- Det er alltid noen som mener vi ikke er historisk korrekte

I ti uker har vinneren av «Anno» levd seg inn i Trondheim anno 1537.

Historisk grunn: NRK-serien "Anno" ble i sommer og høst spilt inn i Trondheim, og mye av innspillingen foregikk i og rundt Erkebispegården. Det ble også bygd kulisser der deltagerne arbeidet og bodde slik de skal ha gjort i 1537. 

Saken oppdateres.

Innspillingen av NRKs populære tv-program «Anno» ble avsluttet fredag ettermiddag, og det ble kåret en vinner. Allerede i juli ble kulisser bygd opp ved siden av Erkebispegården, men selve innspillingen med de 14 deltagerne startet i midten av august.

Konseptet går ut på at deltagerne samles i en tidskapsel som forestiller et norsk bymiljø tilbake i tid. Mens den første sesongen foregikk på Hanseatisk museum og Schjøtstuene på Bryggen i Bergen anno 1764, bodde deltagerne på Isegran i Fredrikstad anno 1721 i andre sesong.

LES OGSÅ: NRK innførte forbud mot fotografering i Midtbyen

Erkebiskop flyktet

I den tredje sesongen, som har premiere i januar, skal deltagerne leve og virke slik man gjorde i 1537. Dette året flyktet erkebiskop Olav Engelbrektsson ut Trondheimsfjorden og etterlot seg St. Olavs skrin på Steinvikholm – og Norge ble underlagt danskene.

Trondheim var Norges religiøse senter, men med kirken var også den politiske og økonomiske makten i landet samlet i byen. Det foregikk en dyster maktkamp mellom den katolske kirke og danskekongen, og religionen la strenge føringer på både individ og samfunn.

Borgerbrev

Livet var hardt for folk flest, men det var også en tid der mulighetene for å skaffe seg et bedre liv er bedre enn på lenge. «Anno»-deltagerne har fått muligheten til å jobbe seg opp fra fattigdom og slit, til rikdom og ære. Målet for deltagerne har vært å vinne borgerbrev – altså bevis på at du var byborger- noe som var forbeholdt de få i 1537.

Prosjektredaktør Unni Ødegård i NRK forteller at opptakene har foregått på historisk grunn i Trondheim og i resten av regionen. Fortrinnsvis i Erkebispegården ved Nidarosdomen, men også på Munkholmen og i Vår Frue kirke, samt Austrått på Fosen.

- Vi har fått boltre oss på mange fantastiske steder under innspillingen, steder som alle er knyttet opp til reformasjonshistorien i 1537, sier Ødegård.

- Seerne kan glede seg

Hun sier produksjonsselskapet strekker seg langt for at deltagerne skal få en så autentisk opplevelse som mulig.

- Scenografer og rekvisitører har brukt mye tid på å lage en tidskapsel som ligger nært opp til 1537. Det ble bygd både eldhus, matforrådshus og arbeidsrom hvor deltagerne tok mester- og svennebrev. Seerne kan glede seg til å se Trondheim fra en annen, historiske side.

- Er det seere som klager på at dere ikke er historiske korrekte?

- Det er alltid noen som mener at vi ikke er historisk korrekte, men «Anno» er en realityserie og ikke en historisk dokumentar. Men vi strekker oss langt i å skape en stemning og inntrykk av hvordan livet var i 1537, sier Ødegård.

På forsiden nå