Bob Dylan er ikke bare den første musikeren som får nobelprisen i litteratur. Hans taushet etter kunngjøringen er også unik.

Men Svenska Akademien har tatt høyde for at 75-åringen ikke kommer til Stockholm for å motta prisen. Det hører med til sjeldenhetene at prisvinnerne har forholdt seg tause så lenge.

– At du ikke har fått tak i vinneren på dagen når prisen kunngjøres, har skjedd mange ganger. Men at det har tatt så lang tid som dette, har knapt hendt tidligere, sier kanselliansvarlig Odd Zschiedrich ved akademiet.

– Men det er jo spesielle omstendigheter, han er på en stor turné. Jeg bare konstaterer at det er uvanlig, men jeg har ingen meninger om det, tilføyer han.

Fest uansett

Enten Bob Dylan velger å komme til Stockholm eller ikke, blir det nobelfestligheter til hans ære lørdag 10. desember. Men akademiet håper å få tak i ham i løpet av uken.

– Vi har ingen tidsfrister, men avventer å få beskjed fra ham. Det har skjedd før at prisvinneren ikke har kommet, og da utarbeider vi et alternativt program, sier Jonna Pettersson, som er presseansvarlig for Nobelstiftelsen.

Ikke første gang

Flere forfattere har vært borte fra utdelingen. Det har blitt løst med alternative programmer.

Harold Pinter og Elfriede Jelinek deltok på store skjermer. Doris Lessings lege frarådet henne å reise. Hun skrev da en tale som hennes forlegger leste opp.

Da Tomas Tranströmer fikk prisen, ble det laget et program basert på hans dikt siden dikteren hadde talevansker etter et hjerneslag. (©NTB)

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.