Her er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg blant det beste og verste på kino i helga.

Utblåsning: Mark Wahlberg spiller teknisk sjef på boreplattformen «Deepwater Horizon» i katastrofefilmen med samme navn. 

Saken oppdateres.

Lørdag arrangeres Den store kinodagen, med halv pris på landets kinoer. I den anledning er det hele åtte nye premierer fra fredag. Den beste nye filmen er en katastrofefilm som får fjorårets norske storfilm «Bølgen» til å virke ganske liten. «Deepwater Horizon» er basert på utblåsningen på en oljeplattform i Mexicogolfen i 2010. Mark Wahlberg og Kurt Russell spiller hovedrollene som oljearbeidere i sentrum for katastrofen som skildres mer skremmende og intenst enn det meste som er laget av katastrofefilm.

Les anmeldelsen av «Deepwater Horizon»

God zombiefilm, ok Marvel

Den nest beste premierefilmen denne helga er en koreansk zombiefilm. «Train to Busan» er bredere og bedre enn zombiefilmer flest, delvis på grunn av at den utnytter actionrammen ved at den stort sett foregår på et tog, men også fordi den er et drama om hvordan ulike mennesker og typer oppfører seg i møte med katastrofen.

Les anmeldelsen av «Train to Busan»

Den største filmen som har premiere denne uka er «Doctor Strange», en ny storfilm fra Marvel-industrien, med verdenspremiere denne uka. Benedict Cumberbatch spiller en dyktig, arrogant lege som i rehabilitering etter en alvorlig ulykke utvikler evner som gjør ham til superhelt. Visuelt og i humor er filmen av de bedre Marvel-filmene, storyen er ikke like imponerende.

Les anmeldelsen av «Doctor Strange»

Tidenes råeste western

Kurt Russell og Richard Jenkins i den råeste westernfilmen som er vist på norsk kino. 

 

Kombinasjonen western og skrekkfilm er ikke mye brukt. «Bone Tomahawk» gjør det med hell og gru. Filmen har voldsscener som er blant det råeste vist på norsk kino og gir grunn til advarsel og 18-årsgrense. Samtidig er spill, regi og stil så gjennomført at filmen garantert vil gi regidebutant S. Craig Zahler et gjennombrudd.

Les anmeldelsen av «Bone Tomahawk»

Kjærlighet og sang

Meryl Streep synger ut som sopranen som ble berømt for å ikke kunne synge. 

 

For lidenskapelig kjærlighetsfilm på godt og vondt er svenske «Den allvarsamma leken» en ganske solid, velgjort film av Pernilla August. Den byr på eminent spill i et pasjonsdrama fra tidlig 1900-tall i Stockholm om dragningen mellom en ung mann og en ung kvinne som gifter seg på hver sin kant.

Les anmeldelsen av «Den Allvarsamma leken»

Meryl Streep og Hugh Grant er noe av attraksjonen i «Florence Foster Jenkins» hvor hun spiller den berømte og beryktede sopranen med samme navn som på 1940-tallet ble kjent for sin grusomme sangstemme. Historien er bedre enn filmen.

Les anmeldelsen av «Florence Foster Jenkins»

Japansk familieklassiker

To av ukens premierefilmer er ikke anmeldt av Adresseavisen. Det er den danske familiefilmen «Familien Jul i Nisseland» og nylanseringen av den japanske animasjonsklassikeren «Min nabo Totoro». Sistnevnte ble i sin tid anmeldt til sekser på terningen i herværende avis. Nå er filmen pusset opp og har fått norske stemmer for første gang. Det bør gjøre Hayao Miyazakis mesterverk fra 1988 tilgjengelig for flere.

Fjellaper og filosofi

Av det øvrige repertoaret byr den norske dokumentaren «Supervention 2» på utrolige stunt i spektakulær natur på Nord-Vestlandet, i Nord-Norge og Alaska. Tom Cruise vender tilbake som eks-offiseren i «Jack Reacher: Vend aldri tilbake», som ifølge vår anmelder mangler både vidd og snert.

Isabelle Huppert er strålende i hovedrollen som middelaldrende filosofilærer som plutselig opplever uventet frihet i «Dagen i Morgen». En gjennomført kvalitetsfilm laget av en av de beste franske filmskaperne for tiden, Mia Hansen-Løve.

Strålende USA-portrett

Andrea Arnolds «American Honey» en mektig, suggererende roadmovie om en gruppe ungdommer som kjører rundt i Midtvesten i USA i sus, rus og dus, samtidig som de prøver å tjene penger på en slags blanding av katalogsalg og svindel. Et røft og sårt USA-portrett uten like, fra grøftekantene av den amerikanske drømmen.

For barna

Den amerikanske animasjonsfilmen «Trolls» burde kanskje provosere nordmenn siden den er inspirert av danske lykketroll snarere enn norske folkeeventyr. Den norske versjonen får imidlertid en ekstra dimensjon ved at de søte og gode trollene bor i Trollhjem, mens de dumme og onde bor i Bergen, i en helt ok film for både liten og stor. Prisbelønte nederlandske «Little Gangster» tar opp mobbing og hevn-tematikk i en barnlig gangsterfilmramme. Familiefilmen «Gilberts grusomme hevn » er basert på Stein Erik Lundes frodige, groteske barnebok «Eggg» fra 1998 om en 11-åring med allergi mot egg og hans fæle tante og barnevakt. Hannes Larsens spillefilmdebut er en befriende røff, litt annerledes norsk barnefilm og komedie.

Norsk suksess

«Børning 2» byr på mer av det samme som den første filmen, men med mer imponerende biler enn manus. Også nå går det ulovlige bilracet gjennom Trøndelag, med Klaus Sonstad som artig bilde på at det er små forhold på Oppdal. Erik Poppes «Kongens Nei» er fortsatt en publikumsmagnet. Jesper Christensen er strålende som kong Haakon i en langt på vei imponerende storfilm om konge og regjering rundt 9. april 1940.

Makaber og original

«Swiss Army Man» er en av årets mest originale gjennombruddsfilmer. En slags buddy-komedie om en selvmordskandidat og et lik låter som en umulig kombinasjon, men med Paul Dano og Daniel Radcliffe (Harry Potter) i bærende roller fungerer det overraskende bra. De lovende filmskaperne bak utfordrer realismen som vanligvis dominerer i filmfortelling til særpreget resultat.

Tim Burtons filmversjon av bestselgeren «Miss Peregrine's Home For Peculiar Children» har blitt en grotesk og ganske velgjort eventyrfilm for 12-åringer og oppover, preget av Burtons forkjærlighet for outsidere og fargerik, makaber filmlek. Filmen er litt overlesset i siste del, men er likevel severdig.

Gammel og god

Oliver Stones «Snowden», handler om Edward Snowden som i 2013 lekket dokumentasjon om amerikansk overvåkning. Joseph Gordon-Levitt imponerer i tittelrollen i en langsom politisk thriller av film som argumenterer for at Snowden er en amerikansk varsler og helt snarere enn en forræder. En av sesongens beste tradisjonelle amerikanske storfilmer er Clint Eastwoods «Sully». Den handler om kapteinen som landet et passasjerfly på dramatisk vis i Hudson-elva i New York i 2009. Tom Hanks leverer spill i Oscar-klassen i tittelrollen.

Bridget og Ruby

Bridget og Ruby «Bridget Jones' baby – alle gode ting er tre». er den tredje filmen om den dagbokskrivende single britiske kvinnen, nå som 43-åring og overrumplende gravid. Filmen er et par hakk svakere enn den første Bridget Jones-filmen, men Renée Zellweger er fortsatt god i tittelrollen. Et av høstens store gjennombrudd i norsk film er Ruby Dagnall som spiller en 16-årig jente på jakt etter sine biologiske foreldre i «Rosemari», regissert av Sara Johnsen. Tuva Novotny, som også er god i «Kongens Nei» spiller tv-journalist som bistår tenåringen i jakten i et sorgmuntert relasjonsdrama med mange ingredienser.

På forsiden nå