Her sammen med programleder Tom Stiansen. 
        
            (Foto: Matti Bernitz)

- Det er ikke så vanskelig å ta tak i egne liv og drømmer som en skulle tro, sier Adrian. Her sammen med programleder Tom Stiansen.  Foto: Matti Bernitz

På forsiden nå