- Grøt er Norges pasta

I København er grøtrestauranter blant det hippeste, og Trondheim følger på. Torsdag var vi på pop up-grøtrestaurant på Buran.

Grøt til alle:Torsdag arrangerte kokebokforfatter Ann Kristin Møsth Wang(th) og Credo-eier Heidi Bjerkan(tv) pop up-grøtrestaurant på Buran. 

Saken oppdateres.

Skjønt vi lurte på om vi hadde gått feil da liflige trekkspilltoner med «Livet på Finnskogen» tonet ut fra den fint pyntede restauranten.

Men neida, det var en del av pakken. Gjestene, fra Buran og Laugsand helse- og omsorgssenter hygget seg i forkant av grøtserveringen med et potpurri av Ønskekonsertens mest populære sanger de siste 50 år.

Vassgraut toppet med rømmegrøt

På kjøkkenet putrer to store grøtgryter, en med vassgraut på byggryn fra Tautra, en annen med rømmegrøt. De skal nå samles på én tallerken, sammen med en topping av puffet gryn, bjørkesirup, revet fenalår. Grøten er det Credos Heidi Bjerkan som har skapt, inspirert av Fortånnagraut; en tradisjonsgrøt hun har lært på Fannremsgården.

Thorbjørn gikk ned 46 kilo ved hjelp av havregrøt

Kyndig publikum

- Har alle vasket hendene? Da setter vi i gang med anretningen, formaner Heidi den interesserte kokkegjengen fra Strinda videregående skole, som har sitt Operasjons Dagsverk-prosjekt på Buran torsdag. Det blir mange kokker og en del søl, men det går veldig bra - grøten blir spist og diskutert av et kyndig publikum. Etter hovedretten er det selvsagt dessert-grøt, drømmegrøt med sitronyoghurt fra Røros. Den består av hakket havre sservertmed yoghurt, rørte tyttebær og revet geitost.

Hvorfor risengrynsgrøt?

- Grøt er jo Norges pasta, i riktig gamle dager spiste folk grøt minst en gang om dagen. Fortsatt har alle et forhold til grøt. Positivt eller negativt, alle mener noe om grøt. Det er litt rart at risengrynsgrøt er blitt landets nasjonalgrøt. Vi har så mange andre gode grøttradisjoner med korn som tradisjonelt vokser her i landet. Det sier grøtmester Ann Kristin Møsth Wang. Trondheimsjenta er matstylist og leder av kampen Bistro i Oslo, og sterkt interessert i både mat og tradisjoner.

Folk vil ha alternativer til kjøtt - her er høstens nyheter i matbutikkene

Popup på Tøyen

Ideen til boka kom for et år siden, da hennes bidrag til en happening med mange pop up-rrestauranteri Oslo, var en improvisert grøtrestaurant i Tøyengata Bodega i Oslo. Interessen var overveldende. Gjestene kunne velge mellom ti ganske forskjellige typer grøt, Ann Kristin og gjengen serverte i løpet av den ene dagen 640 porsjoner. Det var starten på grøtboken «Grøt på ville veier - 76 oppskrifter» som torsdag ble lansert med en annen pop-restaurant i Ann Kristins barndomsby, i samarbeid med Opplysningskontoret for brød og korn.

Den som tror grøt er et begrenset univers, bør bla litt i boka der Heidi Bjerkan er gjestegrøtkokk. Der finnes et bredt spekter av grøter laget på bygg, havre, rug, hvete, emmer, quinoa, hirse med mye mer -–grøt som er utvidet til fulle middagsvarianter (med andeconfit, med ribbe, som thaisuppe, du vil ikke tro det), desserter, frokostgrøter, smoothies og andre drikkevarianter.

Nå er grøt trendy, også som treningsmat

Grøt også på Credo

Grøt passer tydelig over alt, og kanskje også som fine dining?

- Vi har grøt på Credo, da mest variasjoner over risotto, som vi helst lager på bygg, sier Heidi. Riskrem er også en type grøt og det serverer vi gjerne som dessert i vår bistroavdeling Jossas mat og drikke, sier Heidi Bjerkan, mens gjestene gjør seg klare til å dra og staben skal til å rydde opp etter en noen timers dugnadsinnsats på Trondheims første grøt-restaurant.

Klassisk, med en vri: Fortånnegraut har røtter fra Fannrem og er fornyet av Heidi Bjerkan. 

Klassisk, med en vri: Fortånnegraut har røtter fra Fannrem og er fornyet av Heidi Bjerkan. 

Grøt til dessert: Havregrøt med sitronyoghurt,brunost og tyttebær 

Grøt til dessert: Havregrøt med sitronyoghurt,brunost og tyttebær 

Mange kokker: Men bare litt søl da kokke-elever på Strinda videregående serverte grøt til beboerene på Buran helse og omsorsgssenter, her ved hjelp av Credos Heidi Bjerkan. 

Mange kokker: Men bare litt søl da kokke-elever på Strinda videregående serverte grøt til beboerene på Buran helse og omsorsgssenter, her ved hjelp av Credos Heidi Bjerkan. 

Tid for lunch: Vegard Brevik serverer Fortånnegraut til Turid Tetlie (til venstre) og de andre beboerne på omsorgssentret. 

Tid for lunch: Vegard Brevik serverer Fortånnegraut til Turid Tetlie (til venstre) og de andre beboerne på omsorgssentret. 

Nye tider. Nye grøter. i «Grøt på ville veier» presenteres oppskrifter på 76 moderne grøtvarianter. 

Nye tider. Nye grøter. i «Grøt på ville veier» presenteres oppskrifter på 76 moderne grøtvarianter. 

Grøt er kult: Kaotiske tilstander på kjøkkenet når Heidi Bjerkan (tv) anretter Fortånnegraut med sirup og spekeskinke, med assistanse fra kokkegjengen fra Strinda videregående skole. 

Grøt er kult: Kaotiske tilstander på kjøkkenet når Heidi Bjerkan (tv) anretter Fortånnegraut med sirup og spekeskinke, med assistanse fra kokkegjengen fra Strinda videregående skole. 

På forsiden nå