Dette er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Fransk og god: Isabelle Huppert er strålende i eminent fransk drama om middelaldrende kvinne i uvant rolle i «Dagen i morgen» 

Saken oppdateres.

Ukens beste premierefilm er et fransk relasjonsdrama om en middelaldrende filosofilærer som plutselig opplever en overrumplende frihet fra mann, barn og sin syke mor. En av vår tids største filmskuespillere, Isabelle Huppert er strålende i hovedrollen av «Dagen i Morgen», laget av en av de beste franske filmskaperne for tiden, Mia Hansen-Løve. Filmen kan beskrives som et Woody Allen-drama uten humor, men det er lenge siden Allen laget en så god film.

Les anmeldelsen av «Dagen i morgen»

Brasil scorer

Arv og miljø er tema for «Ikke kall meg sønn!». Den handler om en 17-åring som utforsker sin seksuelle identitet, samtidig som han får vite at hans mor stjal ham fra hans biologiske foreldre som spedbarn. Mellom sin gamle og nye familie og mellom dragning mot jenter og gutter er det brasilianske dramaet et tragikomisk, velspilt drama om identitet i mange betydninger av ordet.

Les anmeldelsen av «Ikke kall meg sønn!»

Oasis og Groruddalen

Liam og Noel Gallagher i Oasis-dokumentaren som har premiere i helga. 

 

Musikkdokumentar er en voksende sjanger, også på kino. «Oasis: Supersonic» forteller sentrale deler av historien om det britisk bandet som preget 90-tallet med brødrene Gallagher i spissen. «Energisk og fornøyelig, men litt for nærsynt Oasis-dokumentar», ifølge vår anmelder Vegard Enlid.

Les anmeldelsen av «Oasis: Supersonic»

En helt annen type dokumentar med en helt annen type musikk er den norske «Barneraneren». Den tar for seg tre av ungdommene som ble siktet i en stor sak om barneran i Oslo i 2013 og følger dem etter den mye omtalte saken. Filmen er interessant både som røft ungdomsportrett fra Norge i dag og som diskutabel dokumentar, gjennom bruken av rekonstruksjoner for å fortelle historien.

Les anmeldelsen av «Barneraneren»

Fæle bergensere

Slemme troll fra Bergen, mens de gode er fra Trollhjem i den amerikanske familiefilmen «Trolls». 

 

Ukens amerikanske animasjonsfilm «Trolls» burde kanskje provosere nordmenn siden den er inspirert av danske lykketroll snarere enn norske folkeeventyr. Den norske versjonen får imidlertid en ekstra dimensjon ved at de søte og gode trollene bor i Trollhjem, mens de dumme og onde bor i Bergen, i en helt ok film for både liten og stor.

Les anmeldelsen av «Trolls»

Børning foran kongen

To av ukas premierefilmer er ikke anmeldt i Adresseavisen. Det er den amerikanske komedien «Masterminds» og den amerikanske thrilleren «Inferno». Av de øvrige repertoaret vil sannsynligvis de to største filmene også denne helga være norske. «Børning 2» byr på mer av det samme som den første filmen, men med mer imponerende biler enn manus. Også nå går det ulovlige bilracet gjennom Trøndelag, med Klaus Sonstad som artig bilde på at det er små forhold på Oppdal. Erik Poppes «Kongens Nei» er fortsatt en publikumsmagnet. Jesper Christensen er strålende som kong Haakon i en langt på vei imponerende storfilm om konge og regjering rundt 9. april 1940.

Les anmeldelsen av «Børning 2»

Unikt USA-portrett gjennom ungdom

Andrea Arnolds «American Honey» en mektig, suggererende roadmovie om en gruppe ungdommer som kjører rundt i Midtvesten i USA i sus, rus og dus, samtidig som de prøver å tjene penger på en slags blanding av katalogsalg og svindel. Et røft og sårt USA-portrett uten like, fra grøftekantene av den amerikanske drømmen. Filmen fikk juryprisen i Cannes i år, vel fortjent.

Les anmeldelsen av «American Honey»

Livet på øya

Den italienske dokumentaren «Havet Brenner» fikk i år Gullbjørnen i Berlin. Den tar for seg flyktningkatastrofen i Middelhavet, men er vel så mye et portrett av vanlige mennesker på øya Lampedusa som ligger mellom Afrika og Sicilia. Filmen skiller seg kraftig fra nyhetsreportasjer fra tragedien og gir et verdig og menneskelig blikk på øya, innbyggerne og de som risikerer livet over havet mot Lampedusa.

Les anmeldelsen av «Havet Brenner»

«Swiss Army Man» er en av årets mest originale gjennombruddsfilmer. En slags buddy-komedie om en selvmordskandidat og et lik låter som en umulig kombinasjon, men med Paul Dano og Daniel Radcliffe (Harry Potter) i bærende roller fungerer det overraskende bra. De lovende filmskaperne bak utfordrer realismen som vanligvis dominerer i filmfortelling til særpreget resultat.

Les anmeldelsen av «Swiss Army Man»

Skrudde amerikanere

Tim Burtons filmversjon av bestselgeren «Miss Peregrine's Home For Peculiar Children» har det blitt en grotesk og ganske velgjort eventyrfilm for 12-åringer og oppover, preget av Burtons forkjærlighet for outsidere og fargerik, makaber filmlek. Filmen er litt overlesset i siste del, men er likevel severdig.

Les hele anmeldelsen av «Miss Peregrine's Home For Peculiar Children»

Den amerikanske dokumentaren «Weiner» er godt timet til den pågående presidentvalgkampen. Filmen handler om ordførervalget i New York i 2013 og gir et utrolig bilde av den demokratiske kandidaten Anthony Weiner før under og etter at han rammes av en stor sexskandale.

Les hele anmeldelsen av «Weiner»

Noe for barna

For de yngre plasserer den prisbelønte nederlandske «Little Gangster» mobbing og hevn-tematikk i en barnlig gangsterfilmramme. Familiefilmen «Gilberts grusomme hevn » er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt som tar lite hensyn til det. Hannes Larsens spillefilmdebut er en befriende røff, litt annerledes norsk barnefilm og komedie.

Oliver Stones «Snowden», handler om Edward Snowden som i 2013 lekket dokumentasjon om amerikansk overvåkning. Joseph Gordon-Levitt imponerer i tittelrollen i en langsom politisk thriller av film som argumenterer for at Snowden er en amerikansk varsler og helt snarere enn en forræder. En av sesongens beste tradisjonelle amerikanske storfilmer er Clint Eastwoods «Sully». Den handler om kapteinen som landet et passasjerfly på dramatisk vis i Hudson-elva i New York i 2009. Tom Hanks leverer spill i Oscar-klassen i tittelrollen.

Bridget og Ruby

«Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». er den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen, nå som 43-åring og overrumplende gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen. Et av høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny, som også er god i «Kongens Nei» spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

På forsiden nå