– Det er helt sjukt!

I konkurranse med forfattere som Robert Galbraith (J.K. Rowlings pseudonym), Karin Slaughter, David Lagerkrantz og Lars Kepler fikk Sander Øien Hebban Award 2016 i Nederland for krimromanen «Uglen». Steinkjerbyggen, som er bosatt i Trondheim, er strålende fornøyd der han sitter på kafé etter en lang skriveøkt.

– Jeg kommer jo herfra og jeg har aldri skrevet noe sånt som dette før. Husk på at disse forfatterne har holdt på i årevis. Tenk deg J.K. Rowling, Lars Kepler og Dan Brown og sånne folk. Det er kremen av det som selges over hele verden. Jeg kommer rett fra «ittjnå», og går rett inn på toppen av salgslistene. Jeg kan ikke noe for det, og jeg vet at det er litt utrøndersk å skryte av seg selv, men jeg synes det er dødsartig, gliser Frode Sander Øien.

Toer fra Ambjørnsen

Sander Øien skriver under pseudonymet Samuel Bjørk. Han hadde fem teaterstykker, seks plater og to romaner bak seg da han ga ut sin første krimroman, «Det henger en engel alene i skogen», i 2013. Det ble toer på terningen både i VG og Adresseavisen. VG-anmelderen var Ingvar Ambjørnsen, mannen som vakte Sander Øiens litterære interesse. «Plottet i denne romanen er så til de grader konstruert og urealistisk at det hele ender opp i ufrivillig komikk», skrev Ambjørnsen i sin anmeldelse.

– Jeg gikk fra å drive med indiemusikk og ha null kroner på til å få et ganske bra forskudd på boka. Rettighetene var allerede solgt til utlandet. Det var ikke så farlig, og jeg fikk også veldig gode anmeldelser i andre aviser. Men jeg ble sur på Ambjørnsen ja, for jeg syntes han tok feil. Så kom han med en bok hvor han sa at all norsk krim var ræva. Han om det.

Da Sander Øien skulle lanseres i Tyskland i 2015 var det med Ambjørnsens kone Gabrielle Haefs som oversetter.

– Så til sammen er jeg veldig fornøyd med familien, sier han og ler godt.

Frode Sander Øien satt på kafé i Trondheim mens sjefen forlaget i Nederland tok i mot Hebban-prisen for beste krim i 2016 tirsdag kveld. Foto: Rune Petter Ness

Omreisende

Hebban Awards deles ut for andre gang og det er nederlandske lesere som stemmer frem vinneren. Hebban.nl er et nettsted for deling av vanlige bokleseres anmeldelser og nettsamfunnet har over 120 000 medlemmer.

–Det er ekstra stas at prisen kommer fra leserne. Det er noe universelt i historiene som folk har kicket på. Jeg er ikke noe krimforfatter, jeg er en skjønnlitterær forfatter og interesserer meg for folk og historier og hvorfor har det skjedd og hva betyr det? Vanlige forfattertanker. Så jeg måtte prøve å legge inn det når jeg skulle skrive krim. Jeg er ikke fornøyd hvis det bare skal være et mysterium, for meg må det være noe mer. Og folk har virkelig tatt det til seg. I Praha spurte de bare, hva kommer til å skje.

Sander Øien forteller om forrige ukes promoteringsturné til den tsjekkiske hovedstaden. Folk sto tre kvarter i kø for å få signert bok, og boka ble døpt i champagne foran fulle saler. Snart skal han til Athen, den norske ambassaden har invitert for bøkene går kjempebra der. Deretter drar han til Madrid, og videre til bokmesse i Frankfurt hvor det er et eget «Samuel Björk-treff». Innen oktober er omme skal han også innom Helsinki i Finland og frokost-tv-opptreden i Slovakia.

- Det har tatt fullstendig av, konstaterer han.

USA venter

Neste år venter utgivelse i USA, på forlagsgiganten Penguin, og tv-rettigheter til krimuniverset hans er solgt til USA og Sverige. Nå sitter han på kontoret sitt i Kjøpmannsgata og skriver på bok nummer tre i serien. Målet er å bli ferdig til jul. Han har tanker om flere bøker også, og tenker på å ta med seg karakterene over landegrensene i de neste bøkene. Og selv pseudonymet Samuel Bjørk har han ingen planer om å kvitte seg med.

– Ja, det gir meg en frihet. Jeg kan gå inn i Samuel Bjørk»-rommet, der trenger jeg ikke være meg selv med alle mine merkelige og alternative interesser eller politiske korrekthet. Det kan jeg legge igjen utenfor og være helt «vanlig» krimforfatter inni der. Jeg synes det er ganske kult altså, sier Sander Øien.

J.K. Rowling skriver krim under pseudonymet Robert Galbraith. Foto: Joel Ryan, Ap
Ekteparet Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril skriver under pseudonymet Lars Kepler. Foto: Solum, Stian Lysberg, NTB scanpix
Karin Slaughter. Foto: Alison Rosa
David Lagercrantz. Foto: Fredrik Sandberg/TT, NTB scanpix