- Hun forteller hvor jævlig dette er

Linnea Myhre formidler slik at andre har nytte av det, sier psykiater Finn Skårderud.

Psykiater Finn Skårderud og forfatter Linnea Myhre var på Litteraturhuset i Trondheim torsdag for å snakke om hennes tre bøker som tar for seg spiseforstyrrelser og depresjon.. 

Saken oppdateres.

Lørdag åpner Litteraturhuset i Trondheim og torsdag var det en generalprøve med forfatteren og bloggeren Linnea Myhre. Kulturtorget ved Trondheim folkebibliotek var fylt til randen av folk som ville høre Myhre i samtale med Skårderud om hennes tre romaner som tar for seg spiseforstyrrelser og depresjon.

LES OGSÅ: Føler seg som en firer

Treffer sin generasjon

- Det er veldig givende å snakke om noe som er så viktig, og det er masse fine mennesker som kommer og som er interessert i dette temaet. Og temaene i bøkene mine er viktig for ungdom i dag, sier Myhre som har hatt spiseforstyrrelser i nærmere 12 år. Hun får mengder av tilbakemeldinger på det hun skriver og opplever at spesielt unge jenter kjenner seg igjen i fremstillingene hun gir.

- Selv om jeg selvsagt vil at alle skal like bøkene mine, vet jeg at det er unge jenter som liker dem best og som kjenner seg mest igjen. Det er de som kjenner mest på kroppspress og tunge tanker, sier Myhre som har gitt ut til sammen tre romaner. Den siste kom ut nå i høst og har tittelen «Hver gang du forlater meg».

LES OGSÅ: - Det må være like naturlig å snakke med et barn om den mentale helsa, som å lære det å pusse tennene, sa Tone Berg i Adresseavisen i mars i år.

Gjenkjennbart

- Det er folk som kommer og sier at de kjenner seg igjen og at jeg har satt ord på hvordan de har det. Dette gjør det jo også lettere for meg å snakke om det. Og hvis jeg kan få unge jenter til å lese bøker er jo det også kjempefint, sier Myhre.

- Det er interessant når noen setter språk til erfaringer og Linnea lykkes med å bære frem temaet spiseforstyrrelser på en god måte. Hun er en viktig stemme og lykkes med å bære en generasjon. Hun formilder slik at andre har nytte av det, sier Skårderud. Han beskriver henne som erfaringsnær og en som klarer å kommunisere med en samtid.

Ærlig og erfaringsbasert

- Det hun skriver kommer fra en hjerteskjærende og viktig erfaring. Hypotetisk sett kunne man laget en roman som ikke var nyttig, men som romantiserte lidelsen. Linnea forteller hvor jærvlig dette er. Hun er en viktig røst i Norge som skriver om lidelse, hun er en bestselger og dette huset er fullt, sier Skårderud og sikter til de 250 menneskene som hadde tatt turen til Kulturtorget. Samtalen mellom Skårderud og Myhre er ett av arrangementene i forkant av den offisielle åpningen av Litteraturhuset.

Snart åpning

- Vi har et hektisk program fremover, men det er stor interesse for arrangementene så jeg har veldig tro at dette skal gå bra. Vi kommer til å ha arrangement i flere ulike lokaler, både her i biblioteket, ved kafeen Sellanrå og i våre egne lokaler lenger inn. Hele konseptet med dette «kulturkvartalet» er basert på at samarbeidet mellom aktørene fungerer godt, sier Trond Åm, leder for Litteraturhuset i Trondheim. Han understreker at konseptet her er annerledes enn hva de har i Oslo og Bergen, men at han har tro på at de har et fremtidsrettet konsept.

- Vi har lave kostnader når det gjelder husleie slik at vi kan konsentrere oss om hovedvirksomheten vår, nemlig skape arrangement og samarbeid med biblioteket, sier Åm.

Kulturtorget i biblioteket var fullt da Finn Skårderud og Linnea Myhre kom for å snakke om Myhres bøker som tar for seg spiseforstyrrelser og depresjon. 

Kulturtorget i biblioteket var fullt da Finn Skårderud og Linnea Myhre kom for å snakke om Myhres bøker som tar for seg spiseforstyrrelser og depresjon. 

Trond Åm er leder for Litteraturhuset i Trondheim som lørdag åpner i nye lokaler i den gamle brannstasjonen i Trondheim 

Trond Åm er leder for Litteraturhuset i Trondheim som lørdag åpner i nye lokaler i den gamle brannstasjonen i Trondheim 

På forsiden nå