- Om jeg synes det er skummelt å bo alene i marka? Ikke i det hele tatt. Jeg føler meg mye tryggere her enn i byen. Jeg er ikke mørkredd og elsker å kunne se stjernehimmelen fra stuedøra. Ingen som kommer og stjeler sykkelen min her, ler Else Bull Jenssen og kaster et blikk på sykkelen som ikke akkurat er den heiteste doningen på markedet.

Eventyrjente i NRK-serie

Hun er en av fem jenter i andre sesong av NRK-serien «Eventyrjenter» som har premiere tirsdag, og seerne følger Else og venninnen Ingvild Breistein Svarstad (23) på vintertur med ski og pulk på Finnmarksvidda. Da Else fikk beskjed fra NRK om at hun var med, ble hun gledestrålende glad. Da hadde hun nemlig en unnskyldning for å ta pause fra studiene.

- Jeg var lei av studiene, følte at jeg ikke helt fikk til ting på skolen, at jeg ikke helt passet inn. Det fine med tur er at du alltid er god nok. Du har ingen å sammenligne deg med, og det er i seg selv en frihet, sier Else som studerer kjemi ved NTNU på Gløshaugen.

Ville bygge gamme

Da 23-åringen fra Ullern i Oslo kom til Trondheim for tre år siden, slo hun seg ned i telt i Estenstadmarka. Hun hadde lenge vært tiltrukket av tradisjonell samisk boform, og ville helst bygge en gamme som hun kunne bo i under studiene.

- Mamma var ikke akkurat begeistret for at jeg skulle bo i gamme heller. Hun var redd for at jeg skulle bli syk.

Men grunneieren sa nei, og i stedet fikk hun leid en hytte på cirka 12 kvadratmeter i Røstadbakken ikke langt fra Jonsvatnet. Hytta er ikke isolert, har enkle vinduer, ikke innlagt vann eller kjøkken. Men på soverommet er det en vedovn som både fungerer til oppvarming og som stekeovn. For å komme seg til Gløshaugen sykler hun ni, ti kilometer. Om vinteren er det på med gamasjer for å komme seg gjennom den dype snøen langs stien. Her bodde hun i halvannet år før hun flyttet i et kollektiv i sentrum med andre turglade studievenner.

- Det ble litt ensomt å bo her alene i lengden, kollektivet er mer sosialt. Men nå skal de andre snart dra ut på en lengre tur, og da flytter jeg nok tilbake hit.

Mat fra søpla

Else bor gratis i hytta mot at hun jobber seks timer i måneden ved å hugge ved og holde hytta i stand. For øvrig er budsjettet svært lavt, det meste av studielånet står urørt på konto. Mat finner hun i containere utenfor matbutikker, der kastes det masse brukbar mat som er gått ut på dato. Mobiltelefonen er gammel og på vei til universitetet finner hun alltids noe som andre har kastet, men som hun har bruk for.

- Hvordan blir en jente fra beste vest i Oslo hekta på tur?

- Foreldrene mine er mykologer, soppeksperter, så jeg har vært en del på sopptur. Men utover det er jeg ikke fostret opp på villmarksliv. I ungdomstida ble jeg likevel stadig mer interessert, og jeg begynte å sykle eller går til hytta på Sjusjøen eller Larkollen. Jeg dro på turer i regi av Turistforeningen, og det var der jeg møtte Ingvild.

Ser større på livet

Turvenninnene bestemte seg for å dra på tur et helt år. Først var de på kanotur et halvår på Nordkalotten, før de satte snuten mot indre Alaska. I en enkel fangsthytte noen mil utenfor Takotna, en av sjekkpunktene i det kjente hundeløpet Iditarod, bedrev de snarefangst på fugl og satte ut feller for bever, hare, ulv og jerv.

- Hva lærer du av å hva å være på tur?

- Du ser litt større på livet, du får hverdagslivet på avstand. Hvis du depper over en eksamen som gikk dårlig, så er det liksom ikke så farlig med den lille eksamenen når du er på tur. Det ordner seg.

Else håper hun kan leve spartansk så lenge som mulig. Paraplydrinker ute på byen og dyre dunparkaser er åpenbart ikke noe for denne dama.

- Folk spør meg hvordan jeg i all verden har råd til å dra på tur hele tiden. Da snur jeg på spørsmålet: Hvordan har du råd til å bo i fin leilighet og dra ut på byen hver helg?

Enkle kår: Kjemistudenten Else bodde i denne hytta i Estenstadmarka i halvannet år før hun dro på pulktur over Finnmarksvidda. Den lille vedovnen brukte hun både til oppvarming og matlaging (stekeplatene på veggen har en annen beboer tatt med i ettertid). Polarhunden Sirbma stortrives både ute og inne. Foto: Glen Musk
Barske gleder: - Det kan være mer ensomt å sitte alene på forelesning enn å dra alene på tur i ødemarka, sier Else Bull Jenssen. NTNU-studenten er en av fem turjenter i NRK-serien «Eventyrjenter» som har premiere tirsdag. Foto: Glen Musk
Uten vann, men med utedo: Hjemmet til Else har verken innlagt vann, bad, kjøkken, isolasjon eller doble vinduer. - Om vinteren kan det være minusgrader når du våkner opp om morgenen, men da er det bare å fyre. Foto: Glen Musk
Neppe skapt for interiørmagasiner: NTNU-studenten Else Bull Jensen er mildt sagt lite opptatt av interiør, og en plastblomst er det eneste som overlever det barske klimaet i den bittelille hytta i Estenstadmarka. Foto: Glen Musk
Lever på lite: NTNU-studenten Else Bull Jenssen (23) elsker å dra på tur, og lever på et minimum for å få råd til nye turer. Hytta fikk hun låne nærmest gratis, hun finner mat i andres søppel og sykler overalt. Polarhunden Sirbma, oppkalt etter et lite sted i Finnmark, er heller ikke opptatt av eksesser. Foto: Glen Musk
Sykler gjennom marka: Else Bull Jenssen ser ikke mørkt på å bo og leve under enkle kår. Selv om det tar lenger tid, sykler hun gjerne gjennom Estenstadmarka på vei til forelesning på Gløshaugen. Polarhunden Sirbma er som vanlig fornøyd. Foto: Glen Musk