Rørosinger kan stikke av med prisen som «Årets lokalmatfyrtårn»

Mikael Forselius og Ingulf Galåen til finalen i Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Ingulf Galåen er eier og driver Galåvolden Gård på Røros. I oktober kan han bli priset som «Årets Lokalmatfyrtårn».  Foto: MARI VOLD

Saken oppdateres.

Da de 33 nominerte til Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble kjent i juli, var hele ti av disse fra Midt-Norge.

Torsdag ble det kjent hvilke fem som går til finalen - og blant disse finner vi to rørosinger: Mikael Forselius og Ingulf Galåen.

Prisen «Årets Lokalmatfyrtårn» deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske.

KOMMENTAR: Samarbeid gjør rørosmaten best

Vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

-  Finalistene gjør en hederlig innsats i deres arbeid for å formidle betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke. Ildsjelene som viderefører norsk matkultur gjør et svært viktig arbeid, og de må gjøres ekstra stas på, sier Liv Gregersen Kongsten til stiftelsen Matmerk.

Deles ut for 23. gang

Kongsten er styreleder i Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris, som i år deles ut for 23. gang.

Mikael Forselius er adm. dir ved Røros Hotell AS som bidrar til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen. Forselius har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA og er styremedlem og deleier i Røros F&B Group AS, Smalen av Røros AS og Røros Bryggeri.

Ingulf Galåen er eier og driver Galåvolden Gård på Røros, og har vært sentral i oppbygningen av Rørosmat SA fra etableringen i 1998 til at de i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon.

I 2014 fikk Rørosmat Bygdeutviklingsprisen for Sør-Trøndelag av Innovasjon Norge.

De andre nominerte er:

•    Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten, som gjennom konseptet «Norwegian Coastal Kitchen» i Hurtigruten har bidratt til å løfte frem lokale produsenter.

•    Aina Bartmann, politisk rådgiver i Oikos, og har som tidligere leder i Bondens Marked bidratt til å bygge dem opp som en viktig og uavhengig salgskanal for lokal mat og drikke over hele Norge.

•    Esben Holmboe Bang, kjøkkensjef og medeier i Oslo-restauranten Maaemo, der han har rendyrket sin egen versjon av det nordiske kjøkkenet, med utelukkende lokale og økologiske råvarer.

Galåvolden Gård og Rørosmeieriet ble nedringt av folk som ville vite hvordan youghurten ble laget etter at de hadde vist seg fram i Mathallen i Oslo.

Pris på 30 000 kr

Prisen har hvert år ulike tema, og vies i år til «Årets Lokalmatfyrtårn».

Nominasjonene er et resultat av en åpen innsending av forslag og særlig vektlagt er formidling og kunnskapsdeling omkring lokalmat og drikke.

Vinneren hedres med diplom og et stipend på 30 000 kroner, på Matmerks årlige arrangement «Fagdag for norsk mat» 27. oktober.

LES OGSÅ: Beckham hamstret 20 kilo laks fra Trondheim til kona

På forsiden nå