Mange sverger til Netflix og andre strømmetjenester, men mange tar også til takke med å se filmer og TV-skjermer på nettbrett, mobiltelefoner, Mac' er og PC' er. Kanskje fordi de ikke helt vet  hvordan de skal få overført strømmetjenesten til den store skjermen.

Her er en guide for deg som ikke liker å trikse og mikse med teknologisk tullball, bryr deg fint lite om å sette deg inn i begrep som 4K, casting og lignende røverspråk, men som likevel kunne ha tenkt deg å ha Netflix på storskjemen din i stua.

HDMI in: Det er DENNE inngangen du skal se etter bak på TV-apparatet ditt.

Vi lover at vi ikke skal strø om oss med tekniske begreper i denne artikkelen, men heller på en jordnær og klar måte forklare deg hvor enkelt det er å overføre favoritt-serien din til TV-skjermen. Men begrepet HDMI bør du vite hva  er. Dette er måten du får overført Netflix til TV'n din hva fem punkter på denne listen gjelder.

Les også: Port 123

Les også: Netflix kaprer nye kunder

HDMI står for High-Definition Multimedia Interface og sørger for at både bilde og lyd blir overført til TV-skjermen din. HDMI-kablene er stort sett sorte og har to tynne og flate plugger i hver ende. I mange tilfeller så følger disse ikke med når du kjøper spillkonsoll, nettbrett, PC, Mac eller andre tekniske duppeditter. HDMI-kabler får du kjøpt på Elkjøp og en rekke andre butikker for et par hundrelapper.

Nødvendig tilbehør: HDMI ( High-Definition Multimedia Interface) brukes til å koble de meste av multimedia-dingser til TV-skjermen din. Disse gjør at du får både lyd og bilde i høyest mulig kvalitet.

NB! Vi tar utgangspunkt i at du allerede har en Netflix-konto og enten en

 1.) Smarttelefon,

 2.) Nettbrett

3.) Spillkonsoll

4.) og / eller en PC / Mac her

I tillegg trenger du et trådløst nettverk i huset.

1. Smart-TV

De fleste moderne TV-apparat som er produsert i løpet av de siste 2-3 år kalles «Smart-TV». Dette betyr at de kommer fiks ferdig med apper som Netflix, Viaplay, HBO Nordic og lignende installert. Om pris ikke er en hindring så får du i dag kjøpt en moderne Smart-TV i 40-tommers størrelse ( med andre ord: stor nok) til Kr. 4000.-. Benytter du deg av elektro-gigantenes mange salg så finner du helt sikkert en til halve denne prisen også.

Smart-TV: En slik TV har en «sentral hub», altså en meny der du finner en rekke apper, spill og andre multimedia-muligheter. En slik TV fungerer på mange måter som et nettbrett gjør.

Slik gjør du:

I dette tilfellet trenger du ikke gjøre noe som helst. Trykk på meny-knappen på Smart-TV'n din, velg Netflix, logg inn og du er klar. I noen tilfeller så kommer noen Smart-'TV-apparater uten Netflix-app' en. Da kan du bare velge den fra listen over tilgjengelig apps og laste den ned rett på TV'n

2. Google Chromecast

Google Chromecast er en liten dings du kjøper på Elkjøp, Lefdal eller hvilken som helst elektro-butikk for tre-fire hundrelapper. Denne dingsen gjør at alt du ser på mobilen eller nettbrettet ditt også vises på TV-skjermen.

Chromecast: Den billigste versjonen av Google Chromecast ser ut som en litt oppblåst USB-pinne, men det finnes også andre ( og nyere) versjoner som har et større og mer fargerikt utseende.

Slik gjør du:

1. Kjøp Google Chromcast.

2. Plugg Chromecast-dingsen inn i HDMI-inngangen på TV'en din ( det er det lange og litt «flate» hullet).

3. Sett i strømforskyningen til Chromecast-dingsen.

4. Trykk på knappen «Source» på TV'en din og bla deg fram til den HDMI-inngangen som du plugget Chromecast i ( eller til du ser et annet bilde enn TV-bildet på skjermen).

Source: Denne knappen på fjernkontrollen din er den du trenger å trykke på for å skifte mellom HDMI-«kanalene» på TV'n din.

5. Last ned appen Google Cast til mobilen eller nettbrettet ditt og start denne. Samtidig må du huske å koble Chromecast-dingsen din opp mot det trådløse nettverket i huset ( alt dette får du instruksjoner om hvordan du skal gjøre på TV-skjermen).

6. Nå begynner TV'en din og mobilen / nettbrettet ditt å «snakke» sammen. Om du får beskjed om å oppdatere noe så trykker du bare «Ja», «OK» eller «Oppdater» og venter til alt ser ferdig ut.

7. Nå kan du gå inn på Netflix på mobilen / nettbrettet ditt og start en film eller serie. Øverst i høyre hjørne i Netflix-vinduet har det nå dukket opp et nytt symbol som ser ut som en TV-skjerm. Om du trykker på denne så vil du kunne velge «Send til Chromecast». Trykk der og vips! så har du Netflix på TV-skjermen.

8. Husk at den «kanalen» du nå ser Netflix på ikke er den samme som du ser vanlig TV på. Du må derfor skifte mellom f.eks. «HDMI 1» og «HDMI 2». En lettere forklaring er at du bare kan trykke på «Source» -knappen på fjernkontrollen din til du finner det TV-bildet du leter etter.

NB! Dette fungerer på det meste av det du har på mobilen / nettbrettet ditt. Så om du også har et abonnement fra f.eks. Viaplay eller HBO Nordic så fungerer det nøyaktig på samme måte. Gjelder også YouTube.

3. Apple TV/Android TV/NVIDIA Shield/Asus Nexus Player

Ingen av disse «boksene» er TV slik vi tenker på det. Tenk deg heller at de er nettbrett som ikke har en skjerm. Både Apple TV og Google TV -dingsene kommer med Netflix-appen installert fra før. Lettest både å bruke å sette opp av disse er Apple-TV (derfor konsentrerer vi oss om den).  Denne koster i fra Kr. 700.- og opp til Kr. 1700.- men kommer gjerne da med en rekke andre strømme -og underholdningstjenester ferdig installert.

Apple-TV: En liten og svart boks med tilhørende knøttliten fjernkontroll. Enkel å sette opp og enkel å bruke.

Slik gjør du:

Apple-Tv plugger du i likhet med Chromecast til TV'en din via HDMI-inngangen. Det er egentlig alt du trenger å gjøre. Koble Apple-TV til nettverket ditt, åpne Netflix-appen, logg deg på og sett i gang med seriefråtsingen av det du liker best.

Les også: Endelig en innertier fra Sony

Les også: Altibox flytter TV-hverdagen til skyen

4. Netflix via spillkonsoll

Om du enten har mindre, større eller godt voksne gutter i huset så har dere kanskje en spillkonsoll også? Det har ingenting å si om denne spillkonsollen heter Xbox 360, Xbox One, Playstation 3, Playstation 4, Nintendo Wii eller Nintendo Wii U. Netflix setter sin ære i være tilgjengelig på så mange dingser som mulig så alle disse er det lekende lett å laste ned Netflix-appen til.

Spillkonsoller: Fra venstre: Xbox One, Xbox 360, Playstation 4, Playstation 3. Rekka nederst: Nintendo Wii og Nintendo Wii U.

Slik gjør du:

På de to Xbox-konsollene går du til «Butikk» ( eller «Store») i menyen. Søker eller leter deg fram til Netflix-appen og trykker last ned. På de to Playstation-konsollene går du til Playstation Store og gjør akkurat det samme. Og ikke uventet så er prosedyren nøyaktig den samme på de to Nintendo-konsollene.

Alt du trenger å gjøre deretter er å plugge konsollen til TV'en via ( ja, du gjetter det sikkert) en HDMI-kabel. Finn riktig kanal på TV' en ( trykk «Source» på fjernkontrollen for finne bildet), logg deg inn og nyt.

5. Netflix via kabel

Om du hverken har spillkonsoll, mobil, nettbrett eller har lyst til å gå ut å kjøpe noen av disse tingene så finnes det fortsatt råd. De fleste av oss har en PC eller en Mac i disse dager. Nesten uten unntak så finner du ( hold pusten nå.... ) en HDMI-utgang i disse. Alt du trenger her for å se Netflix på TV'n din er en HDMI-kabel ( bombe!) mellom PC / Mac og TV-apparatet.

Slik gjør du:

Plugg den ene enden av HDMI-kabelen inn i PC / Mac' ens HDMI -utgang og den andre enden inn i TV-appratets HDMI-inngang. Trykk på «Source» på fjernkontrollen og plutselig så ser du skjermbildet fra PC / Mac' en din på TV-skjermen. Derfra og ut er det bare å åpne Netflix på PC / Mac -skjermen din, sette seg tilbake i sofaen og nyte.

HDMI out: Mac Book Pro med HDMI-utgang. Fra denne strekker du HDMI-kabelen til HDMI-inngangen til TV'n din.

Om PC / Mac' en din ikke har en HDMI-utgang så finnes det DVI eller VGA-overganger å få kjøpt til en billig penge. Merk at disse overfører bare bilde og ikke lyd, så her må du faktisk trikse og mikse litt for å få lyden fra Netflix over til TV' en din  ved bruk av lydkabler fra hodetelefonutgangen inn til TV' en eller til Stereoanlegg.

6. Smart View

Femte og siste alternativ er uten tvil det enkleste. Men det krever at du har en Smart- TV  fra Samsung ( de fleste apparater fra de siste fire årene skulle funke fint). Måten heter «Smart View», en teknologi som lar Samsung-TV'n snakke sammen  med en app installert på smarttelefon, nettbrett eller PC ( ikke Mac) uten kabler.

Smart View: Alt du trenger er en Samsung Smart-TV av nyere modell, et nettbrett, en smartmobil og / eller en PC.

Slik gjør du:

Koble TV'n og mobilen / nettbrettet ditt til samme trådløse nettverk. Last ned «Samsung Smart View» fra enten App Store, Google Play eller Windows Store. Start appen og følge trinnene som dukker opp for å koble «Smart View» til TV'n din.

Når konfigurasjonsprosessen er over kan du bare trykke på «Smart View» -ikonet som har dukket opp i Netflix-vinduet ditt på telefonen / PC / nettbrettet ditt.

NB! Være obs på at denne funksjonen krever at du har en Android-enhet med OS 4.1 eller høyere, en iOS-enhet 7.0 eller høyere eller en PC med Windows-versjonene 7, 8, 8.1 eller 10.

Om du er usikker på om enheten din er en av disse uforståelige navnene så kan du bruke som huskeregel at «fire år går nok fint, fem år blir for slemt».

Om du har tips til flere måter å koble Netflix opp mot TV-apparatet som vi ikke har nevnt her så skriv det gjerne i kommentarfeltet under. Det samme gjelder om du oppdager feil i denne artikkelen. Dagens teknologi forandrer seg med lynets hastighet og vi ser ikke bort i fra at det har dukket opp enda flere måter for tilkobling i den tiden det tok å skrive denne saken.