– Enkelte scener i «Kongens Nei» er spilt inn på Skaugum og her på Slottet. En av de spesielle opplevelsene var å plutselig møte en ung versjon av bestefaren min i full uniform her i hovedporten på Slottet – i Anders Baasmo Christiansens skikkelse. Da kom historien tett på, sa kronprins Haakon blant annet i sin velkomsttale.

Les Adresseavisens anmeldelse av «Kongens Nei»

Publikum reiste seg da fanfaren signaliserte at de kongelige var i anmarsj og klappsalvene runget mellom de regntunge løvtrærne i parken i Oslo på slaget 20.

Kong Harald kom først og håndhilste blant annet på en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner, før han satte seg ned på en stor benk med masse pledd og puter.

Mobilene blinket i mørket mens dronning Sonja, prinsesse Astrid, prinsesse Märtha Louise og kronprinsparet hilste på de fremmøtte før de også satte seg.

Mintes oldefaren

Etter flere uker med oppholdsvær, åpnet himmelens sluser seg onsdag få timer før visningen. Men noe før det var klart for utekino i Slottsparken, ga regnet seg noe. Dermed kunne kronprinsen ønske velkommen på vegne av kongeparet uten verken paraply eller regnfrakk.

– Dette året har vi markert kongeparets 25-årsjubileum. Det har skjedd mye gjennom hele året – både her i Slottsparken og rundt i landet. Som en avslutning på jubileumsfeiringen hadde vi lyst til å invitere til et stort, åpent arrangement. Derfor altså utekino i Slottsparken, sa han.

Kong Haakon står helt sentralt i «Kongens nei» og kronprinsen nevnte da også ham spesielt.

– 10. april 1940 ga oldefaren min, kong Haakon, beskjed til adjutanten sin om at han ikke skulle være med denne gangen. Kongen skulle dra i et møte alene. Adjutanten var ellers alltid med. Så tok han farvel med sønnen sin, kronprins Olav– ga ham en klem. Kong Haakon var usikker på om han ville komme tilbake. Så dro han, sa kronprins Haakon.

Skjebnesvangre valg

I sin tale tegnet han et bilde av den dramatiske historien filmen forteller.

– Mange mennesker sto overfor skjebnesvangre valg i denne tiden, og ble satt i forferdelig vanskelige situasjoner. Mange ofret mye. Men det hvilte et særlig ansvar på de øverste lederne. For deres valg og holdninger i denne tiden fikk enorme konsekvenser for land og folk, sa kronprinsen og trakk fram følgende uttalelse fra kong Haakon om de skjebnetunge dagene ved krigsutbruddet:

«Det finnes tider i livet da du vet med deg selv at du har rett – og at du må handle ut fra denne vissheten – uten å ta for mange hensyn til konsekvensene.»

– Dette bakteppet er fint å ha med seg når vi nå skal se filmen «Kongens nei». For det handler ikke bare om et dramatisk kapittel av vårt lands historie – men også om ensomheten og alvoret i det å stå overfor vanskelige valg. Det er noe jeg tror hver og en av oss kan kjenne oss igjen i. Vi er like spent som dere på denne filmen, sa kronprins Haakon. (©NTB)

Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise (t.v.) på plass for å se filmen «Kongens nei» i Slottsparken onsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kronprins Haakon holdt velkomsttale før «'Kongens nei» ble vist i Slottsparken onsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Tusenvis av mennesker trosset regnbygene onsdag kveld for å se Erik Poppes nye spillefilm «Kongens nei» sammen med kongeparet i Slottsparken. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix