TV2s spenningsdrama «Frikjent» ble en seersuksess med 839 000 seere i snitt, og serien er nå solgt til hele 109 land. Adresseavisens anmelder ga serien terningkast 4.

27. oktober kommer andre og siste sesong om businessmannen Aksel (Nicolai Cleve Broch) som må fortsette sin kamp for å bli renvasket i hjembygda Lifjord. For det viser seg at vi likevel ikke har fått vite sannheten om Karine Hansteens død, Aksels ungdomskjæreste. Brede Hovland var produsent for første sesong, og ble også hanket inn til oppfølgeren som ble spilt inn i sommer.

Klaustrofobisk

Hovland lover enda mer spenning og innblikk i pikante hemmeligheter denne høsten.

- Intensiteten øker, både for Aksel som graver i fortiden, som jakter etter sannhet og rettferdighet etter 20 år som mistenkt, samt for alle de andre som på et vis er involvert i Karines død, forteller Hovland.

Han tror suksessen skyldes at «Frikjent» handler om så mye mer enn selve kriminalgåten.

- «Frikjent» handler like mye om mellommenneskelige relasjoner som mordmysteriet. Vi får innblikk i interne kamper både mellom ektepar, kjærestepar, innad i familier, i slekten og i bygda. Seerne kan lett se for seg hvordan det er å komme som suksessrik forretningsmann i Asia til en trang, klaustrofobisk bygd på Vestlandet der sambygdingene fortsatt dømmer deg for et drap som du som tenåring ble frikjent for.

I Cannes

«Frikjent» sesong 2, med kjente skuespillere som blant annet Lena Endre, Tobias Santelmann, Anne Marit Jacobsen og Henrik Rafaelsen, har ifølge Bergens Tidende et budsjett på 60 millioner kroner og sendes i åtte episoder. Geir Henning Hopland og Cecilie Mosli har regien, mens Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig også denne gang har skrevet manus til serien spilt inn i Oslo, Lærdal og Årdal.

Den første sesongen er den norske fiksjonsserien som er solgt til flest land, og da Adresseavisen snakket med Hovland på telefon var han på en tv-festival i den sørfranske byen Cannes for å selge begge sesongene til enda flere land.

- Jeg pitcher også nye serier, altså viser ideer til nye prosjekter til potensielle samarbeidspartnere. Det blir gjerne 17–18 møter om dagen, sier Hovland.

43-åringen fra Byåsen var tidligere tilknyttet produksjonsselskapet Motlys i Oslo, og har blant annet produsert spillefilmene «Få meg på, for faen», «Nord» og «Jag etter vind». De to sistnevnte er regisserte av Rune Denstad Langlo, som også kommer fra Trondheim. De siste tre årene har Hovland drevet den norske filialen i det skandinaviske produksjonsselskapet Miso Film som produserer «Frikjent» sammen med TV2.

«No, no»

- Hva er forskjellen på å produsere en kinofilm og en tv-serie?

- En tv-serie er naturlig nok et mye større prosjekt og lengre løp, og nedslagsfeltet er mye større. Det er kanskje 40 000 som ser spillefilmen din på kino, mens det var 1 million seere som så første episode av «Frikjent». For en produsent er det en gulrot å nå ut så bredt, og det er en tilfredsstillelse å få en slik anerkjennelse.

Med blant annet strømmetjenesten Netflix har tv-bransjen fått et solid oppsving. Både produsenter, regissører og skuespillere ser at mulighetene innenfor tv-drama er større enn innenfor kinofilm.

- Før var det eksempelvis «a no, no» for skuespillere å være med i tv-serier, men nå har tv og kino blitt likeverdig i så måte. Det har ført til at norske tv-drama har utviklet seg enormt, sier Brede Hovland.

På settet: - Det er veldig tilfredsstillende å bidra til en suksess som «Frikjent», og jeg håper den andre sesongen slår like bra an, sier trondhjemmer Brede Hovland (i midten i blå jakke) om «Frikjent 2» som kommer på skjermen torsdag 27. oktober. Her er han avbildet under innspillingen på Vestlandet. Nicolai Cleve Broch (i midten til høyre) spiller fortsatt hovedrollen. Til venstre Gaute Gunnari og Eirik Holst Aagård helt til høyre, begge fotografer. Foto: Miso film
Brede Hovland: 43-åringen fra Byåsen er utdannet produsent ved Columbia College i Chicago, og har produsert både for kino og tv.
Tilbake til hjembygda: Mørke hemmeligheter virvles opp i kjølvannet av Aksel (Nicolai Cleve Broch) tilbakekomst til hjembygda. Foto: Eirik Evjen Photography