Dette bør du se på kino i helga

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Fabelaktig konge: Den danske skuespilleren Jesper Christensen er svært god som kong Haakon VII under aprildagene i Norge i 1940 

Saken oppdateres.

Mye tyder på at vi går mot en av de største kinohelgene i høst. Det skyldes hovedsakelig premieren på høstens hittil mest omtalte film, Erik Poppes «Kongens nei». Den vil skape debatt, engasjement og fornyet interesse for det som skjedde de første dagene da 2. verdenskrig kom til Norge. Jesper Christensen er strålende som kong Haakon i en langt på vei imponerende storfilm om konge og regjering rundt 9. april 1940.

Les hele anmeldelsen av «Kongens Nei»

Skuffende western

Ukens norske premierefilm er flere hakk bedre enn den amerikanske. Westernfilmen «The Magnificent Seven» har store stjerner og bra folk foran og bak kamera. Likevel er den tøffere i trynet enn på lerretet og blir en tredjerangs westernversjon av den udødelige japanske klassikeren «De Syv Samuraier» fra 1954. Den ble amerikanisert til god western alt i 1960, med bl.a. Yul Brynner og Charles Bronson, også da med tittelen «The Magnificent Seven». Det er en langt bedre film enn den utstuderte nyversjonene.

Rå norsk barnefilm

Av de nest nyeste filmene på programmet er det flere gode norske, blant annet familiefilmen «Gilberts grusomme hevn ». Den er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt som tar lite hensyn til det. Hannes Larsens spillefilmdebut er en ganske befriende, litt annerledes norsk barnefilm og komedie.

Les anmeldelsen av «Gilberts grusomme hevn»

Eastwoods beste på lenge

Den mest populære kinofilmen før «Kongens Nei» sannsynligvis skyver den fra kinotoppen i helga, er «Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». I den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen møter vi henne som 43-åring og overrumplende gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen.

Det er lettere å anbefale Clint Eastwoods film om den spektakulære flyulykken i New York i 2009, hvor et passasjerfly med 155 mennesker om bord nødlandet på Hudson-elva. Tom Hanks som spiller kaptein Chesley «Sully» Sullenberger i filmen «Sully». Regissør Eastwood har rundet 86 år, men viser at han fortsatt kan kunsten å lage bred, engasjerende og spennende tradisjonell film.

Norsk gjennombrudd

Eav høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny, som også er god i «Kongens Nei» spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

Henrik Martin Dahlsbakkens «Cave» lykkes et stykke på vei med drama og spenning i en historie om to menn og en kvinne på utfordrende grottetur. Dokumentaren «Magnus» om en viss sjakkspiller med Carlsen til etternavn «kommer ikke veldig tett på «sjakkens Mozart», men er fascinerende skildring av veien til verdensmester», het det i vår anmeldelse.

God ungdomsthriller

Den ungdommelige, ganske gode thrilleren«Nerve» handler om en nettspill på mobil som får Pokémon Go til å fortone seg som barnemat. Filmen tar navn fra et beryktet nettspill som kombinerer «Truth or Dare» med Jackass-lignende stunt, hvor deltagerne får penger om de gjennomfører og filmer utfordringer.

Flere barnefilmer

«Oppdrag Dory» er Pixars oppfølger til kjempesuksessen «Oppdrag Nemo» fra 2003. I USA er den nye filmen årets hittil største publikumsdrager på kino. Vår anmelder Kari Hovde var ganske fornøyd med den norskdubbede versjonen, og omtalte den som: «En aldeles nydelig og lekker animasjonsfilm med finurlige detaljer». «Gråtass gir gass». er ifølge vår anmelder Marte Thingstad hakket bedre enn den forrige Gråtass-filmen som kom tidligere i år. Den amerikanske, animerte familiefilmen «Kubo og det magiske instrumentet» har fått mye ros for dristig og vakkert formspråk.

Hummer og kanari

«Mike og Dave trenger damer» er en ganske fæl, ganske morsom vulgær situasjonskomedie rundt et familiebryllup på Hawaii, hvor kvinnene er like drøye og utagerende som gutta. «Løvekvinnen», er basert på Erik Fosnes Hansens suksessroman med samme tittel. Venner av boka vil sikkert få noe ut av filmen, og svenske Rolf Lassgård er god i rollen som faren til jenta som blir født med pels for drøyt 100 år siden. «

En av de beste og mest originale filmene på kino er fortsatt «The Lobster», et tragikomisk samlivsdrama på liv og død, med svart humor og en lett absurd tone. Colin Farrell gjør sin beste filmrolle, som mannen som ved filmens start sjekker inn på hotell og får spørsmål om hvilket dyr han vil bli om han ikke klarer å finne seg en partner i løpet av 44 døgn.

Far og sønn: Jesper Christensen som kong Haakon og Anders Basmo Christiansen som kronprins Olav i «Kongens Nei» som ganske sikkert vil trekke mange til kino i helga. 

Far og sønn: Jesper Christensen som kong Haakon og Anders Basmo Christiansen som kronprins Olav i «Kongens Nei» som ganske sikkert vil trekke mange til kino i helga. 

På forsiden nå