Snåsamannen er i Norges maktelite

Joralf Gjerstad er selve ikonet i den norske alternativbransjen, og dermed verdt en plass blant Norges 252 mest innflytelsesrike personer.

Myke hender gir hard makt: Joralf Gjerstad er med i makteliten. 

Saken oppdateres.

På denne lista er det ellers få personer uten «hard makt» og som ikke er basert i Oslo, ifølge de som står boka «Makteliten – 252 kvinner og menn som styrer Norge», som ble lansert i Oslo tirsdag.

- Makta i Norge klumper seg sammen. Den er Oslo-dominert, mannsdominert og svært få med etnisk minoritetsbakgrunn har vært aktuelle for denne listen, sier leder for boka og rangeringen, Fritt Ords Knut Olav Åmås. Med seg i redaksjonen har han hatt Kristin Clemet, Aksel Braaten Sterri, Kjetil Wiedswang og Sven Egil Omdal.

LES OGSÅ: Fra blodig krim til tilgivelse

- Listen representerer ikke vitenskap, men journalistisk analyse. Redaksjonsarbeidet har vært preget av forhandling, pragmatisme og utholdenhet, oppsummerer Åmås.

Nettverk og personlige egenskaper viktig

Redaksjonen har vurdert flere tusen navn, de har brukt kilder, kunnskap og skjønn, de har gått etter reell makt og innflytelse, etter penger, faktisk posisjon, nettverk (profesjonelle og personlige) og menneskelige egenskaper. Gruppa har søkt å avdekke skjult makt, og flere navn på lista er personer som jobber innenfor offentlig forvaltning og som sjelden søker offentlighetens lys.

Veldig mye av makten i Norge er knyttet til offentlig sektor, som er i stadig vekst. Svært mange i Norge er avhengig av offentlig støtte.

De fire mektigste er kvinner

De fire mektigste personene i Norge er kvinner, og det er i de kraft av sine posisjoner. Erna Solberg, Siv Jensen. Kristin Skogen Lund og Gerd Kristiansen. – Og om dere skal ha dem i rekkefølge, så ta dem gjerne i denne rekkefølgen, sier Åmås.

Ellers er det mannsdominert

Men ellers er det altså ganske mannsdominert, og særlig innenfor de «tyngste »kategoriene. De mektigste 252 er delt i seks kategorier, Arbeids og næringsliv, politikk, forvaltning, kunnskap, kulturliv og medier, sivilsamfunnet. Det siste feltet dekker idrett, livssyn og interesseorganisasjoner. Kvinneandelen er spesielt lav innen arbeids- og næringsliv, som også er den største kategorien, med i alt 76 navn. Til sammenligning er det i alt 50 personer i de tre kategoriene kunnskap, kultur og sivilsamfunn.

LES OGSÅ: Snåsamannen blir teater

Gjerstad nest eldst

Joralf Gjerstad (90) er den eneste på denne lista som er bosatt i Nord-Trøndelag. Trine Skei Grande må vel sies å være Oslo-basert. Joralf Gjerstad er, som den kanskje enda mer overraskende Bjørn Eidsvåg, plassert på lista for sin symbolmakt og for å målbære sentrale strømninger i det norske folk. Snåsamannen er nest eldst på lista, slått bare av Olav Thon (93).

LES OGSÅ: For å være ærlig, jeg lengter hjem

Valen nest yngst

Snorre Valen (31) er nest yngst på lista, slått bare med en liten måned av politikerkollega Stefan Heggelund (H). Det er en liten klikk unge politiker som utgjør andelen under 40 i boka, med statsråd Jon Georg Dale og politiker Hadia Tajik som andre representanter.

På kunnskapsfeltet er det to sterke navn med base i Trondheim, NTNU-rektor Gunnar Bovim og SINTEF-sjef Alexandra Bech Gjørv.

Kunnskap er makt: Alexandra Bech Gjørv (49) er konsernsjef i Sintef.  Foto: Espen Bakken, Adresseavisen

 

Familien Reitan slår familien Stoltenberg

Trondheimsordfører Rita Ottervik og Rema-gründer Odd Reitan er to andre personer bosatt i Trøndelag på lista. Reitan-familien er så vidt vi har oppfattet den eneste med to navn på lista, med far og sønn Ole Robert Reitan. Reitan slår Stoltenbergfamilien ned i støvlene, de har bare med en på lista, – og det er Camilla ...

Ordfører med makt: Rita Ottervik, ordfører i Trondheim 

 

Kulturkvinner fra Klæbu

Klæbu (som snart blir slukt av Trondheim) har med to sterke kvinner i viktige posisjoner, kulturminister Linda Hofstad Helleland og sjef i kulturrådet Tone Hansen.

Klæbygg med makt: Tone Hansen er leder for Kulturrådet. 

 

Ingrid Røynesdal er en av de svært få andre representanter for kulturlivet, som direktør for Oslo Filharmoniske orkester. Hun er nok den eneste som Adresseavisens ungdomsmagasin UT kåret til landsdelens mest lovende i 1994, som har endte opp i listen blant landets mest lovende 22 år senere.

Musiker med makt: Ingrid Røynesdal er direktør i Oslo-Filharmonien. 

 

Topp 25

På selve topplista over landets 25 mektigste er det ikke flust av trønderen. Den ene er fra Overhalla og er leder i Venstre og den andre er administrerende direktør i Folketrygdfondet og kommer opprinnelig fra Steinkjer. Trine Skei Grande og Olaug Svarva er en av to av få kvinner blant de 25.

 

Men flere trøndere er det selvsagt med blant de 252 – mest innenfor politikk. Statsrådene Børge Brende og Per Sandberg, for eksempel. Og stortingsrepresentant Trond Giske. Vi trodde vi hadde en sak, for vi bladde lenge i boka før vi fant ham. Kanskje har vi oversett noen andre i farten, de får ha oss tilgitt.

Men det er kanskje verre å ha blitt oversett i selve boka.

Ifølge Åmås, Braanen, Clemet og Wiedswang er dette Norges 25 mektigste (i alfabetisk rekkefølge):

 • Johan H. Andresen: Ferd-eier og medlem av World Economic Forum
 • Rune Bjerke, administrerende direktør i DNB
 • Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef
 • John Fredriksen, tankreder og Norges rikeste mann
 • Hans-Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO
 • Trine Skei Grande, Venstre-leder og stortingsrepresentant
 • Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet
 • Knut Arild Hareide, KrF-leder
 • Siv Jensen, finansminister og Frp-leder
 • Johan Johannson, majoritetseier i Norgesguppen
 • Raymond Johansen, Byrådsleder i Oslo for Arbeiderpartiet
 • Bjørn Kjos, Norwegian-sjef
 • Gerd Kristiansen, LO-leder
 • Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri
 • Kristin Skogen Lund, NHO-sjef
 • Øystein Olsen, Sentralbanksjef
 • Hans Henrik Scheel, finansråd (øverste administrerende leder i Finansdpartementet
 • Yngve Slyngstad, leder i Oljefondet
 • Erna Solberg, statsminister og Høyre-leder
 • Jonas Gahr Støre, leder i Arbeidepartiet
 • Olaug Svarva, administrerende direktør i Folketrygdfondet
 • Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet
 • Olav Thon, forretningsmann
 • Sigrun Vågeng, direktør i Nav
 • Lars Øy, statssekretær ved statsministerens kontor
På forsiden nå