Kulturminister Linda Hofstad Hellelands første kulturbudsjett fikk det glatte lag landet rundt:

- Jeg blir oppgitt, dette er helt grått. Nå må noen snart komme hit og peke på hvor vi skal effektivisere. Vi har ikke mer å ta av, sa teatersjef Kristian Seltun ved Trøndelag Teater.

- Vi hadde håpet på en økning, i første omgang knyttet til lønns- og prisstigning. Når økningen er så liten, er det i realiteten en nedgang, sa en minst like fortvilet teatersjef Nora Evensen ved Nord-Trøndelag Teater.

«Betonggrått»

Kritikken fra resten av landet er massiv:

- Det er et betonggrått budsjett på kultur. Det klart svakeste denne perioden, tordner Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV.

- Regjeringen har mange fine ord om frivillighetens betydning i Norge. Likevel viser de ikke vilje til å satse på frivilligheten når det virkelig gjelder. Dette er det dårligste frivillighetsbudsjettet på mange år, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge

Han er skuffet over potten satt av til frivillighet. Budsjettet setter av 1,32 milliarder kroner til momskompensasjon. Det betyr at organisasjonene vil få mindre av sine momsutgifter kompensert.

Les kommentator Terje Eidsvåg om Hofstad Hellelands første, og muligens siste, kulturbudsjett.

- Linda trenger en rolig Roma-tur

Arbeiderpartiets Trond Giske, som selv har vært kulturminister i en årrekke, konstaterer tørt at det kanskje var like greit at kulturminister Linda Hofstad Helleland tilbragte statsbudsjettdagen i Vatikanet.

– Jeg ønsker Linda en fin tur i Roma. Hun trenger noen rolige dager – og det er muligens mer tilgivelse å få i Vatikanet, enn her hjemme i det norske kulturlivet hun møter på mandag, sier den tidligere kirkeministeren Trond Giske.

Han karakteriserer kulturbudsjettet «hun ikke la frem i dag» som «svakt».

- Og jeg merker meg at kritikken ikke har latt vente på seg fra sektoren, sier Giske.

Han nøler ikke med å karakterisere kulturbudsjettet som taper i det blåblå prosjektet.

- Vi er tilbake på nivået før vårt Kulturløft startet. Vi lå på 0,8 prosent av statsbudsjettet, men løftet til en prosent. Nå har Høyre-Frp-regjeringen sendt kulturen tilbake til under 0,8 prosent igjen, påpeker Giske.

Her kan du lese flere saker om statsbudsjettet 2017

Avviser kritikken

Kulturminister Linda Hofstad Helleland svarer på kritikken fra teatersjefene med at «det er krav til innstramminger på aller områder», og at kultursektoren ikke kan være unntatt dette.

- I en tid med dramatisk nedgang i oljeinntektene presenterer vi et stramt statsbudsjett. Det er krav til innstramminger på alle områder. Derfor legger vi opp til en effektivisering og forenkling av tilskuddene på kultur- og frivillighetsområdet. Det er dette som rammer teatrene, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland i kort telefonkommentar fra Italia torsdag kveld.

I generelle vendinger, fortsatt på telefon fra Italia, fastslår Hofstad Helleland at kulturbudsjettet er godt:

- Vi har lagt frem et godt budsjett. I kroner og øre har det aldri vært brukt mer kultur enn nå.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var tilbake fra Roma kl. 05.00 fredag morgen.

VATIKANET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland på jobb i Vatikanet på statsbudsjettdagen. På Instagram med i likestillingsprat med FN-sjefen Ban Ki-moon og Johann Olav Koss i organisasjonen Right to Play.