Dette kongelige maleriet ble avduket i Nidarosdomen i dag

«Signingsmorgen» er en gave i anledning kongeparets signingsjubileum.

Anne Kathrine Slungård, leder av riksregaliekomiteen, avduket maleriet onsdag formiddag. Her sammen med Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset. Se en større versjon av bildet nedenfor. 

Saken oppdateres.

I juni i år var kongefamilien i Trondheim for å feire 25-årsjubileet for signingen av kong Harald og dronning Sonja i nasjonalhelligdommen.

Jubileet ble blant annet markert med festgudstjeneste i Nidarosdomen og folkefest i Stiftsgården.

Se blinkskuddene fra den kongelige festdagen

I anledning jubileet har Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR) fått maleriet «Signingsmorgen» i gave. Kunstneren bak er Ross Kolby og maleriet skal henge i Lavetthuset i Erkebispegården.

Onsdag formiddag avduket tidligere ordfører i Trondheim og leder av riksregaliekomiteen Anne Kathrine Slungård maleriet.

Portrett av kronene

Maleriet er et uttrykk for den norske signingstradisjonen, mener kunstneren.

- Siden kongekronen ble laget på bestilling av kong Karl Johan i 1818 har kronene vært en del av flere malerier, men de har alltid spilt en liten rolle. Jeg ønsket å portrettere kongeparet, signingen og fremveksten av en ny nasjon i ett og samme maleri, og det ble fort klart for meg at kronene var det samlende elementet, sier Kolby i en pressemelding.

Dette skal være første gang konge- og dronningkronen er malt i naturlig størrelse, én til én. I maleriet hviler symbolene på kongen og dronningen på hver sin kroningspute, i det som beskrives som et mytisk og symboltungt landskap under stjernehimmelen – slik den var over Nidarosdomen 23. juni 2016.

Lang historie i Nidarosdomen

Maleriet er en gave fra Samlerhuset, en av Europas største aktører på samlerobjekter.

- Vi er svært stolte av å bidra til markeringen av jubileumsåret for signingen gjennom overrekkelsen av maleriet, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

LES OGSÅ: Han ble kastet ut av Facebook etter å ha postet et Mozart-verk på Trumps offisielle FB-side

Direktør Steinar Bjerkestrand i NDR sier han setter stor pris på gaven.

- Kronene har også en lang historie her i Nidarosdomen, og maleriet blir en kjærkommen tilvekst til vår utstilling av riksregaliene, sier Bjerkestrand.

Mottok drapstrusler

Ross Kolby (f. 1970) er en norsk kunstmaler, forfatter og skuespiller. Han er utdannet ved Statens Kunst- og Håndverksskole i Oslo og ved Academica di Belle Arti i Roma, Italia. Han har hatt flere separatutstillinger i Norge og Danmark.

Kunstneren har tidligere malt kongeportrettene «Frigjøringskongene» (2015) og portretter av blant andre Per Aabel, Thorvald Stoltenberg, Leif Ove Andsnes og Gunnar Sønsteby. I 1997 mottok han drapstrusler da han stilte ut bildet «Mordet på Pave Johannes Paul I».

LES OGSÅ: - Aftenposten liker ikke at jeg henger ut pene vestkantfamilier

«Signingsmorgen» skal henge i Erkebispegårdens vestfløy i tilknytning til riksregalieutstillingen, og kan ses av publikum fra og med torsdag denne uka.

- Jeg ønsket å portrettere kongeparet, signingen og fremveksten av en ny nasjon i ett og samme maleri, sier kunstneren Ross Kloby om maleriet. 

- Jeg ønsket å portrettere kongeparet, signingen og fremveksten av en ny nasjon i ett og samme maleri, sier kunstneren Ross Kloby om maleriet. 

- Siden kongekronen ble laget på bestilling av kong Karl Johan i 1818 har kronene vært en del av flere malerier, men de har alltid spilt en liten rollem sier Ross Kolby (t.v.). Her med Anne Kathrine Slungård og Ole Bjørn Fausa. 

- Siden kongekronen ble laget på bestilling av kong Karl Johan i 1818 har kronene vært en del av flere malerier, men de har alltid spilt en liten rollem sier Ross Kolby (t.v.). Her med Anne Kathrine Slungård og Ole Bjørn Fausa. 

På forsiden nå