- Litteraturhus her er den beste ideen jeg har hørt om på lenge

Det var stappfullt av folk under åpningen av Litteraturhuset i Trondheim i dag.

Åpnet opp: Jakob og Neikob hadde forestilling for barna - og de «åpnet huset». 

Saken oppdateres.

- Det føles fantastisk, og jeg får så mange gode tilbakemeldinger fra folk som synes det er så bra at vi endelig åpner. Og det er stinn brakke her til tross for at det høstferie, sier daglig leder for Litteraturhuset, Trond Åm, hastende i passasjen mellom Sellanraa bok og bar, og biblioteket. Sammen med Kunsthallen har Litteraturhuset fått «hus» i kulturkvartalet i den gamle brannstasjonen. En lang prosess er sluttført. Trondheim har fått sitt Litteraturhus. Det er duket for fest. Og for Edvard Hoem som er hovedgjest.

Les også: Slik blir Trondheims nye kulturkvartal

Inkluderende kvartal

- Kulturkvartalet med Litteraturhus er den beste ideen jeg har hørt om på lenge, sier Hoem mens Åm bestiller kaffe til hovedgjesten som skal holde foredrag om sine to første bøker i trilogien om utvandrerhistorie.

- For det første fordi det inkluderer det gamle biblioteket og at det er fleksible lokaler med masse muligheter. De fleste byer i Norge, kanskje med unntak av Oslo, er for små til å ha både bibliotek og litteraturhus, sier forfatteren og tilføyer.

Adresseavisen mener: Jubeldager for byens kulturliv

Et moderne Litteraturhus

- Bibliotek er jo også litteraturhus, men her blir det en vitalisering av biblioteket med plass til samtidslitteratur ved siden av det som står i hyllene fra før. Med kafé og et sted å gå uten at det er så høy terskel er dette tilpasset slik livet arter seg for mange nå, tror jeg, sier Hoem.

Åpningsfesten utover kvelden byr på taler i tillegg til opplesninger fra forfatterne som har vært med på litteraturbenk-prosjektet. Dessuten vil det bli en debatt om Trondheim som debatt-by, noe som knytter seg til det de ønsker at Litteraturhuset skal bli. Som mange andre var Åm var skuffet i 2011 da drømmen om et eget, selvstendig Litteraturhus brast. Men etter å ha jobbet med prosjektet er han glad for at det ble som det ble.

- Det er ganske krevende å skulle betale for en stor bygningsmasse, mens nå har vi et nedskalert konsept der vi får god tilgang på arrangementslokaler gratis. Da kan vi bruke tiden vår på det vi faktisk skal drive med, nemlig skape gode arrangement, sier Åm.

Samlingssted for litteratur

- Vi skal høre på Jakob og Neikob og Pulverheksa og få med oss åpningen av Litteraturhuset. Det er kjempefint med forestillinger som dette og at vi får et sted der bøker står i fokus, sier Liv Hilde Lødøen som er på åpningen sammen med barna Ellinor (5) og Leonard (7).

- Jeg tror dette blir kjempefint og det er supert å få et sted der vi blant annet kan få høre forfattere lese fra bøkene sine. Det er flott for barna med et sted som dette der de kan få et forhold til bøker og litteratur, supplerer Nina Lødøen som har med seg barna Elina (9) og Elias (7).

Bra supplement

Hilde Roald Bern har tatt med seg barnebarnet sitt Johan på fem år og synes Litteraturhuset er et veldig godt supplement til kulturbyen Trondheim.

- Vi er på mange måter en småby, men vi har også storbykvaliteter og dette var noe vi manglet, sier Bern.

Hege Lægreid Gangstø kom sammen med barna Øystein (9) og Samuel (4) og tror hun kommer til å benytte seg ofte av det nye Litteraturhuset.

- Jeg synes det er flott at vi nå kan få liv i de bygningene vi allerede hadde, at ikke alt må være nytt og hver for seg, men at vi «baker» det sammen. Det tror jeg er kjempepositivt, sier Gangstø.

Et levende hus

Håkon Bleken kom til åpningen, spent å ta huset i nærmere øyesyn.

- Det er uhyre flott at det nå har åpnet. Jeg synes det er veldig fint, så får vi se etter hvert hvordan de klarer å få noe ut av det. Jeg er meget glad for at det har kommet, sier Bleken på vei inn i det etter hvert stappfulle lokalet.

- Jeg storgleder meg, og synes det er kjempeartig at det endelig blir liv her. Jeg håper virkelig dette blir et levende hus for byen som vi kan bruke alle som en, at det fylles med både litteratur og kunst, sier kunstneren og designeren Ståle Gerhardsen som har tatt turen til åpningen sammen med datteren Eira Kristine (7).

Ola Lund Renolen i Byutviklingskomiteen og filmsjef i Kosmorama synes det er en artig side av åpningen at det er så mye folk at det ikke er sitteplasser til alle.

Rift om plassene

- Dette er utrolig morsomt, kanskje Litteraturhuset er for lite, sier Renolen smilende.

- Hva tenker du om at det ikke ble et eget hus?

- Det viktigste er at man får det til, at det blir en arena som fungerer. At det ikke ble et eget hus har jo litt med realisme å gjøre. Hvis noen hadde vært villige til å bla opp de mange millionene som måtte til for å få et eget hus så hadde jo det vært fint, men at vi nå har et Litteraturhus er det som betyr mest, sier Renolen.

- Dette er helt på sin plass, veldig rett og veldig bra, sier forfatteren Kari Stai som synes det er fint at Litteraturhuset har lokalisert seg sammen med Kunsthallen i sentrum.

Les også: Fredsprisvinner kommer til litteraturfesten

Neikob sier ja

- Det er kjempefint at alt dette er sammen i de historiske bygningene. Dette er en stor dag, sier Stai og legger til at hun synes det er stas at barnebokfigurene hennes, Jakob og Neikob, er med på selve åpningen i form av et spesialskrevet skuespill til Litteraturhuset.

- Og hva sier Neikob til dette?

- Jo, han er faktisk veldig positiv, de er veldig positive begge to, både Jakob og Neikob, sier Stai.

Les også: Bygger byens nye kunsthall

Til randen:  Ola Lund Renolen i byutviklingskomiteen i Trondheim synes det er artig at Litteraturhuset ble fylt til randen på åpningsdagen. 

Til randen: Ola Lund Renolen i byutviklingskomiteen i Trondheim synes det er artig at Litteraturhuset ble fylt til randen på åpningsdagen. 

Mange møte opp:  Hilde Roald Bern, Hege Lægreid Gangstø, Øystein Lægreid Gangstø (9) og Samuel Lægreid Gangstø (4) 

Mange møte opp: Hilde Roald Bern, Hege Lægreid Gangstø, Øystein Lægreid Gangstø (9) og Samuel Lægreid Gangstø (4) 

Glad gjeng:  Ellinor, Liv Hilde, Leonard, Nina Lødøen, Elina og Elias. 

Glad gjeng: Ellinor, Liv Hilde, Leonard, Nina Lødøen, Elina og Elias. 

Med stil:  Ståle Gerhardsen og Eira Kristine koser seg på åpnngen av Litteraturhuset. 

Med stil: Ståle Gerhardsen og Eira Kristine koser seg på åpnngen av Litteraturhuset. 

Forfatterbesøk:  Daglig leder for Litteraturhuset Trond Åm (t.v) og forfatteren Edvard Hoem under åpningen av Litteraturhuset lørdag. 

Forfatterbesøk: Daglig leder for Litteraturhuset Trond Åm (t.v) og forfatteren Edvard Hoem under åpningen av Litteraturhuset lørdag. 

På forsiden nå