– Jødisk Kulturfestival er viktigere enn på lenge

De mørke undertonene rundt jødenes situasjon gjør Jødisk Kulturfestival viktig, mener Håvard Rem, som holder konsert og foredrag under helgas festival.

Hjernevask: Håvard Rem (t.v.) og Simen Rem holder konsert under Jødisk Kulturfestival lørdag. Blant annet et resultat av at far har hjernevasket sønn med Bob Dylan og Leonard Cohen gjennom hele oppveksten. 

Saken oppdateres.

Jødisk Kulturfestival går av stabelen i helgen, med konserter, filmvisninger, foredrag, omvisninger og utstillinger.

Lørdag kl. 14 i synagogen spiller Håvard Rem, forfatter, lyriker og en av landets fremste kjennere av Bob Dylan og Leonard Cohen, konsert sammen med sin sønn Simen Rem (27) og multiinstrumentalist Freddy Holm. Her framfører de, i tillegg til egne dikt og sanger, norske gjendiktninger av Bod Dylan og Leonard Cohens låter.

LES OGSÅ: Grammyvinnende band til Jødisk Kulturfestival

- Disse konsertene er liksom våre fisketurer. Simen er blitt hjernevasket med Dylan og Cohen i oppveksten, og selv om det var noen ungdomsår der det ikke var like populært, gjenoppdaget han dem for fem år siden, forteller Håvard Rem.

Viktig for Amerikansk kultur

Årets festivaltema er «Amerika», på bakgrunn av at den jødiske kulturen er blitt særlig godt integrert og viktig i USA, etter en over 100 år lang immigrant-historie. I tillegg til Bob Dylan og Leonard Cohen, setter festivalen også fokus på filmene til den jødisk-amerikanske regissøren Woody Allen gjennom en filmserie og foredrag.

- Dylan og Cohen har mye til felles, ikke minst bakgrunnen fra synagogen, forklarer Rem.

- Vi ønsker å vise fram hvordan deres jødiske bakgrunn har preget sangene, det er ikke alltid så lett å oppdage. For eksempel er Cohens «Hallelujah» bygd på konkrete bibelvers, sier Rem. Konserten blir en kronologisk reise som tar oss fra starten av deres respektive karrierer fram til i dag, og som også søker å vise hvordan far og sønn Rem, som så mange i vestlig populærkultur, er blitt påvirket av de to pionerene. Søndag holder han foredrag om den flerkulturelle dimensjonen i det amerikanske ungdomsopprører på 60- og 70-tallet.

- Jeg har sett nærmere på de jødisk-amerikanske kunstnerne som var sentrale i ungdomsopprøret, og funnet ut at de var utpreget flerkulturelle med sterk bagasje fra synagogen. De kom jo inn med disse eldgamle fortellingene under huden. Det har gitt dem både konservative og radikale trekk. Konservative gjennom for eksempel syn på kjønnsroller, men radikale gjennom å ta avstand til det bestående vestlige samfunnet. Samtidig er det fint å få frem at de, i alle fall inntil nå, har de bibelske referansene til felles med oss, Dylans mest kjente protestviser bruker for eksempel syndfloden som metafor, forklarer han.

Håvard Rem har jobbet tett med Dylan go Cohens kunstnerskap i en årrekke. Han har skrevet bok om Dylan, oversatt bok om Cohen og gjendiktet begge på norsk. På 90-tallet fikk han rettighetene til å spille inn et album med Dylans låter i norsk språkdrakt, og valget falt på Åge Aleksandersen som artist. Samarbeidet resulterte i albumet «Fredløs» i 1997. Han har også laget en serie radioprogram om begge.

Far frelst i Trondheim

Der Cohen og Dylan har bakgrunn fra synagogen, har Rem sin bakgrunn fra bedehuset. Faren var pastor i pinsemenighet.

- Du vet, far kom jo fra Trondheim. Da han som gymnasiast i 1936 dro for å høre på en evangelist, mest for å le av det hele som et sirkus, endte det med at han ble omvendt, forteller Rem.

- Det har gjort at jeg vokste opp med mange av de samme fortellingene, om Moses og Abraham, som har preget Cohen og Dylans låter.

At den jødiske kulturen er blitt så godt integrert i den amerikanske og har fått blomstre, tror Rem kort og godt handler om at de i større grad har fått være i fred.

- Den hadde nok blomstret like sterkt i Europa om de ikke hadde blitt fordrevet herfra. Jøden ble jo jagd ut særlig fra Øst-Europa gjennom pogromer lenge før Hitler, påpeker Rem, som føler seg veldig hjemme i det jødiske miljøet.

- Det er et miljø som er såpass lite i Norge at det er god grunn til å løfte det fram. Samtidig er den en mørk undertone til stede, jødenes situasjon i Europa er dessverre forverret de siste årene. Derfor er det viktigere enn på lenge med et sånt arrangement, mener Rem.

Grammyvinnere

Lørdag kan du ellers få med deg konsert med Klezmatics, grammyvinnerne som regnes blant verdens fremste eksponenter for klezmermusikken. Den amerikanske slam-poeten, skuespilleren og rapperen Baba Israel holder konsert/forestilling med kompanjong Yako 440 senere på kvelden. Søndag blir det blant annet byvandring i det jødiske Trondheim, og på kvelden spiller festivalens «husorkester» Alpaca Ensemble konsert med musikalmusikk laget av jødiske komponister og med Kathrine Strugstad som vokalist.

Arrangementene finner sted i Synagogen, Havfruen Restaurant, Comfort Hotel Park, Café Ni Muser, Prinsen kinosenter og Trondhjems Kunstforening.

Se fullstendig program på festivalens hjemmesider.

Grammyvinnere: Det verdenskjente og Grammyvinnende klezmerbandet Klezmatics gjester Jødisk Kulturfestival i Trondheim. 
 

Grammyvinnere: Det verdenskjente og Grammyvinnende klezmerbandet Klezmatics gjester Jødisk Kulturfestival i Trondheim.  

På forsiden nå