- Det er for mange kjedelige vegger i Trondheim

Kunstner og designer Ståle Gerhardsen synes det er for lite gatekunst i byen, og tok derfor saken i egne hender. Resultatet ble «snill» gatekunst.

TRONDHEIM: Da kunstner Ståle Gerhardsen så fasaden på Bakklandet visste han med en gang at han ville pryde den med en smilende figur på huske.  Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen

Saken oppdateres.

Du har kanskje allerede lagt merke til fyren med stripete genser, et gigantisk smil og spinkel kropp som husker langs veggen på Øvre Bakklandet 8? Veggmaleriet "Mere fart" ble laget av Gerhardsen selv, og er et bidrag til et mer fargerikt og levende byrom.

LES OGSÅ: Kriminelt og verneverdig

- Et robotlandskap

Kunstneren synes at det er for lite gatekunst i Trondheim, og liker ikke at ting er grått og kjedelig.

- Bare se på måten folk fargelegger husene sine på. Det blir en slags Pushwagner-verden, et robotlandskap. Da synes jeg heller at alle fargeinnslag er med på å sprite opp bybildet. Det er nok av vegger rundt omkring i Trondheim. Så kan man enten like eller ikke like hvert enkelt innslag, men til sammen skaper det et levende bymiljø, sier han.

Gerhardsens offentlige utsmykninger er kanskje ikke det folk flest forbinder med ordet gatekunst, men det var heller ikke hans mål. Selv mener at det finnes nok av provoserende og slem gatekunst, og synes det er kulere å lage noe som er snillere i formen.

- Men hvis man vil ha det slik må man ta tak i det selv, da.

LES OGSÅ: - Det er en hårfin balanse mellom det tøffe og det søte

Tok saken i egne hender

Og det er nettopp det han har gjort. "Mere fart" er bare ett av flere veggmalerier med hans signatur, som pryder trønderske fasader. Det første store maleriet han laget var 7,5 meter høyt på en vegg på gamle Lade skole i mars. Han har også med på å dekorere gratisbutikken Te & Tøy i Ila. Da han så en annonse på Facebook med bilde av veggen på Øvre Bakklandet 8, visste han umiddelbart at han ville skape noe der.

- Jeg så figuren for meg med en gang, tok bilde av veggen og skisserte i Photoshop.

Med forslaget klart for seg var det bare å få tak i de rette folkene. Gerhardsen tok kontakt med styreleder for borettslaget, som tok det videre til styret. Alle likte ideen. Siden bygget er verneverdig ble også byantikvaren koblet inn, og planene ble godkjent.

LES OGSÅ: Kulturbyråden i Oslo ønsker gatekunsten velkommen

Navnløs figur

Selv om figuren går igjen på flere bygg har den ikke fått noe navn.

- Nei, han dukker opp på flere ulike plasser og forskjellige situasjoner. Hvis jeg navngir den begynner folk å hekte ting på han. Jeg vil at han skal være uforutsigbar, og at folk kan tolke dit de selv vil, forteller han.

Agendaen bak de store maleriene er å spre trivsel og glede i bybildet.

- Jeg er glad i byen, og synes det er kult å se forbipasserende smile når de ser det. Det er sykt givende og artig at folk gir så positiv respons. Jeg koser meg jo i tillegg når jeg lager det, så det er som en karamell.

Responsen i ettertid har vært positiv fra både store og små.

- Det er veldig artig å stå her og se at folk sier "wow" og smiler når de ser det, forteller Gerhardsen som står bak maleriet.

Selv om mange i nabolaget var skeptiske til prosjektet i begynnelsen, ser det altså ut til at de fleste har godtatt den smørblide figuren i ettertid.

- Jeg skjønner skepsisen, det er jo spraybokser det er snakk om. Folk tenkte nok parallelt med tagging først, men dette er heller taggingens snille søskenbarn.

LES OGSÅ: Ståle solgte 24 bilder til 1250 kroner stykket - usett

På forsiden nå