Utvalget har arbeidet på spreng i fire uker for å svare på fire konkrete spørsmål fra Kulturdepartementet. Bakgrunnen er at TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet.

TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste uten noen som helst kompensasjon. Kanalen krever at staten dekker merutgiftene til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

I denne dragkampen ba Kulturdepartementet Mediemangfoldsutvalget lage en delutredning der de vurderer statlig medfinansiering av kommersiell allmennkringkasting.

Dårligere tilbud

Utvalget går inn for at staten fortsatt bør gi støtte til en aktør som påtar seg oppdraget som kommersiell allmennkringkaster.

– Utvalgets vurdering er at det kan være behov for offentlig støtte til allmennkringkasting i Norge hvis staten ønsker å redusere risikoen for et dårligere tilbud de nærmeste årene, sa utvalgsleder Knut Olav Åmås da han presenterte delrapporten for kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tirsdag.

Tidsbegrenset

Utvalget understreker at det er støtte til vanlige TV-sendinger eller lineær TV de går inn for i en tidsbegrenset periode.

– Men bruken av lineær TV er i ferd med å bli redusert. Mest blant unge. En slik kompensasjonsordning bør derfor være tidsbegrenset, for eksempel i tre til fem år, sa Åmås.

Han opplyser at innstillingen fra utvalget er enstemmig, men beklager at utvalget bare har hatt fire uker til å vurdere alternativene. Åmås understreker også at det er krevende å behandle dette ene spørsmålet isolert fra helheten som utvalget skal presentere 1. mars neste år.

Ikke krav om Bergen

Utvalget åpner også for at andre byer enn Bergen kan være hovedsete for en kommersiell allmennkringkaster. Lokalisering utenfor Oslo kan bidra til mediemangfoldet og tilby et alternativ til Oslo-dominansen i riksdekkende medier. Men det må ikke nødvendigvis skje fra Bergen, ifølge utvalget.

– Utvalget vil peke på at et krav til lokalisering i Bergen i høy grad vil begrense søkergrunnlaget ettersom det er betydelige etableringshindre for aktører uten tung tilstedeværelse i regionen.

Mye kompetanse

Kulturminister Linda Hofstad Helleland forstår frustrasjonen over kort tidsfrist og at utvalget ikke får vurdert helheten i statlige støtteordninger. Men regjeringen har krav på seg fra Stortinget om å legge fram en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting innen utgangen av 2016.

– For meg var det helt feil ikke å hente innspill fra utvalget som ble nedsatt i fjor høst og som har innhentet mye kunnskap og kompetanse som vi kan dra nytte av. Vi vet at dette arbeidet har pågått over kort tid, og ser selvsagt fram til at utvalget kommer med sine endelige innstilling i mars neste år, sa Helleland ved overleveringen.

Hun sier at departementet vil avslutte sitt krevende og intense arbeid med stortingsmeldingen innen fristen. (©NTB)