- Dette er en pris til hele matmiljøet på Røros

Ingulf Galåen og Mikael Forselius fra Røros ble vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Ildsjeler: - Galåen (t.h.) og Forselius har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salget av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale (t.v.) da han delte ut prisen.  Foto: MATMERK

Saken oppdateres.

De kan dermed smykke seg med tittelen «årets fyrtårn for lokalmat».

- Galåen og Forselius har vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i salget av lokal mat og drikke vi nå ser i Norge, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han delte ut prisen under årets Matmerks fagdag Norsk Mat torsdag.

Av de 33 nominerte til prisen, var hele ti av disse fra Midt-Norge. Forselius og Galåsen var de eneste fra Trøndelag som gikk til finalen.

En smak av Røros

Mikael Forselius sier det var fantastisk å motta prisen. Han mener den går til hele matmiljøet på Røros og Røros Hotell-gruppen som sammen har jobbet hardt med å utvikle og fronte lokalmat fra Røros-regionen i snart 20 år.

- For noen år siden satte vi oss ned og laget en strategi som sa at alt vi skulle gjøre var av kjærlighet til Røros, og at alle besøkende skulle få en smak av Røros, sier Forselius.

De begynte et utstrakt samarbeid med matmiljøet på regionen, og samarbeidet etter hvert også om produktutvikling.

- Jeg har hatt med meg Røros-mat over hele verden, fra New York til Los Angeles.

KOMMENTAR: Samarbeid gjør rørosmaten best

Fremtidsrettet og nyskapende

I juryens begrunnelse beskrives Ingulf Galåen som er en fremtidsrettet og nyskapende entusiast, som eier og driver Galåvolden Gård, den ledende produsenten av gårdsmat i Rørostraktene. Mikael Forselius har gjennom sitt virke som administrerende direktør ved Røros Hotell bidratt til å sette Røros på kartet som matdestinasjon, gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen.

De har begge vært sentrale i oppbygningen av Rørosmat SA, som i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon, bemerker juryen.

LES OGSÅ: - Denne restauranten blir noe helt nytt i Trondheim

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er en pris med fokus på norsk matkultur og norske matverdier som i år ble delt ut for 23. gang. Prisen har hvert år ulike tema, og var i år viet til «årets lokalmatfyrtårn». Prisen ble opprettet som en hyllest til Ingrid Espelid Hovig på hennes 70-årsdag.

Lager måltid for prispengene

I tillegg til diplom mottok rørosingene et stipend på 30 000 kroner. Galåen og Forselius ønsker å bruke pengene på et bedre måltid for hele restaurantmiljøet på Røros.

- På den måten kan alle få en smak av prisen, sier Forselius.

Dette stedet har virkelig slått seg løs, og lander trygt på begge beina, mener Smakspolitiet.

- Jeg fikk også en hilsen fra Ingrid Espelid Hovig. Hun sa hun hadde hatt meg som en av favorittene i mange, og var glad for at jeg hadde fått prisen.

Årets jury har bestått av Andreas Viestad, Einar Risvik, Liv Gregersen Kongsten, Nina Sundqvist, Kay Nilsen og Laila Grastvedt.

På forsiden nå