Her er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Oscar-kandidat: Tom Hanks spiller hovedrollen som flykapteien «Sully» i Clint Eastwoods nye film om tidens nødlanding av et passasjerfly på elva i New York i 2009. 

Saken oppdateres.

Med hele syv premierer denne uka, er filmhøsten på kino skikkelig i gang denne helga. Ukens beste film markerer at Oscar-kappløpet også er i gang. Clint Eastwoods film om den spektakulære flyulykken i New York i 2009, hvor et passasjerfly med 155 mennesker om bord nødlandet på Hudson-elva, aspirerer til Oscar-nominasjoner. Kanskje særlig til Tom Hanks som spiller kaptein Chesley «Sully» Sullenberger i filmen «Sully».

Les hele anmeldelsen av «Sully»

Regissør Clint Eastwood har rundet 86 år, men viser at han fortsatt kan kunsten å lage bred, engasjerende og spennende tradisjonell film, om en amerikansk helt som møter kritikk for sine valg i løpet av de avgjørende 208 sekundene av granskningskommisjonen etter ulykken. «Med ujålete, tradisjonell filmatisk kraft og godt, tilbaketrukket spill i sentrale roller, setter Eastwood databeregninger og simulatoranalyse opp mot den menneskelige faktor, med effektiv patos», heter det i vår anmeldelse.

Rubys gjennombrudd

En av de to norske premierefilmene denne uka har et av høstens store gjennombrudd i norsk film. Det gjelder debutant Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser. «Novotny og Dagnallgjør seg godt sammen, i en film som burde spilt enda mer på deres kvaliteter. Dagnall kan bli høstens navn i norsk film, som ny skuespiller i «Skam» og snart å se i høstens største norsk tv-serie-satsing «Nobel». Her gjør hun en fin debut, i en film som er bedre stykkevis enn helt», heter det i anmeldelsen.

Gråtass og Kubo

Den andre nye norske filmen er «Gråtass gir gass». Vår anmelder Marte Thingstad mener den er hakket bedre enn den forrige Gråtass-filmen som kom tidligere i år. «Gråtass gir gass» er laget med de minste barna som målgruppe, og til sitt bruk fungerer filmen helt greit», heter det i anmeldelsen. Den amerikanske, animerte familiefilmen «Kubo og det magiske instrumentet» har fått mye ros for dristig og vakkert formspråk, men anmelder Thingstad mener at den «appellerer kanskje først og fremst til skjønnhetshungrende voksne».

Grei sci-fi-skrekk

«Morgan» er regidebuten til sønnen av Ridley Scott. Selv om den handler om en kombinasjon av menneske og maskin, med kunstig intelligens, er den på alle måter ganske fjernt fra farens klassiker «Blade Runner». Den brutale sci-fi-thrilleren minner mye mer om fjorårets eminente britiske sci-fi-drama med samme tematikk, «Ex Machina», men kommer på alle måter til kort mot den, selv om gode skuespillere og interessant plott kan glede venner av sjangeren.

Skuffende italiensk

Italiensk mafiafilm om korrupsjon, maktmisbruk og rivaliserende gangstere i Roma låter som en heftig blanding. «Suburra» har da også heftige bilder og scener med vold, sex og dop, men filmen er tøffere i trynet enn den er god på drama og rollefigurer verdt å engasjere seg i. Ukens siste premierefilm, den småfrekke amerikanske animerte «Sausage Party» med 12-årsgrense, er ikke anmeldt av Adresseavisen.

Hund og hule

Av de nest nyeste filmene er «Heart Of A Dog» en perle av en personlig dokumentar som spinner rundt kunstneren og musikeren Laurie Andersons hennes avdøde, elskede terrier Lolabelle. Henrik Martin Dahlsbakkens «Cave» lykkes et stykke på vei med både drama og spenning i en historie om to menn og en kvinne på utfordrende grottetur. Dokumentaren «Magnus» om en viss sjakkspiller med Carlsen til etternavn «kommer ikke veldig tett på «sjakkens Mozart», men er fascinerende skildring av veien til verdensmester», het det i vår anmeldelse.

Ungdomsfilm med nerve

Den ungdommelige, ganske gode thrilleren«Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer. «Jakten på Adolf Eichmann» er et eksempel på at historie og intensjoner kan være langt bedre enn resultatet på film. Filmen er spennende og interessant om spillet i kulissene for å arrestere mannen som var ansvarlig for logistikken i jødeutryddelsene under 2. verdenskrig. Filmen pirker godt i manglende tysk krigsoppgjør, men går seg litt bort sidespor.

Fisk og indianer

«Oppdrag Dory» er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var ganske fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer». Den søramerikanske prisvinnerfilmen «Ixcanul» er en svært løfterik debutfilm fra Guatemala, om ei 17-årig indianerjente som foreldrene prøver gifte bort til en eldre mann, mens hun dras mer mot en jevnaldrende gutt. En enkel, sterk og medrivende historie, hvor miljøskildring av kaffebønder under en vulkan gir filmen unik karakter.

Hummer og kanari

«Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er svært god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden. «

En av de beste og mest originale filmene på kino er fortsatt «The Lobster», et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, som mannen som ved filmens start sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn.

«Captain Fantastic» har Viggo Mortensen som seksbarnsfar av selvhjelpstypen som oppdrar ungene i overlevelse og skolegang i ødemarka. Filmen fungerer enda bedre som sivilisasjonskritikk og satire med stikk mot forbrukssamfunn og alternativbevegelse, enn som frodig familie- og oppvekstdrama. «Under Kirsebærtrærne» av Naomi Kawase er en vakker, stillferdig japansk film om kunsten å lage det perfekte bønnesyltetøy til å ha på pannekaker.

Fin kjemi: Ruby Dagnall spiller tittelrollen mens Tuva Novotny (til høyre) er journalisten og eks-bruden som prøver komme til bunns i 16-åringens forhistorie i «Rosemari» 

Fin kjemi: Ruby Dagnall spiller tittelrollen mens Tuva Novotny (til høyre) er journalisten og eks-bruden som prøver komme til bunns i 16-åringens forhistorie i «Rosemari» 

På forsiden nå