Røros best, Trondheim nummer to

Trondheim er landets nest beste kulturkommune. Røros er aller best, for femte år på rad.

Til topps: «Elden» er ett av mange kulturtilbuud som gjør Røros til landets beste kulturkommune. 

Saken oppdateres.

- En strålende nyhet. Det er som kultursjefen vår sier – vi har kultur for kultur her på Røros, sier ordfører i Røros, Hans Vintervold (Ap) til NRK.

Det er Telemarksforsking som hvert år rangerer norske kommuner ut fra hvilket tilbud de gir innbyggerne på kultursektoren. For Røros er det blitt en vane å ligge øverst på denne lista.

Sjekk hvilke trønderske kommuner som gjør det best og dårligst.

Kraftig byks for Trondheim

Trondheim har flere ganger gjort det best av norske storbyer, men slik Telemarksforsking beregner kulturtilbudet, er det vanskelig for storbyene å hevde seg i toppen. I fjor lå Trondheim på tiendeplass. Nå gjør kommunen et kraftig byks helt mot toppen av lista.

 Røros-ordføreren skjønte knapt at det var mulig da Røros gikk til topps også i fjor.

Ingen andre trønderske kommuner er blant de ti beste. Agdenes er derimot fjerde dårligst, og Snillfjord er tredje dårligst, i år som i fjor.

I 2014 havnet Trondheim på sjetteplass og gjorde det best av storbyene.

Verdal nr. 29

Etter den trønderske dobbeltseieren til Røros og Trondheim, er neste trønderske kommune Verdal på 29. plass. Namsos ligger som nummer 34., Sunndal nummer 27.

Nytt under årets rangering av norske kommuners kulturtilbud er at Telemarksforking har analysert kommunenes forutsetninger for hva slags kulturnivå de kan forventes å ligge på.

En av kommunene som klarer å få mye kultur ut av lite er Verdal kommune. Kommunen har en forventet 320. plass, men havner på en faktisk 29. plass.

Bedre enn forventet

Ifølge forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking er det flere områder Verdal gjør det bedre på enn forventet.

– Verdal har mange flere besøkende på museum enn hva som er forventa. De har og flere besøk på kino enn hva en kan forvente, i tillegg til flere utlån på biblioteket, for å nevne noe, sier Leikvoll til NRK.

Etter fem år på topp, ser Røros ut til å være nesten uslåelig.

- Dette er hele Røros sin fortjeneste, den enormt store frivilligheten, det lokale næringslivet, som stiller opp og bidrar igjen og igjen, sa ordfører Vintervold til Adresseavisen da Røros gikk til topps i fjor.

På forsiden nå