- Blir rart å spille forestillingen nå som Cohen er død

Leonard Cohens død vil prege forestillingen om ham på Trøndelag Teater.

Hallbjørn Rønning er aktuell med cabaretforestillingen «Cohen ganger ti» i Theatercaféen på Trøndelag Teater. Skuespilleren tror Cohens død vil prege de resterende forestillingene. 

Saken oppdateres.

- Leonard Cohen har preget musikklivet gjennom to generasjoner. Det er rart å tenke på at han ikke er her lenger, sier skuespiller Hallbjørn Rønning.

- Samtidig virker det som han har gått inn i døden med vissheten om at det store mørket som skal omslutte ham. Det er en tematikk som preger den siste plata hans, «You Want it darker».

LES SEKSER-ANMELDELSEN: Hatten av for Leo

De siste ukene har Rønning fremført cabaretforestillingen «Cohen ganger ti» i Theatercaféen på Trøndelag Teater. I forestillingen forteller han om Cohen liv, fra hans oppvekst i en jødefamilie i Toronto, gjennom 60-tallet i Greenwich Village og Chelsea hotel, og om affæren med Janis Joplin og hans politiske samarbeid med Michael X.

Slentrende og hyggelig konsertforestilling bygget på Leonard Cohens låter og liv, mente vår anmelder

Armlengdes avstand fra døden

«Cohen ganger ti» har gått for fulle hus, og spilles frem til og med 26. november. Rønning er sikker på at musikerens død kommer til å prege de gjenværende forestillingene.

- Ja, vi må snakke om det. I går eksisterte han, i dag er han i fortid. Mange av sangene hans er veldig intense, så det kommer til å bli veldig spesielt, sier Rønning.

- I avskjedsbrevet til Marianne Ihlen i sommer skrev han at han bare er en armlengdes avstand fra selv å vandre inn i døden.

So long Leonard. Vi vil huske deg som en vis mann, en god venn, en «beautiful loser» og en forfører, skriver Ole Jacob Hoel.

Rønning sier han aldri har vært noen stor Cohen-fan, det var The Beatles som var det store for ham.

- Men han har laget en del som sanger som passer veldig godt til stemmen min. Det er sjelden for en bassbaryton å finne slikt musikalsk materiale. Som dikter har han en inderlighet og lidenskap i lyrikken sin som er krevende. Det er en flott utfordring for en skuespiller å jobbe med, sier han.

Flere forestillinger i mai

Også de gjenværende forestillingene er utsolgte, men det kan være at det dukker opp ekstra billetter, sier Rønning. Disse vil bli lagt ut på teaterets nettsider.

Det er også bestemt at forestillingen skal settes opp på nytt til våren.

- Hva er det med Cohens musikk som appellerer til folk?

- Det er lidenskapen og kjærlighetslengselen. Det er litt utypisk for en mann å gi så sterkt uttrykk for det. Det har vært en stor glede å arbeide med så godt materiale, og å ha så dyktige musikere til å formidle det, sier Rønning.

LES OGSÅ: Trondheim symfoniorkester vil fornye den tradisjonelle konsertformen med virtual reality

- Ikke fan, jeg er pilegrim

En annen som reagerer på Cohens død er Petter Myhr, direktør for Olavsfestdagene. Han skriver følgende på Facebook i dag:

«Jeg har stått utenfor huset hans på Hydra. Jeg har stått utenfor huset hans i Montreal. Jeg har spist lunsj på hans stamcafé. Jeg er ikke fan. Jeg er pilegrim. Nå har han reist hjem.»

«Takk for sangen, Leonard, takk for nåden, og vel hjem!»

Betegnelsen norgesvenn er tradisjonelt forbeholdt passé artister av diskutabel kunstnerisk verdi. Leonard Cohen er unntaket som bekrefter regelen.

«Takk for sangen, Leonard, takk for nåden, og vel hjem!», sier direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, på Facebook. 

«Takk for sangen, Leonard, takk for nåden, og vel hjem!», sier direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, på Facebook. 

På forsiden nå