- Har dere det bra? spør Ola By Rise, kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune under åpningen på Torget.

- Ja! svarer publikum som har møtt opp foran scenen. Himmelen er skyfri, Torget bader i sollys og temperaturen bikker akkurat tyve varmegrader.

- Kulturnatt er et godt ord. Lukt og smak på det. La det pirre nysgjerrigheten, oppfordrer Rise.

Noe for enhver smak

- Målet med disse arrangementene er å stimulere den kulturelle nysgjerrigheten til barn og voksne, og at man skal oppleve kultur og uvante steder, sier Rise før han erklærer den fjerde Kulturnatt Trondheim for åpnet.

I løpet av kvelden kan publikum blant annet oppleve kurs i Pole Dance, bokbad med Anne B. Ragde, og litterær elvevandring. Vi tok turen til sistnevnte arrangement, hvor det foregikk aktiviteter langs Nidelva helt fra Bakklandet til Øya. Det er Litterært kollektiv som står bak arrangementet som også er en del av kulturfestivalen Ugress.

Langs stien ved Nidelven terrasse holdes det konserter fra 18.00-23.00. Venninneparet Eli Grønnesby og Inger Tanem tok turen for å nyte musikken i godt selskap av den varme sola.

- Det er første gang vi er med på Kulturnatt og vi synes det er veldig bra. Det foregår ting i hele byen, og det virker som det er noe for enhver smak, sier de.

Venninneparet er veldig fornøyd med kulturlivet generelt i Trondheim.

- Det foregår ofte ting her i byen, men det er ikke alltid det er så storslått som i kveld. Vi er heldige som har en sånn by, her er det alltid noe å være med på.

Holder liv i den muntlige fortellertradisjonen

I Gåsaparken på Bakklandet var det satt opp en lavvo med pledd, puter og levende lys innvendig. Her ble det fortalt fortellinger på folkemunne for både store og små. Tanken bak er blant annet å holde den muntlige fortellertradisjonen levende. Eva Maria Aagard i MidtNorsk fortellerforum melder om stor interesse.

- Arrangementet som startet sju var helt fullt. Det er veldig spesielt så tidlig på kvelden, forteller hun.

Rekordmange arrangører

Kulturnatt Trondheim vokser stadig, og siden oppstarten i 2013 har antall arrangementer rukket å doblet seg. 50 arrangører tilbyr til sammen 200 arrangementer for store og små.

- Det er rekordmange arrangører med oss dette året sammenlignet med tidligere år. Vi har et stort mangfold av arrangører, blant annet organisasjoner, foreninger, restauranter, museer, Nidarosdomen og butikker, forteller Line Holm i Midtbyen Management.

Det er imidlertid første gang at butikkene holder nattåpent i forbindelse med Kulturnatt Trondheim.

Hva betyr Kulturnatt for byen?

- Det gir mulighet for de minste til å vise seg frem. Det samler folk i byen, og man har mulighet til å oppdage nye arrangementer man kanskje ikke ville oppsøkt til vanlig, sier Holm.

Ola By Rise holdt åpningstale på Torgscenen. Han forteller at målet med Kulturnatt er å pirre nysgjerrigheten til barn og voksne. Foto: Morten Antonsen
Gamle Bybro var tidvis stappfull av publikum som kom for å høre Trondheims Kvinnelige Studentersangforening synge. Foto: Morten Antonsen
Inne i lavvoen kan man høre på muntlige fortellinger. Foto: Morten Antonsen