En av disse fire vinner 500 000 kroner

Fire norske kunstnere er nominert til Lorck Schive Kunstpris på 500 000 kr.

Saken oppdateres.

De nominerte kunstnerne er Mattias Härenstam, Knut Henrik Henriksen, Lars Laumann og Vibeke Tandberg.

Garantert 150 000 kroner

Formålet med Lorck Schive Kunstpris er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende kunstnere. Hver av de fire nominerte kunstnerne mottar 150 000 kroner til produksjon av verk. Prisen er dermed totalt på 1,1 millioner kroner og en av verdens største.

Prisutstillingen kan sees på Trondheim kunstmuseum fra 1. oktober 2017.

En prestisjepris kan ikke overses

De nominerte

Mattias Härenstam (født 1971 i Sverige) er billedkunstner utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen og Städelsschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main. Han har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Vigelandsmuseet i 2016. Hans kortfilm Rekonstruksjon nominert til Amanda-prisen i 2013. I november deltar Härenstam på en utstilling på Stavanger Kunstmuseum med nye arbeider.

Knut Henrik Henriksen (født 1970) er fra Oslo, og arbeider med skulpturer. Han er utdannet ved kunstakademiene i Bergen og Frankfurt am Main. Har hatt soloutstillinger ved steder som Bergen Kunsthall 2012 og 2014, Opelvillen i Rüsselsheim, Tyskland, Galerie Denise René i Paris, UKS, Sommer & Kohl i Berlin og Standard (Oslo). I tillegg har han produsert en rekke permanente offentlige skulpturer som «Full Circle» ved Kings Cross St.Pancras Station, London.

Vibeke Tandberg (født 1967 i Oslo) er  fotograf, maler, forfatter, og iscenesetter. Hun er utdannet fra Institutt for fotografi ved SHKD i Bergen samt Högskolan för fotografi och film i Göteborg i Sverige. Hun har hatt en rekke soloutstillinger, og gruppeutstillinger rundt om i verden. Hun er kanskje mest kjent for serier av manipulerte fotografier hvor hun selv spiller en fremtredende rolle.

Lars Laumann (født 1975 i Brønnøysund) er utdannet ved Statens kunstakademi i 2001. Han er særlig kjent for sine videoarbeider som blant annet har blitt vist på den 5. Berlin Biennalen, Kunsthalle Basel, Oslo Kunsthall, Künstlerhaus Stuttgart, ICA i London, Nasjonalmuseet og New Museum and MoMA i New York. Laumann har også hatt en rekke soloutstillinger, blant annet på Kunstnernes Hus i 2016, Grand Union i Birmingham, Storbritannia og West i den Hague, Nederland.

I 2015 vant Vanessa Baird

Bredt register

I begrunnelsen heter det at de fire kunstnerne er nominert med utgangspunkt i individuelle, sterke kunstnerskap. Materialene de jobber med spenner over et bredt register, stein, tre, tekst, foto, film, lyd.

Kunstprisen er initiert av styret i Lorck Schive og hustrus legat. I styret sitter Sissel Lillebostad, Tanja Sæter og Odd Fredrik Heiberg.

På forsiden nå