Opera og Trondheim symfoniorkester

- Læreren på Katta lurte meg til å synge opera

Mads Wighus (37) så for seg en karriere som grønsjmusiker, men endte som operasanger. Nå er han i hjembyen for å synge hovedrollen i barokkoperaen «Dido og Aeneas» på Ringve.

Mads Wighus hadde seriøse planer om å bli rockemusiker, men endte som operasanger 

Saken oppdateres.

Han vokste opp på Pappenheim og gikk på musikklinja ved Trondheim katedralskole. Og det var der han ble introdusert for opera for første gang.

- Etter å ha spilt i band noen år fant jeg ut at jeg måtte bli bedre til å synge. Jeg tok sangtimer og det var sanglæreren min på Katedralskolen som lurte meg til å synge klassisk. Det kommer jeg aldri til å tilgi henne, sier Wighus og flirer rått.

LES: Død over kommentarfeltet

Skulle bli rockesanger

For han drømte om å leve av musikk, men det var ikke før langt ut i utdannelsen ved Barratt Due musikkinstitutt han fant ut at det var operasanger han skulle bli. De første årene var musikkstudiene kun et middel for å bli en bedre rock- eller popsanger.

- Jeg så for meg en annen sjanger, men det var opera som tok meg. Jeg ble tilbudt en statistrolle ved Den Norske Opera og ballett, noe som var uhyre spennende. Etter hvert ble jeg med i solistkoret ved Operaen. Da jeg omsider kom inn på Operahøgskolen tenkte jeg at nå, nå blir det opera, forteller Wighus som siden har jobbet fulltid som utøvende operasanger.

- Det har gått overraskende bra. Det går selvsagt opp og ned med oppdrag, men det må man bare bli vant til. Kona mi er også sanger, så vi er i samme båt. Jeg var blant annet utøvende fylkessanger i Møre og Romsdal i to år, noe som var en super arena for å få vist seg frem, sier Wighus.

LES OGSÅ: Tok inn folk fra gata til å prøvespille Steinmeyerorgelet


Han debuterte som operasanger i Trondheim i 2005, sammen med blant andre Maija Skille (38), som også har en rolle i operaen på Ringve denne uken.

- Vi gjorde «Tryllefløyten» på Byscenen, men jeg har ikke sunget opera i Trondheim siden den gang. Det er veldig gøy å komme tilbake til Trondheim å gjøre en rolle i så flotte omgivelser som her på Ringve, sier operasangeren som har hovedrollen som Aeneas.

- Denne operaen er en klassisk historie med det gode mot det onde. Det handler om en godhjerta dronning, en slem heks og en forelsket, kjekk prins, supplerer Skille, som er heksa i forestillingen. Hun har hatt en rekke roller ved Den Norske Opera og ballett de siste årene, er opprinnelig fra Levanger, og har nå flyttet tilbake dit.

- Det blir en del reising, og jeg kommer til å jobbe både som produsent og utøvende sanger. Men Levanger er et greit utgangspunkt når du først har flyttet fra Oslo. Det er mer allsidig å være her, og det føles trygt fordi jeg også har kontrakter på Operaen fortsatt, sier Skille.

Korproduksjon

Det er 22 sangere og musikere på scenen under «Dido og Aeneas». Operaen er en slags korproduksjon med Trondheim Vokalensemble og en kvartett fra Trondheim Symfoniorkester, ifølge Frank Runar Gansmo, som er produksjonsleder for oppsetningen.

- Koret er på scenen under nesten hele forestillingen og bygger opp under handlingen. Dette er en markering av det nye profesjonelle koret vi har startet i år og som fremdeles er under oppbygging. Vi har ansatt seks sangere til nå, men vi har tolv stillinger totalt, sier Gansmo og legger til at det er en kammeropera, det vil si en mindre og kortere oppsetning enn en vanlig opera.

- Vi tar i bruk ny teknologi og har leid inn ledskjermer som lager scenografien. Musikken er fra 1600-tallet, og teknologien fra 2000-tallet, så det er en miks av gammelt og nytt, sier Gansmo.

Operaen spilles på Ringve musikkmuseum 15. og 16.septmerber kl.19.00, og 17.september kl. 18.00.

Mads Wighus hadde seriøse planer om å bli rockemusiker, men endte som operasanger 

Mads Wighus hadde seriøse planer om å bli rockemusiker, men endte som operasanger 

Maija Skille fra Levanger har rollen som heksa i operaen «Dido og Aeneas» som spilles på Ringve denne uken. 

Maija Skille fra Levanger har rollen som heksa i operaen «Dido og Aeneas» som spilles på Ringve denne uken. 

På forsiden nå