Inviterer til digitalt dypdykk

Vil du se de eldste fotografiene som eksisterer fra Trondheim? Eller kanskje kjøpmann M.A. Hansens solide barneflokk i finstasen?
Støttespiller: M. A. Hansen, «kjøpmand i glas og stentøi» med sine barn i 1911. Far støtter minstemann. «2 gutter og 5 piker helfigur pikekjoler matrosdresser med knebukser hårsløyfer», heter det i beskrivelsen av bildet som er tilgjengelig på gunnerus.no. 

Støttespiller: M. A. Hansen, «kjøpmand i glas og stentøi» med sine barn i 1911. Far støtter minstemann. «2 gutter og 5 piker helfigur pikekjoler matrosdresser med knebukser hårsløyfer», heter det i beskrivelsen av bildet som er tilgjengelig på gunnerus.no. 

Et av de eldste fotografiene av Trondheim, et såkalt daguerreotypi fra ca. 1854. Dette var en direktpositivteknikk som produserete en original som var speilvendt. 

Et av de eldste fotografiene av Trondheim, et såkalt daguerreotypi fra ca. 1854. Dette var en direktpositivteknikk som produserete en original som var speilvendt. 

Første immatrikulering ved NTH, 1910. 

Første immatrikulering ved NTH, 1910. 

Ukjent mann med lue, daguerreotypi, ukjent dato.  (Foto: Ukjent/NTNU Universitetsbiblioteket)

Ukjent mann med lue, daguerreotypi, ukjent dato.  Foto: Ukjent/NTNU Universitetsbiblioteket

Det norske Theater fra Bergen, på besøk i Trondheim. Enten 1854 eller 1856. 

Det norske Theater fra Bergen, på besøk i Trondheim. Enten 1854 eller 1856. 

Saken oppdateres.

Mandag ble nettjenesten gunnerus.no lansert. En stor mengde sjeldne eller unike dokumenter og fotografier er gjort tilgjengelig på nett for hvermannsen. Du kan søke på historiske kart, se på manuskripter, historiske fotografier og laste ned materialet til egen bruk.

Nils Kristian Eikeland (31) er prosjektleder for digitalisering og samordning av spesialsamlinger ved Gunnerusbiblioteket og Dorabiblioteket – kort fortalt prosjektleder for nettjenesten Gunnerus.no.

– Hva betyr dette for folk flest?

– Den største forskjellen for folk er at tilgjengeligheten blir veldig mye bedre enn før. Vi har hatt bilder søkbare siden 1990-tallet. I fjor passerte vi 100 000 bilder. Men tidligere måtte du kjenne til samlingene, du måtte vite akkurat hvor du skulle lete og knote deg frem. Nå er hvert bilde indeksert av søkemotorer og du trenger ikke vite at det eksisterer, sier Eikeland.

Ukjent mann med lue, daguerreotypi, ukjent dato.  Foto: Ukjent/NTNU Universitetsbiblioteket

SE OGSÅ: Interessert i gamle bilder fra Trondheim? Sjekk ut Adresseavisens nye serie «Historiske trondheimsbilder» her.

Første foto

Bildene er høyoppløselige og du kan zoome inn og se på detaljer. Bildene kan også lastes ned og brukes, alt etter hvilken lisens som er gitt. Men de fleste kan brukes gratis med kreditering.

– Jeg tror mange vil finne ting de er interessert i, som de ikke tenkte fantes ved NTNU. Det er en stor kunnskapskilde for folk med ulike interesser.

– Ja, hvor skal en begynne? Det er litt vanskelig å vite hva en skal søke på. Er det noe du vil anbefale?

– Det er en del spesielle dokumenter som er artige å vise frem. Du har de store og viktige, som utkastet til Norges grunnlov og utkastet til «Ja, vi elsker». Det som er ekstra artig for meg er å vise frem kvaliteten på materialet. Det ligger for eksempel bilder av Trondheim fra før 1900 i veldig høy kvalitet. Daguerreotypiene vi har fra Midtbyen fra 1850-tallet er de eldste fotografiene vi har av Trondheim, sier Eikeland.

Daguerreotypi, den første brukbare fotograferingsmetoden, ble oppfunnet av L.J.M. Daguerre og J. N. Niepce i 1830-årene. En forsølvet kobberplate behandlet med jod og bromiddamper ble brukt som fotografisk plate, slik at det dannet seg en følsom hinne av sølv, jod og brom, skriver Store norske leksikon.

Et av de eldste fotografiene av Trondheim, et såkalt daguerreotypi fra ca. 1854. Dette var en direktpositivteknikk som produserete en original som var speilvendt. 

 

Daglig digitalisering

Eikeland forteller at gunnerus.no også vil inneholde brevkorrespondanse mellom norske vitenskapsmenn og Europa fra 1700-tallet og fremover.

– Det er noe som skannes for øyeblikket og lastes opp i løpet av høsten.

Det ligger også brev fra størrelser som Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson der, førsteutgaven av Isaac Newtons bok Principia mathematica er mulig å søke opp.

Første immatrikulering ved NTH, 1910. 

En del søk gir bare en indikasjon om at bildene eller dokumentene finnes i arkivet, uten at det er digitalisert ennå.

– Hva slags takt er det på digitaliseringen?

– Vi jobber med det hver dag og har registrert bilder siden 1980-tallet elektronisk. Digitaliseringen begynte på 90-tallet. Så en del bilder er registrert uten at de er digitalisert. Men om folk søker og finner oldefaren sin, så vet at vi har det. Det er bare en tidel av bildene våre som er søkbare og vi har en prioritering på hva vi digitaliserer. Vi må være litt strenge. Nå prøver vi å fokusere på universitetet og kunnskapshistorien, vi er jo en del av NTNU og det er veldig mye spennende der. Med det nye, åpne arkivet håper vi at folk gir flere tilbakemeldinger. Det er så utrolig mange bilder og plasser og så mye folk, at det er umulig for oss å ha detaljert kunnskap om alle plasser i Trøndelag. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger, sier Eikeland.

Mannen bak: Nils Kristian Eikeland, prosjektleder for digitalisering og samordning av spesialsamlinger ved Gunnerusbiblioteket og Dorabiblioteket – kort fortalt prosjektleder for nettjenesten gunnerus.no. 

 

SE OGSÅ: I spalten «Før og nå» viser Adresseavisen bilder fra ulike steder i Trondheim, hvordan de var før og hvordan de ser ut nå.

Stort arkiv

Gunnerusbiblioteket er Norges eldste vitenskapelige bibliotek (fra 1768), og har verdifulle samlinger av blant annet manuskripter, sjeldne bøker, kart og privatarkiv. Dorabiblioteket har også privatarkiv (universitets- og vitenskapshistorie), og rommer dessuten NTNUs historiske bildesamling.

Gunnerus.no er en tjeneste som NTNU Universitetsbiblioteket har utviklet i samarbeid med Tind. Tind er et produkt av CERN, den internasjonal forskningsorganisasjonen, og benytter teknologi utviklet ved CERN i prosjekter som sikrer viktige digitale verdier for fremtiden. Foruten NTNU, har Tindt blant andre kunder som FN, Unesco og Caltech.

Det norske Theater fra Bergen, på besøk i Trondheim. Enten 1854 eller 1856. 

 
På forsiden nå