Geir Inge Lotsberg ny kunstnerisk leder for Trondheimsolistene

Storfavoritt og førsteønske

- Det er med skrekkblandet fryd jeg sa ja til dette, og det er jo en fantastisk forespørsel å få. Og et stort ansvar, sier Geir Inge Lotsberg som blir ny kunstnerisk leder for Trondheimsolistene når Øyvind Gimse går av i august 2017.

Geir Inge Lotsberg (t.v) blir ny kunstnerisk leder for Trondheimsolistene når Øyvind Gimse går av 1. august i 2017. 

Saken oppdateres.

Lotsberg kjenner orkesteret godt etter mer enn ti år som regelmessig gjesteleder. Han har vært med på en rekke prosjekter, turneer og involvert i mange plateinnspillinger med orkesteret. Det har resultert i sju Grammy-nominasjoner, flere Spellemann-nominasjoner og en rekke priser.

LES OGSÅ: Slutter i Trondheimsolistene

LES OGSÅ: Nå starter Kamfest sitt eget lyttebyrå

Kjenner spillekulturen

- Dette er en inspirerende mulighet, men det er jo ikke bare bare å følge i fotsporene til Bjarne Fiskum og Øyvind Gimse. Men jeg må nærme meg orkesteret på min måte, sier Lotsberg og legger til at han er godt kjent med orkesterets karakter og musikere. Tanken er å bygge videre på en spillekultur han forbinder med de helt unge.

- Et orkester er alltid i bevegelse, og med såpass mange mennesker involvert handler det om at orkesterets nivå skal styrkes og leve videre.

- Hvordan vil publikum merke at Trondheimsolistene får en ny kunstnerisk leder?

- Det handler vel litt om repertoar, hva man spiller og hvordan man spiller. Men mye er lagt veldig til rette her, og folk vil kjenne igjen orkesteret sitt. Trondheimsolistene har vært vant til å spille med forskjellige ledere, de er fleksible. Hovedforskjellen vil vel være at vi presenterer andre verk som publikum ikke har hørt før, sier fiolinisten og pedagogen, opprinnelig fra Elverum, men bosatt i Oslo. Han har en rekke idèer på blokka allerede, og noen favorittkomponister vi kommer til å få høre nye tolkninger av.

- Strykerepertoaret er så stort at det vil dreie seg mye om å jobbe frem gode tolkninger og sette stykker inn i en ny kontekst, slik Øyvind Gimse har gjort i stort monn. Det er alltid forfriskende når folk som kan mye skaper et nytt uttrykk av verk man kjenner, sier Lotsberg.

LES OGSÅ: Kvernbergs ultimate versjon

Mange favoritter

Han synes det er vanskelig å trekke frem noen favorittkomponister. Spennet er for stort, mangfoldet for omfattende, men han har stor sans for musikk fra de siste 50 årene, og selvsagt de store klassikerne.

- Verden hadde sett litt annerledes ut uten Bach, Beethoven, Mozart og Brahms. Carl Nielsen er en komponist til stadig inspirasjon og som alltid har appellert til meg, sier Lotsberg som fortsatt blir boende i Oslo, men vil tilbringe mye tid i Trondheim når han setter i gang neste år.

- Lotsberg er et tyngdepunkt innen fiolinpedagogikk, både i Norge og internasjonalt, så han var et klart førsteønske, sier daglig leder for Trondheimsolistene, Steinar Larsen, og tilføyer at Lotsberg var en de kjente godt gjennom en rekke samarbeidsprosjekt. De har vurdert flere kandidater, spesielt med tanke på hvem som vil passe orkesterets profil. Videreføring av arbeidet med talentutvikling er grunnleggende for orkesteret og en vesentlig del av jobben som kunstnerisk leder.

LES OGSÅ: - Jeg har så mange sommerfugler i magen at det er like før jeg svever avgårde

Lyden av Trondheimsolistene

- Trondheimsolistene med Øyvind Gimse i spissen har utviklet «The Trondheim sound», et uttrykk Geir Inge har vært en del av og som han vil videreføre. Begge er toppmusikere - og pedagoger i Norge og internasjonalt. De er unike begge to, sier Larsen. Han tror det blir stor jubel blant de 30 musikerne når de får høre hvem som overtar etter Gimse. Det var et enstemmig styre i Trondheimsolistene som besluttet å ansette Lotsberg rett før sommeren.

- Det er bare et fåtall i Norge som har kompetanse og erfaring til å inneha en slik posisjon. Vi tror det er positivt med et skifte, selv om det selvsagt er trist at Øyvind ikke skal være med videre. Geir Inge og Øyvind har samarbeidet så regelmessig at vi tror overgangen vil skje på en smidig måte, sier Larsen.

Geir Inge Lotsberg ansettes i en tre-årig åremålsstilling med oppstart 1. august 2017.  Øyvind Gimse har vært kunstnerisk leder siden 2002. Bjarne Fiskum etablerte orkesteret i 1988 og Lotsberg blir dermed orkesterets tredje kunstneriske leder i løpet av 29 år. 

På forsiden nå