I forestillingen, basert på Karl Ove Knausgårds store romansyklus «Min kamp», tolkes Knausgård og hans omgivelser gjennom fire skuespillere, blant dem Agnes Kittelsen.

Stykket hadde norgespremiere i Oslo i slutten av august, og Adresseavisen var imponert: «Til tider fungerer teatret bedre enn romanen», skrev anmelder Ole Jacob Hoel, som spesielt lot seg begeistre av Kittelsens innsats. «Agnes Kittelsen er selve stjernen her. Hun har den naturlige innlevelsen og den stillfarne formidlingen, men hun kan både leke og eksplodere», het det i terningkast fem-anmeldelsen.

LES ANMELDELSEN: «Overbevisende spenn, fra babyrytmikk og bæsjing til Hitler og Utøya»

Stopper sju steder

- Det er alltid gøy med gode kritikker, det gir oss medvind og en trygghet om at det man prøver å formidle faktisk når fram og blir forstått – noe som ikke skjer hver gang, sier Kittelsen, som mener regissør Ole Anders Tandberg har gjort en fantastisk jobb med å trekke ut den psykologiske essensen hos Knausgård.

Riksteaterets oppsetning av «Min kamp» spilles i Stjørdal onsdag, Verdal torsdag, Steinkjer fredag og Namsos søndag. Mandag neste uke besøker de Kolvereid, før de etter et lite opphold kommer til Bjugn 7. oktober og Melhus 9. oktober.

Rørt av publikum

Kittelsen forteller at hun ikke har anledning til å turnere året rundt, men at hun trives godt med livet på veien. Alle skuespillere burde tvangssendes på turné med jevne mellomrom, mener hun.

- Du kommer på en måte til kjernen av skuespilleryrket gjennom å skulle formidle noe til et mer mangfoldig publikum. Vi opplever at folk reiser langt for å se forestillingene, at de gjør en større innsats. Du kommer tettere på publikum, i Oslo er de gjerne mer blaserte, det står liksom mindre på spill, tror hun.

På Fagernes nylig kom det en klasse fra idrettslinja, der mange aldri hadde vært i teateret før.

- Likevel hadde de imponerende refleksjoner etterpå da de møtte oss. Sånt blir jeg rørt av, forteller Kittelsen.

Plass for humor

Den 36 år gamle skuespilleren hadde et tett forhold til de seks bøkene som kom mellom 2009 og 2011.

- Jeg leste dem da de kom, og ventet utålmodig på neste bok. At jeg likte bøkene så godt er jo en av grunnene til at jeg sa ja i utgangspunktet.

- Hva likte du med dem?

- Som for mange andre var det en stor grad av gjenkjennelse. Noen har spurt meg om det ikke er rart for meg å spille en 45 år gammel mann, men jeg synes ikke det. Jeg opplever det Knausgård tenker og skriver som relevant for meg, og finner mye trøst i tekstene, sier Kittelsen, som også trekker fram humoren – som har fått en enda mer fremtredende plass i sceneversjonen.

- Det er noe med at Knausgård er så fryktelig selvopptatt og selvhøytidelig, men han vet det selv. Det er komisk i utgangspunktet, sier Kittelsen.

Ingen skam å være syk

Hun forklarer grepet med at fortellerstemmen deles mellom fire skuespillere – henne selv, Ingjerd Egeberg, Christian Rübeck og Øystein Røger. Et grep som gir skuespillerne muligheten til å ta avstikkere og være personer i Knausgårds omgivelser – men alt sett gjennom Karl Oves øyne. Kittelsen har fått mye skryt for måten hun framstiller kona Linda Boström Knausgård på.

- Jeg så en dokumentar der ble Linda spurt om hun ikke følte seg utlevert, særlig med tanke på bøkenes ærlighet rundt hennes psykiske problemer. Da svarte hun at hun aldri var redd for å bli utlevert, hun var bare redd for at det skulle bli dårlig, sier Kittelsen.

- Heller ikke for meg var det problematisk. Det er ingen skam å være syk – skammen her ligger jo hos Knausgård selv, som ikke så at kona var syk eller var der for henne i tilstrekkelig grad, forklarer Kittelsen.

Spilte for livet

Når Riksteateret nå kommer til Trøndelag, vil publikum kunne nyte godt av et ensemble som har kommet skikkelig i varmen

- Det var virkelig på håret at vi kom i mål. Vi gikk til norgespremieren i Oslo med skrekk i blikket, det var bare å spille for livet og håpe du landet på føttene. Etter det har vi vært i stadig utvikling, blitt tryggere og vokst oss inn i stykket. Nå føler vi oss varme og gode i stoffet, forsikrer Agnes Kittelsen før rundturen i Trøndelag.

I riksteaterets «Min kamp» deles fortellerstemmen mellom fire skuespillere, fra venstre Christian Rübeck , Ingjerd Egeberg, Agnes Kittelsen og Øystein Røger. Et grep som gir skuespillerne muligheten til å ta avstikkere og gå inn i personer i Knausgårds omgivelser. Foto: Erik Berg