– Det er ganske magisk skjønner du, sier Anne-Gunn Svorkmo og smiler bredt.

Hun jobber ved Matematikksenteret i Trondheim og har selv bidratt med både strikking og hekling i vandreutstillinga «Matematisk tråd».

Utstillingen er et samarbeid med Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken. I Trondheim er utstillingen kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Vitensenteret og Trondheim folkebibliotek. Målet er å bidra til at flere oppdager matematikken i hverdagen – ved hjelp av tradisjonelle håndarbeidsteknikker.

Heklekaos

Den gamle «tegneseriekroken» på hovedbiblioteket er full av strikkeprodukter. Men det er ingen ordinær håndverksmesse. Ved hjelp av modeller i strikking, hekling og nupereller vises grunnleggende teknikker og geometriske prinsipper og figurer. Her får publikum se hode- og halsplagg som tar utgangspunkt i geometriske former og matematiske mønstre, samt strikkede modeller av spill som Tangram og Tårnet i Hanoi (også kjent som Brahmas tårn).

Strikkeplagg i diverse former. Foto: Bård Sande

Svorkmo viser oss Lorenzattraktoren som hun selv har heklet. Matematikeren og meteorologen Edward Norton Lorenz undret seg over forandringene i været. Mens tidevannet har jevne kurver, er været særdeles foranderlig. Det kaotiske mønsteret Lorenz fremstilte viser at det samtidig er et system i kaoset.

– Han er mest kjent for «sommerfugleffekten», hvor et vingeslag på en del av jordkloden kan utløse en snøstorm på en annen del av kloden. Det er små verdier.

Hver uke skriver vi saker om interessante og engasjerte mennesker i Adresseavisens Folk-spalte. Les flere intervjuer her.

En strikket kube. Foto: Bård Sande

Vakker matematikk

Svorkmo har bakgrunn som allmennlærer med 20 år bak seg i skoleverket og har fordypning i fagene kunst- og håndverk og matematikk. De siste ti årene har hun jobbet ved Matematikksenteret.

– Å få være med på en sånn utstilling gjennom jobb er som en drøm, sier hun.

Sammen med astrofysiker og nuperelleekspert Anne Bruvoll fra Nordnorsk Vitensenter er det hun som har bidratt med de fleste kreasjonene til utstillingen.

– Mange entusiastiske strikkere tenker ikke over hvor mye matematikk de kan. Mange tror at matematikk er regnestykker i en bok som du gjorde på skolen. Men det er så mye tall, beregninger, enheter og mål i strikking som en erfaren strikker kanskje ikke ser så godt. De gjør bare vurderingene uten å tenke over det. De vet hvor mye garn de trenger, hvilke pinner de skal bruke, hvor lang tid det tar og hvor mye de må legge opp. Det er oppøvd kunnskap, sier Svorkmo.

– Vi har trukket det videre og strikket geometriske former, det er jo ikke helt vanlig. Men man kan faktisk strikke matematikk og bruke det i design. Matematikk er vakkert i en strikket form!

Ulike geometriske former strikket for utstillingen. Foto: Bård Sande

Utstillingen åpnet forrige uke og står til og med 31. oktober.