Fra høsten av er det det svenske produksjonsselskapet Munck som produserer «Kurér», et halvtimes mediemagasin som sendes i NRK P2 hver uke. Anna Iversen i Munck tror det er klokt av NRK å overlate deler av tv- og radioproduksjonen til eksterne aktører.

- Eksterne aktører får inn nye stemmer, nye ideer og kvaliteten er høy. Munck har eksempelvis vunnet flere priser for gravende journalistikk. Når det gjelder akkurat «Kurér», som tar opp aktuelle mediespørsmål, er uavhengighet viktig. Vi står friere til å kritisere dem som har makt, blant annet NRK, sier daglig leder Anna Iversen i Munck.

Flyttet fra Stockholm

Hun har tatt med seg familien og flyttet fra Stockholm for å lede produksjonsselskapet Muncks lokalkontor i Trondheim. Munck er Nordens største produksjonsselskap og lager radio, tv og podkast til blant annet allmennkringkasterne Sveriges Radio og Danmarks Radio. NRK har lenge kjøpt tv-produksjoner eksternt, men det var først i fjor at statskanalen satte bort radioproduksjon.

- I Sverige har vi gjort dette en årrekke, mens NRK og Danmarks Radio først åpnet opp for dette i fjor. Dermed ble markedet utvidet og vi var raskt på ballen, sier Anna Iversen.

Vegg-i-vegg med kommunikasjon- og filmproduksjonsselskapet Klipp & Lim i Innherredsveien har Munck funnet sitt lille redaksjonslokale. Totalt er de fire ansatte, foreløpig er ikke alle på heltid.

- Men målet er å få flere produksjoner slik at flere kan få en full stilling.

Ikke kostnadskutt

Når NRK setter bort tv- og radioproduksjon, handler det ikke om penger, sier Line Gevelt Andersen, programsjef radio NRK Trøndelag og kanalansvarlig NRK P1+.

- Det er en villet politikk at en viss andel av innholdet i NRK skal produseres eksternt. Vi kutter ikke kostnader, tvert imot, det handler derimot om større mangfold når det kommer til innhold. I tillegg stimulerer det veksten blant produksjonsselskaper, sier Gevelt Andersen.

- Fører dette til at NRK-ansatte blir overflødige?

- Nei, de som tidligere jobbet med «Kurér» gjør andre ting innenfor NRK-systemet. Programmet hadde for øvrig ingen redaksjon, men kun en medarbeider. Foreløpig er det ingen planer om å sette ut andre program som lages fra Tyholt, sier programsjefen.

- En berikelse

Munck leverer også stoff til NRK P3-programmet «P3 Dokumentar». «Lørdagsrådet», som tidligere ble laget på NRK Marienlyst, blir i dag også laget eksternt.

P3-redaktør Bjørn Tore Grøtte mener denne type «outsourcing» er en berikelse for NRK og publikum.

- Ved å sette bort produksjoner får vi et større mangfold, andre ideer og programmer. En forutsetning når vi setter bort arbeid er vissheten om at «dette har vi ikke mulighet til å få til selv». Ikke minst er det positivt at produksjonsselskaper som eksempelvis Munck blir etablert i Trondheim, sier Grøtte.

Stimulerer vekst

I stortingsmeldingen om allmennkringkasting gikk daværende kulturminister Thorhild Widvey inn for at NRK fra og med 2018 skal legge ut minst 40 prosent av sitt frie programbudsjett for tv til eksterne produksjoner. I 2014 brukte NRK 228 millioner kroner (ca. 28 prosent) av det frie tv-budsjettet eksternt, skrev Dagens Næringsliv i fjor. I år og i fjor ligger andelen på om lag 35 prosent, opplyser eksternsjef Peter Wallace i NRK.

- Vi skal være på minimum 40 prosent i 2018, som avtalt, skriver Wallace i en e-post.

Grepet skal stimulere til vekst i den uavhengige delen av tv-bransjen. Likevel er en stor andel av norske produksjonsselskaper eid av utenlandske eiere, men driftes av norsk ledelse.

- Det viktigste for NRK er ikke hvem som eier selskapet, men at innholdet er norsk og vesentlig for våre brukere, sier Wallace.