Og det er Aulies bilder som nå stilles ut hos Galleri Lilje på Ferstad gård i Trondheim. Et hundretalls malerier og grafiske verk utgjør popup-utstillingen «Optimistenes seiersdans». Det er en samling av både nye og gamle bilder, de eldste ble laget for vel ti år siden.

Snille optimister

- «Optimistenes seiersdans» er mitt hovedbudskap, og noe av det Aune og jeg jobber sammen om, både som performance og i malerier. Hvert enkelt maleri heter optimist, og det er de man kjenner igjen som klovner. Dette er gode vesener. Skikkelser som vil godt. De er naive, men veldig snille. Så optimistenes seiersdans handler om at vi skal bygge hverandre opp, sier Aulie.

Det at vi ikke skal mobbe hverandre, trakassere noen eller utstøte de som er annerledes er en kjernesak i alt de ønsker å formidle. Det grunnleggende budskapet for både Aulie og Sand er at man skal støtte hverandre.

Vil kynismen til livs

- Vi skal se hverandre og se de som ikke blir sett. Og sammen skal vi danse optimistenes seiersdans. Vi må bort fra kynismen, egoismen og materialismen som vi ser i et samfunn. Vi tror at det er den snille tråden som vil vinne, seieren er å være god og snill, sier Aulie, som de siste 12 årene har pendlet mellom Norge og New York. Galleri Sand på Manhattan, som inkluderer Vebjørn Sand og Aune Sand i tillegg til Aulie, ble etablert for ti år siden. De siste fem årene har hun og mannen bodd der permanent.

- Budskapet er litt av en kontrast til det samfunnet dere har rundt dere i New York?

- Ja, det er en stor kontrast, men New York er også et fantastisk samfunn med et stort mangfold. Og det vi opplever der er at alle har en mulighet selv om det både er en tøff og brutal by. Det er også en åpen og generøs by. Vi opplever ikke at det er så mye stigmatisering der, alle får prøve seg hvis de jobber hardt. Det er et hardt, men inkluderende samfunn, sier kunstneren.

Popup-turne

Det er over ti år siden hun har stilt ut i hjemlandet, men det siste året har hun og Vebjørn Sand reist rundt med popup-utstillinger over hele Norge.

- Vi begynte med denne popup ideen om å ta med noen av maleriene til Norge for å vise frem noe av det vi har stilt ut i New York i flere år. Det er veldig gøy å komme ut til folket, til bygder og byer, og vise maleriene der. Og det er fantastisk å være i Trondheim. Jeg er veldig glad i Trondheim og trøndere, og har vært her flere ganger, men det er første gang jeg har stilt ut malerier her, sier Aulie, som ikke aner hvor utstillingen dukker opp neste gang.

- Det eneste vi gjør er å fortelle tre dager i forveien på Facebook hvor neste utstillingssted blir. Og vi kommer til å fortsette en stund til, for det er så lenge siden vi har stilt ut i Norge.

Trives i Trondheim

- Trondheim er helt unik, og her har folk en selvtillit og et kollektivt samhold som vi har veldig lyst til å bli bedre kjent med. Vi har vært her med Vebjørn, nå er vi her med Marianne, og vi vil tilbake, supplerer Aune Sand. Utstillingen «Optimistenes seiersdans» blir stående en måned i Trondheim.

Kunstneren Marianne Aulie stiller ut malerier for første gang i Trondheim, hos Galleri Lilje på Ferstad gård. Foto: Annemona Grann