Chand tar spranget

For første gang skal Chand Thorsvik ha egen konsert i Trondheim, som også er blitt hans nye hjemby.

Tilfeldig møte: Chand Thorsvik har flyttet til Trondheim, men tilfeldige møter med trønderrockkolleger oppstår likevel. Da vår fotograf plasserte Chand på Bakke bru dukket Terje Tysland og kona Unni Slettås Tysland tilfeldig opp. 

Saken oppdateres.

12. november spiller Chand i Olavshallens lille sal. Samme dag utgis en ep, der sangene, stemmen og gitaren, selve formidleren Chand Thorsvik, står i fokus.

- Jeg har vært gjest på større konserter i Trondheim, nå er det jeg selv som inviterer gjester, sier Chand – som røper én musikalsk gjest til konserten hver uke på sin hjemmeside, hittil er Åshild Mundal og Børge Rømma «avslørt».

Ep-en «Livets vei» er spilt inn i Øra studio, med Jostein Ansnes, fire låter med kassegitar og Chand i fokus, men med musikalsk krydder. Bonus er Chand Thorsviks mest kjente låt «Diamanten», innspilt live med TrondheimSolistene i Olavshallen.

Chand er et kjent fjes for mange, først og fremst gjennom at han vant det første norske X-Factor i 2009, da låten «Diamanten» var sentral.

Signaturlåten «Diamanten»

- Mange kjenner til meg og de kjenner «Diamanten». Men de vet jo ikke veldig mye annet om meg, og selv om jeg er stolt av «Diamanten» og glad for å ha en signaturlåt som den, har jeg jo andre og kanskje vel så sterke låter. Det ville vært flott om flere oppdaget flere sider med meg. Det håper jeg ep-en og konserten vil bidra til, sier Chand Thorsvik før han legger til:

- Men jeg er drittnervøs, egentlig. Vil det komme noen på konserten?

Han har nylig flyttet til Trondheim og Jakobsli. Chand har alltid likt seg i Trondheim, og etter at han flyttet tilbake til Namsos fra Oslo, har apparatet rundt ham hatt hovedsete i Trondheim. Han begynte å bli lei av bilturen.

Chand blir pappa

Men det er jo en annen og enda viktigere grunn også, selvfølgelig, for Chand har funnet kjærligheten i ei jente fra Ranheim.

- Og så skal jeg bli pappa for første gang, i januar. Nå skjer det mange ting på en gang!

Chand liker å gå turer i Trondheim sentrum, snuse på bylivet og prate med folk. Han prater med hvem det måtte være, det er mye forskjellig som er ute på gata en tidlig morgenstund. – Jeg møter alle med respekt, sier Chand.

Alle kjenner Chand

- Folk husker deg fortsatt, kjenner igjen deg?

- Ja, alle kjenner Chand. Sånn er det bare. Her for ikke lenge siden ved Solsiden, var det en kar som vinket meg begeistret til seg. Han satt der med en øl, det jeg vil kalle ei skummel bikkje, og masse tatoveringer. Jeg nølte, lurte på om jeg turte gå bort til ham – men angret ikke. Han sa at jeg, eller rettere sagt mine sanger, hadde reddet livet hans, sier Chand Thorsvik, som tydeligvis treffer en nerve hos mange med sin personlige trønderrock-inspirerte musikk.

LES OGSÅ: Tysland inviterer til ønskekonsert

Tateren, samen og inderen

- Du vet Åge er jo av taterslekt, Terje er jo av samisk ætt og jeg er inder. Det er jo snedig at akkurat vi holder på med trønderrock, smiler Thorsvik – som drømmer om at hans uttrykk skal feste seg så godt at folk ikke tenker trønderrock, men Chand-rock.

Han har holdt på med å skrive lenge, det er 20 år siden han skrev sine første låter som 14 åring. Det har vært mye opp og litt ned. Han får jo høre det, skjønner at ikke alle er like store fans av hans musikk.

LES OGSÅ: Synger ut mot rasisme

- I Namsos følte jeg etter hvert at alle dørene var låst, så kom jeg tilbake fra X-factor-eventyret, og så var alle dørene åpne.

Vennskapet med Joralf Gjerstad

En som hele tiden har hatt åpen dør er Chands gode venn Joralf Gjerstad. Chand er 34. Chand 90.

- Alder spiller ingen rolle når vi utveksler erfaringer. Han har vært svært viktig for meg, fått meg til å skjønne at det hvor viktig det er å holde trua på seg selv. Han har vært en viktige støtte i mange år, og han fortalte meg hva som kom til å skje med karrieren min, både ting som allerede har skjedd og videre fremover.

- Som for eksempel?

- Nei, det tror jeg ikke bør røpes. men jeg jo nevne at han forutså at jeg kom til å få kulturprisen i Namsos, sier Chand, som sier at Snåsamannen også har gitt konkret inspirasjon til en av låtene på ep-en: «Liten for å bli stor».

Tittellåten «Livets vei» er imidlertid basert på noe selvopplevd, fra tiden Chand fortsatt jobbet som barne- og ungdomsarbeider.

LES OGSÅ: Musikk mot mobbing

Inspirert av seks år gammel SFO-gutt

- Jeg satt med en seks år gammel SFO-gutt på fanget og spurte han om han gledet seg til jul. Han nølte, og sa så han ikke gledet seg. Det var mye rus, alkohol i familien, verken far eller mor var omsorgspersonene de skulle være. storebroren på 12 år var den som holdt familien samlet. Sangen jeg skrev med utgangspunkt i denne samtalen har vært med meg siden, jeg har spilt inn en versjon hver gang jeg har vært i studio. Men det er først nå jeg har funnet en versjon jeg har lyst til å gi ut, sier Chand Thorsvik – som tenker at det hjelper å bli over 30 for å finne uttrykket sitt, også for en popmusiker.

Del av bybildet: Chand Thorsvik har flyttet til Trondheim og er blitt en naturlig del av bybildet. 

Del av bybildet: Chand Thorsvik har flyttet til Trondheim og er blitt en naturlig del av bybildet. 

 
På forsiden nå