Nye lokalaviser i Trondheim

- Urbane Trondheim dekkes for dårlig av Adressa

Nettavisen Trondheim24 er en ny lokalavis som tilbyr leserne superlokale, urbane nyheter fra byen.

Nye Trondheim24.no: Redaktør Paul Jostein Aune og journalist Kjersti Lunden Nilsen tilbyr leserne gratis nyhetsstoff fra sentrum og Østbyen. 

Saken oppdateres.

- Vi skal verken løpe etter Northug eller RBK eller rapportere fra distriktet, men skrive om det som skjer i Trondheim sentrum. De superurbane nyhetene er vår nisje. Med andre ord har vi ikke tenkt å konkurrere direkte med Adresseavisen, men skal være et supplement. Adressa publiserer bortimot 90 saker i døgnet, og bare et par, tre av disse ville ha havnet i Trondheim24, sier redaktør Paul Jostein Aune.

Ny tacorestaurant

Denne uken hadde nettavisen Trondheim24, som først ble omtalt i Medier24, en såkalt myk lansering, men allerede etter et par døgn på lufta har avisen registrert 30 600 sidevisninger og 10 000 brukere. Aune sier det er etterspørsel etter lokalstoff fra det urbane Trondheim.

LES OGSÅ: Flere hundre abonnenter kan miste lørdagsavisen

- En enkel sak om åpningen av en tacorestaurant i Mellomveien på Lademoen fikk 20 000 sidevisninger. Vårt redaksjonelle oppdrag blir å vise fram byen vår med alle dets urbane kvaliteter, illustrerer Aune.

- Blant annet satser vi litt på Østbyen, hvor redaksjonen er lokalisert. Bydelen er under stadig utvikling og representerer et viktig område i urbane Trondheim.

Alt gratis

Han var redaktør i den nå nedlagte Byavisa i ti år, men har de siste par årene drevet innholdsbyrået Medvind media som driver med innholdsmarkedsføring (content marketing). Det vil si en form for markedsføring der det produseres innhold på vegne av kunder og der annonsene minner om redaksjonelle avisartikler. Det er inntekter fra denne virksomheten som Trondheim24 skal leve av.

- Vi ser at tradisjonelle bannerannonser ikke fungerer like godt, og velger derfor å satse på innholdsmarkedsføring. Men brorparten av innholdet i avisa er redaksjonelt stoff som følger redaktørplakaten, og alle nyhetsartikler er gratis, sier Aune.

Foreløpig har Trondheim24 tre årsverk. Med seg på laget har han fått journalist Kjersti Lunden Nilsen, som har bakgrunn som kommunikasjonsrådgiver, tekstforfatter og journalist i NRK.

LES OGSÅ: Rød fare i blå avis

En tredje avis på trappene

I løpet av de neste seks månedene er det også duket for enda en lokalvis med gratis stoff. Nettavisen Trondheimsnytt skal i likhet med Trondheim24 tilby gratis nyheter.

- Publikum vil ha superlokale nyheter, og vi tilbyr dem helt gratis, sier Eirik Dalseg, daglig leder i Torik AS.

Torik AS er ansvarlig utgiver for Rørosnytt, Malviknytt og nyetablerte Tynsetnytt, og har til sammen ni ansatte. De tre lokalavisene kan kun leses på nett, og distribueres ikke i papirutgave. I motsetning til andre, konkurrerende dagsaviser er alle redaksjonelle nyhetsartiklene gratis.

- Vi har ikke tro på betalingsmurer og vi lever på annonsesalget. Med gratis innhold har vi mulighet til å tiltrekke oss mange lesere, noe som i neste rekke fører til at avisen er attraktiv for annonsører, sier Dalseg.

- Ingen papiravis å holde liv i

De fleste norske dagsaviser har både en papir- og nettutgave, noe som innebærer kostnader til trykking og distribusjon.

Dalseg sier det er en klar driftsfordel å produsere kun for nett.

- Vi har ingen papiravis vi skal holde liv i, og det er en økonomisk fordel. Med lavere driftskostnader, blir det større rom til å bruke ressursene på å lage nyheter.

15000 i uka

Rørosnytt ble etablert i 2015 og har cirka 15000 unike brukere ukentlig, noe Dalseg mener er gode lesertall i en by med om lag 5000 innbyggere. Det eksisterer to papiraviser med egne nettutgaver på Røros, Fjell-Ljom og Arbeidets Rett.

- Før vi kom på banen, var det ingen som hadde tatt markedet for lokale nyheter veldig seriøst, og vi fikk raskt god oppslutning.

Nå planlegger Torik en konkurrent til Adresseavisen og NRK Trøndelag når det gjelder lokale nyheter.

- Vi har ikke mulighet til å konkurrere med Adressa når det gjelder store arrangement og såkalte «blålys-saker», altså ulykker og branner. Men andre superlokale saker innenfor nyhet, sport og kultur, skal vi konkurrere på. Med nedskjæringer i mediebransjen, håper vi at vi kan få dyktige journalister til Trondheimsnytt, sier Dalseg.

Malviknytt ble etablert i fjor, mens Tynsetnytt nettopp er åpnet. Eirik Dalseg ser for seg at Trondheimsnytt blir en realitet innen seks måneder.

Superlokalt: Snart etableres nettavisen Trondheimsnytt i Trondheim. Avisen skal publisere lokake nyheter, sport- og kulturstoff fra Trondheim. 

Superlokalt: Snart etableres nettavisen Trondheimsnytt i Trondheim. Avisen skal publisere lokake nyheter, sport- og kulturstoff fra Trondheim. 

På forsiden nå