NRK innførte forbud mot fotografering i Midtbyen

Under innspillingen av NRK-serien «Anno» satte produksjonsselskapet opp skilt med fotoforbud rundt Vår Frue kirke.

Ønsker ikke fotografering: I frykt for avsløringer fra realityserien «Anno» i NRK, satte produksjonsselskapet Strix opp sperrebånd og «foto forbudt»-skilt ved Vår Frues kirke i Trondheim. 

Saken oppdateres.

Trondheim og Erkesbispegården anno 1537 er utgangspunktet for den tredje sesongen av NRKs realityserie «Anno».

Innspillingen startet ved Erkebispegården i midten av august, og onsdag var Vår Frue kirke innspillingssted.

- En anmodning

For å hindre at publikum tok bilder av realitydeltagerne, satte produksjonsselskapet Strix opp sperrebånd og foto forbudt-skilt rundt kirken. Produsent Ida Jørgensen innrømmer at de ikke har søkt politiet eller kommunen om løyve til å sette opp et slikt forbud på offentlig sted.

LES OGSÅ: Nå starter innspillingen av Anno i Trondheim

– Vi har selvsagt ikke mandat til å nekte folk å fotografere på offentlig sted, men skiltene er en vennlig anmodning om å ikke ta bilder. Vi har cirka én uke igjen av innspillingen, og det er dumt hvis bilder av deltagerne publiseres på sosiale eller profesjonelle medier. Da er det fare for at det blir avslørt hvem av deltagerne som har måttet forlate «Anno» og hvem som fortsatt er med, sier Ida Jørgensen.

Middelalderkirke

1537 var året da erkebiskop Olav Engelbrektsson flyktet ut Trondheimsfjorden og etterlot seg St. Olavs skrin på Steinvikholm – og Norge ble underlagt danskene. Byen var Norges religiøse senter, men med kirken var også den politiske og økonomiske makten i landet samlet i Trondheim. Vår Frue kirke i Trondheim er ved siden av Nidarosdomen byens eneste gjenværende middelalderkirke.

– Vi synes det er riktig å benytte de bygningene som eksisterte på 1500-tallet i innspillingen, sier Jørgensen.

Uten kontaktmed omverdenen

I «Anno» skal deltakerne leve under de samme vilkårene som sine forfedre, uten kontakt med omverdenen. De skal bo tett og konkurrere mot hverandre hver uke, blant annet om hvem som får svenne- og mesterstykke i ulike håndverksfag. Den første sesongen av serien ble spilt inn i Bergen, mens sesong to var lagt til Fredrikstad – der de 14 deltakerne forsøkte å leve slik man gjorde på 1700-tallet.

Serien har vært en stor seersuksess. Både sesong en og to har hatt mellom 800 000 og 900 000 seere, og en seerandel på omtrent 50 prosent. Programmet har sesongpremiere våren 2017.

Ville holde publikum på avstand: NRKs «Anno» har ikke sesongpremiere før til våren, men innspillingen er ferdig om cirka en uke. Innspillingen skjer blant annet ved Erkebispegården og Vår Frues kirke der det onsdag ble satt opp sperrebånd. 

Ville holde publikum på avstand: NRKs «Anno» har ikke sesongpremiere før til våren, men innspillingen er ferdig om cirka en uke. Innspillingen skjer blant annet ved Erkebispegården og Vår Frues kirke der det onsdag ble satt opp sperrebånd. 

Historisk levesett: I realityserien «Anno» i NRK skal deltagerne leve slik nordmenn gjorde i den gitte epoken. Her fra «Anno» i Bergen der Emilie, Kjetil og Gro etterlignet 1700-tallets levesett. 

Historisk levesett: I realityserien «Anno» i NRK skal deltagerne leve slik nordmenn gjorde i den gitte epoken. Her fra «Anno» i Bergen der Emilie, Kjetil og Gro etterlignet 1700-tallets levesett. 

På forsiden nå