Lukket åpning med dronning Sonja

Dronning Sonja og Magne Furuholmen åpner utstilling i Galleri Ismene i Ila denne helga.

Queen Sonja Print Award fyller fem år, og i anledning jubileet åpnet dronning Sonja og Magne Furuholmen en stor utstilling i Griehallen i august. Nå kommer vandreutstillingen «Texture» til Trondheim. 

Saken oppdateres.

– Det ser veldig bra ut. Et vellykket samarbeidsprosjekt mellom to kunstnere som kler hverandre.

Det sier gallerist Marte Høiem ved Galleri Ismene.

Lørdag 24. september åpner trondheimsgalleriet vandreutstillingen «Texture» som først ble vist i Grieghallen i Bergen i august.

Dronning Sonja og Magne Furuholme i Grieghallen i august. Nå kommer vandreutstillingen «Texture» til Trondheim. 

 

LES OGSÅ: Nylig åpnet dronning Sonja året høstutstilling i Kunstnernes Hus i Oslo.

Fra 4500 til 150 000

De to siste årene har dronningen og Furuholmen samarbeidet om et kunstnerisk prosjekt til støtte for QSPA – The Queen Sonja Print Award. Utstillingen er tredelt, forteller Høiem. Det er et mappeverk de har laget sammen, bestående av ti grafiske blad. De viser også frem en serie med monotypier, noen er laget i samarbeid, andre hver for seg. I tillegg er det en avdeling med grafiske blad som er et samarbeidsprosjekt mellom de to kunstnerne.

Hele utstillingen er en salgsutstilling og prisene på arbeidene varierer fra 4500 kroner til 150 000 kroner.

– Noen av dem er monotypier, unike trykk som det finnes bare ett av. Det gjør dem mer eksklusive og kostbare, forklarer Høiem.

Gallerist Marte Høiem hos Galleri Ismene mener Magne Furholmen og dronning Sonja er to kunstnere som kler hverandre. 

 

– Hyggelig menneske

Galleriet har invitert til en lukket visning på fredag hvor dronningen vil være til stede.

– Vi måtte ha det på grunn av sikkerheten, det blir en visning for spesielt inviterte. Men lørdag er Magne Furuholmen til stede, forteller gallerist Høiem.

LES OGSÅ: En av gjestene er kanskje Håkon Bleken. 87-åringen malte signingsbildet av kongeparet i 1991. - En morsom oppgave, sa Bleken til Adresseavisen i juni.

Dronning Sonja har tidligere besøkt Galleri Ismene i 2014 da hun fikk med seg minneutstillingen for Kjell Nupen, sammen med Nupens enke.

– Hun er et veldig hyggelig menneske. Nå tar vi først og fremst mot henne som kunster, men det er klart det blir en litt annen ramme rundt det når en kongelig kommer.

– Hva betyr det for kunstfeltet i Norge å ha en så kunstinteressert dronning, som også er utøvende kunstner?

– Hun har spilt en sentral rolle i kunstlivet i hele sitt virke som kongelig. Det har vært viktig. Med The Queen Sonja Print Award fremmer hun grafikken, en uttrykksform som har vært litt i skyggen av andre kunstneriske uttrykk. Grafikk er et viktig område for vårt galleri. At en som henne løfter frem det, synes vi er veldig bra, sier Høiem.

LES OGSÅ: I vinter åpnet dronningen Nikolai Astrup-utstillingen i London. – Vi har mange kunstnere i Norge som ikke har fått den anerkjennelse som de burde. Dette er én av dem, sa dronning Sonja til NTB under åpningen.

Åpner kunsthall i oktober

Overskuddet fra vandreutstillingen går til dronningens grafikkpris som i år gikk til den amerikanske kunstneren Tauba Auerbach. Prisen ble til etter samarbeidet mellom nå avdøde Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Dronningen laget sine første trykk sammen med dem i Atelje Larsen i 2010. Hun gjorde det da klart at hun ikke ville selge kunst og ta inntektene selv. Prisen ble første gang delt ut i 2012. Den var opprinnelig en nordisk pris, men ble internasjonal i 2014.

«Texture», med Magne Furuholmen på plass, åpner for folk flest lørdag 24. september mellom 12-15, og den står til og med 23. oktober. Utstillingen går deretter videre til London, Ålesund og Bodø.

Dette er ikke det eneste trondheimsbesøket for dronning Sonja. 20. oktober åpner hun Kunsthall Trondheim, en splitter ny kunstinstitusjon som åpner i den gamle brannstasjonen i Trondheim sentrum.

På forsiden nå